Basket čelendžer u Novom Sadu

Vikend za nama je u Novom Sadu, između ostalog, obeležio i basket spektakl na Trgu slobode. Reč je o turniru u basketu 3×3 Novi Sad Čelendžer, na kojem su nastupili neki od najboljih svetskih basket timova, uključujući Novi Sad. Dugo su Dušan Bulut, Marko Savić, Dejan Majstorović i ostali basketaši iz našeg grada čekali na priliku da svoje košarkaške spretnosti predstave i publici u svom gradu. Ove godine je u kalendar takmičenja konačno uvršten i Novi Sad Čelendžer, tako da se želja, kako basketašima, tako i publici ostvarila.

Novi Sad u akciji / Foto: worldtour.fiba3x3.com

A scenario – praktično idealan za naše kriterijume! Turnir se završio u subotu a na njegovom prvom izadanju je pobedio upravo Novi Sad. Pomenuta trojica basketaša uz pomoć četvrtog, Tamaša Ivoševa su na domaćem terenu došli do trijumfa i još jednom opravdali visoke pozicije na renking listi najboljih basketaša sveta.

Ekipa Novog Sada je u finalu Čelendžera pobedila Nju Jork Harlem rezultatom 21:17.

Program turnira

Pomenuli smo da je ovo bilo prvo izdanje Novi Sad Čelendžera a sam grad se pokazao kao dobar domaćin i organizator. Petak je protekao u kvalifikacijma, ali je program kratko bio i prekinut zbog kiše, koje ovog maja gotovo neprestano pada. Posle kvalifikacija i razvedravanja su sledile utakmice u grupama. Imali smo priliku da gledamo odličan basket, atraktivne poteze, zakucavanja preokrete.

U četvrtfinale su se kvalifikovali Novi Sad, Sosnovi Bor iz Rusije, Liman, Lozana iz Švajvcarske, Nju Jork Harlem, Šakiai iz Litvanije, Zemun i američki Prinston.

Jedini tim iz Srbije, koji je zaustavljen u kvalifikacijama je Vrbas, ali su Vrbašani u njima igrali sa Zemunom i jedan tim iz Srbije je prosto morao biti eliminisan.

Četvrtfinale, polufinale i finale su se igrali u subotu, po lepšem i prijatnijem vremenu.

Novi Sad je u polufinalu bio ubedljiv protiv Zemuna 21:8, dok je Harlem uspeo da triumfuje protiv drugog novosadskog tima Limana 21:20 u zaista spektakularnom meču. Liman je imao konstantno osetnu prednost, ali su Amerikanci u samoj završnici uspeli da preokrenu, pre svega zahvaljujući odličnom Dominiku Džonsu.

Pobednici Novi Sad Čelendžera – Novosađani / Foto: worldtour.fiba3x3.com/2019

Zanimljivo je bilo i samo finale, tribine su bile pune i maksimalno pružale podršku domaćem timu. Novi Sad je svakako bio favorit i na samom početku Čelendžera, ali ipak igrati u svom gradu nije svejedno. Na kraju je dvojkom Ivoševa Novi Sad stigao do odlučujućeg 21. poena i osvojio prvi Novi Sad Čelendžer.

Ovaj turnir je ujedno bio i kvalifikacioni za treći Masters sezone u basketu 3×3, koji će se 6. i 7. jula igrati u Meksiko Sitiju. Drugi Masters je na programu već 1. i 2. juna u kineskom gradu Čengdu, dok je prvi već iza nas – održan u aprilu u Dohi. Sledeći čelendžeri su na programu u Moskvi, kiparskom Limasolu, kao i u glavnom gradu Mongolije Ulan Bator.

Inače, basket 3×3 je uvršten i u program Olimpijskih igara u Tokiju. O tome je odlučio Međunarodni olimpijski komitet na sednici u junu 2017. godine. S obzirom na to, da je naša reprezentacija do sada na pet svetskih prvenstava osvojila četiri zlata i jedno srebro, svakako će biti glavni favorit za zlato i u Tokiju.

Ove godine se održava i 6. svetsko prvenstvo u basketu 3×3. Titulu brani Srbija a turnir je na programu od 18. do 23. juna u Amsterdamu.

Koliko su naši dobri, potvrđuje i činjenica da se na prvih sedam mesta na ranglisti najboljih basketaša sveta nalaze naši igrači.