Iako nije bio pozvan na Bijenale u Veneciji, Banksi uživa tokom najstarije međunarodne izložbe vizuelne umetnosti

Izgleda da Banksi uživa tokom 58. Bijenala u Veneciji, koje se održava od 11. maja do 24. novembra, iako ponovo nije bio pozvan na ovu najstariju međunarodnu izložbu vizuelne umetnosti, prenosi portal Juxtapoz. Poznati ulični umetnik iz Londona je pre nekoliko dana na Instagramu objavio kratak video snimak iz Venecije, sa radovima pod nazivom Venecija u nafti (Venice in oil).

Banksi, koji inače nikada nije pozvan da bude deo Bijenala u Veneciji, odlučio je da sam sebe pozove u italijanski grad vizuelne umetnosti i predstavi svoj rad i to na njemu svojstven način.

Koristeći pop-up štand na kojem se obično prodaju slike i suveniri, izložio je 9 radova koji zajedno predstavljaju sliku masivnog broda koji blokira grad, informiše Juxtapoz. Jasno adresirajući pitanje velikih brodova za krstarenje koji pristaju u krhki “tonući” grad, koje već godinama podiže tenzije između stanovnika Venecije i turističke industrije, Banksi je svojim radom predstavio realniju sliku grada.

Ovi brodovi, koji predstavljaju ogroman rizik za očuvanje Venecije, jer utiču na lokalni ekosistem i doprinose eroziji kanala, godišnje prevezu veliki broj posetilaca – čak preko 30 miliona, navodi portal Juxtapoz. Italijanska vlada je prošle godine izglasala zabranu krstarenja ogromnim brodovima u istorijskom centru grada, ali se očekuje da će proći četiri godine do njene potpune implementacije.

Izvor i foto: Juxtapoz Magazine