Bandscout #006: Emo bendovi

U svakoj drugoj epizodi muzičkog podkasta BandScout u goste nam dolazi neko sa muzičke scene – prethodna dva puta to su bile Tam i Olivera Popović. Ove nedelje posetio nas je Mihajlo Zorić, u narodu poznatiji kao Mika, iz novosadskog emo/punk benda See It My Way (SIMW).

Njegov dolazak nije slučajan – pored toga što nam je ovaj žanr približio i razbio predrasude koje se najčešće vezuju za nejga – najavio je i jedan neobičan festival koji se ove subote održava u CK13 “Make Vojvodina Emo Again”.

Naime, muzika koja se stavlja pod “emo” etiketu prilično je diverzna i ne znači, kao što se to obično misli, tužne melodije, jaku šminku i ispeglanu kosu koja ide preko očiju.

“Pre svega, emo predstavlja žanr muzike koji se razvio iz hardkor panka sredinom 80-ih u Vašingtonu, gde je bio poznat kao emocionalni hardkor ili kod nekih “emokor”. Počeo je sa kultnim bendovima poput Rites Of Spring i Embrace. Kako je vreme odmicalo, zvuk i značenje te reči su menjani, određeni bendovi su počeli da eksperimentišu i može se reći da su imena Jawbreaker, Mineral, Sunny Day Real Estate utvrdili te neke temelje”, objašnjava Mika.

Često se dešava da pesme unutar ovog žanra međusobno zvuče potpuno drugačije. Prema Mikinim rečima, razlog tome je što su pioniri emo muzike tu etiketu radije koristili da imenuju sopstvenu pretragu, zajedničke korene koji su uticali na njih. Jedan od tih pionira je i Chris Carrabba iz benda Dashboard Confessional, koji tu titulu nosi skoro 20 godina a svira akustičnu gitaru u 90 odsto slučajeva. Upravo je on i inspirisao SIMW da sviraju dve akustične gitare.

“On je, isto kao i mi, počeo da svira sa gomilom hardcore bendova, noseći sa sobom tu etiku, ali bez potrebe da se i u jednom trenutku oseća kao da se mora ograničavati po pitanju toga što svira i na koji način svoje emocije interpretira pred drugima”, kaže Mika.

Pomenuti Chris Carrabba gostovao je i na pesmi izvođača nothing, nowhere., koji sa svojim pratećim bendom eksperimentiše sa elementima post-rocka, trepa i emo zvuka.

“U 99% slučajeva, kada sa nekim tek počneš da sviraš ili praviš novi bend, projekat ili šta već, često se desi da, pored autorskih, provučete i koju obradu kako biste upotpunili tih pola sata seta koji vam je za početak dostupan. Đuka i ja smo, još u “kalčr” danima, učili svakojake pesme da sviramo, a neke od omiljenih su nam Sorority Noise – No Halo, Brand New – The Quiet Things That No One Ever Knows, Taking Back Sunday – Makedamnsure i Silverstein – Smile In Your Sleep”, navodi Mika.

Za sam kraj emisije, Mika predlaže jednu od najlepših pesama iz celog žanra i poziva sve zainteresovane na naredni nastup benda See It My Way u subotu, 7. decembra, na “Make Vojvodina Emo Again” u Crnoj Kući.

Mikina plejlista:

 1. Mineral – Gloria
 2. Jimmy Eat World – The Middle
 3. Dashboard Confessional – Screaming Infidelities
 4. nothing,nowhere. – Hopes Up
 5. Sorority Noise – No Halo
 6. Brand New – The Quiet Things That No One Ever Knows
 7. Taking Back Sunday – Makedamnsure
 8. Silverstein – Smile In Your Sleep
 9. AFI – End Transmission
 10. American Football – Uncomfortably Numb
 11. The Get Up Kids – I’ll Catch You

Emisiju možete pratiti i na Mixcloudu: