Bandscout #008: Najboljih 10 debi albuma iz 2019.

Praznični specijal muzičke emisije Bandscout donosi deset najboljih debi albuma objavljenih u 2019. godini. Predstavili smo četiri domaća i pet inostranih dugometražnih izdanja, među kojima su i imena za koja sigurno prvi put čujete.

Novosadsku muzičku scenu, bar kada su u pitanju albumi prvenci, nesumnjivo je obeležio Luka Mejdžor sa izdanjem Postcards From A Lifetime Ago.

Neobičan fenomen koji je obeležio proteklu godinu je i Hali Gali kompilacija, na kojoj se našlo deset bendova sa deset novih pesama i spotova. Među njima su imena poput Sitzpinker, Sv Pseta, Vizelj, Gazorpazorp i drugi.

Nije šala, u kontekstu debi albuma pojavljuje se i ime Đorđa Miljenovića aka Sky Wikluh, i to zahvaljujući saradnji sa mladim kragujevačkim producentom Peđom Ristićem Metom. Zajednički album Treći Svetski Rat objavili su krajem novembra, na njemu su radili gotovo tri godine, sastavljali ga u naletima inspiracije i kažu da je to razlog za žanrovsku raznovrsnost. Takođe, na blogu MultiRadija možete da pronađete i intervju sa Metom, koji ima svega 23 godine, a stoji iza zvuka pomenutog Viklera, Sare Jo i mnogih drugih velikih imena.

Najzapaženije izdanje u 2019. godini nesumnjivo je debi album beogradskog indi pop benda Dram Nećemo promeniti svet. Ovaj bend smo već pominjali u našoj emisiji, takođe smo radili intervju, koji je i dalje aktuelan. Razlog za to je to što je Dram skup izuzetno talentovanih muzičara, koji su svojom nimalo arogantnom energijom osvojili publiku, pre svega u Beogradu.

Oni koji su nas slušali ranije znaju da je Bandscout prepoznatljiv po post pank zvuku, te smo i u ovoj emisiji predstavili neka od albuma koji pripadaju ovom žanru. To su The Murder Capital sa albumom When I Have Fears i Fontaines DC sa albumom Dogrel.

Posebno mesto u novoj emisiji pripada sastavu Purple Mountaines i istoimenom albumu. U pitanju je autorski projekat Dejvida Bermana, najpoznatijeg po radu u bendu Silver Jews. Dejvid je muzičku karijeru napustio 2009. godine, posvetio se pisanju i crtanju, da bi se kasnije vratio pod novim imenom. Sve pesme na albumu Purple Mountaines su melanholične, ne toliko zbog zvuka koliko zbog osećaja pomirenja sa situacijom. Album koji definitvno vredi preslušati u jednom dahu, posebno imajući u vidu da je ovo poslednja zaostavština Dejvida Bermana, koji je preminuo svega mesec dana po objavljivanju albuma.

Kraj emisije rezervisan je za ženska imena, poput Baby Rose – devojke zrelog glasa i zrelih emocija – zatim Nilüfer Yanye i Stelle Donnelly, koje su tek na početku svojih karijera i čije pesme zvuče nevino i iskreno, ali promišljeno.

Ukoliko mislite da je još neki debi album iz 2019. vredan pominjanja a nije uvršten u našu listu, pošaljite nam predloge u komentarima ili Fejsbuk stranici MultiRadija, kao i na Instagramu multiradions ili bandscout.podcast.

Najboljih 10 debi albuma u 2019:

  1. Luka Major – Postcards From A Lifetime Ago
  2. Meta x Sky Wikluh – Treći Svetski Rat
  3. Dram – Nećemo Promeniti Svet
  4. Gazorpazorp – Moja devojka (Hali Gali kompilacija)
  5. The Murder Capital – When I Have Fears
  6. Fontaines DC – Dogrel
  7. Purple Mountaints – Purple Mountains
  8. Baby Rose – To Myself
  9. Nilüfer Yanya – Miss Universe
  10. Stella Donnelly – Beware of the Dogs

Emisiju mmožete pratiti i na Mixcloudu: