Anketa: Da li prepoznajemo govor mržnje?

Različiti oblici kršenja ljudskih sloboda i prava na internetu kojima svakodnevno svedočimo a pogotovo u okolnostima globalne pandemije virusa Kovid 19, predstavljaju tematski fokus projekta “Odgovorno Online” koji realuzuju Fondacija 021 i Multiradio. 

Brojne analize domaćih i međunarodnih stručnjaka potvrdile su da širenje nepotvrđenih i neproverenih informacija, objavljivanje ličnih podataka kao i govor mržnje značajno utiču na smanjenje ličnih sloboda i prava građana te oblikuju njihovo mišljenje i stavove. 

Kako bi dali svoj doprinos jačanju ličnih sloboda i prava građana na internetu te suprotstavljanju diskriminatornog govora, kroz realizaciju projekta “Odgovorno Online” želimo da ukažemo na značaj navedenih problema te da unapredimo kapacitete nezavisnih medija. 

Pre svega, projekat je usmeren na rad sa mladima (18-35) jer verujemo da bez njih nije moguće izgraditi tolerantnije i inkluzivnije društvo. 

Kako bi prikupili što više stavova i iskustava mladih osobau vezi sa kršenjem ljudskih sloboda i prava te govorom mržnje na internetu nameravamo da sprovedemo anketu. 

Anketu možete popuniti OVDE.

Pored ankete, ključne aktivnosti projekta su i edukacije mladih novinara o odgovornom izveštavanju o govoru mržnje, realizacija radio emisija, podkasta i pratećih tekstova o neprihvatljivosti onlajn govora mržnje.

Takođe nam je namera da na osnovu prikupljenih informacija realizujemo javni poziv za dostavljanje ideja za strategiju suprotstavljanja onlajn govoru mržnje.   

Projekat “Odgovorno Online” podržan je od strane Ambasade Kraljevine Holandije.