Biciklističke aktivnosti u oktobru – izložba umetničkih radova, izazov #NemaŠanse i radionica osmišljavanja kargo bicikala

Novosadska biciklistička incijativa (NSBI) nastavlja sa aktivnostima i tokom oktobra, kada kroz konkurs za umetničke radove, izazov i radionicu motiviše sugrađane da se priključe biciklističkom pokretu Novog Sada.

Konkurs za umetničke radove Bicycle 2.0, na temu kako umetnik vidi biciklističku zajednicu Novog Sada, namenjen je mladim umetnicima od 15 do 30 godina, koji treba da pošalju fotografije, ideje za slike, skulpture ili video radove. Oni koji budu odabrani dobiće sredstva da izrade svoje radove.

Konkurs traje do četvrtka 10. oktobra, a odmah nakon odabira radova prelazi se i na izradu radova, koji u narednom periodu treba da budu predstavljeni široj javnosti na izložbi. Mladi umetnici mogu da šalju ideje za radove u slobodnoj formi: u pisanom obliku, nacrtane, polugotove fotografije svojih radova, kombinovano i sl., i to na mejl jasna@nsbi.org.rs do kraja dana 10. oktobra.

NSBI onlajn izazov #NemaŠanse

Novosadska biciklistička inicijativa želi da podstakne mlade da voze bicikl i tokom jeseni, tako da organizuje onlajn izazov #NemaŠanse. Provocirajući mlade kroz moto „Nema šanse“, NSBI će se igrati se sa konceptima: nema šanse da uspe, nema šanse da omane, nema šanse da se probuši guma na biciklu itd.

Cilj izazova je da se mobilišu mladi da jedan dan zadaju sebi izazov da koriste isključivo bicikl kao sredstvo prevoza. Tog dana treba da se fotografišu u nesvakidašnjim ili baš uobičajenim situacijama na biciklu i objave na svojim društvenim mrežama uz heštegove #NemaŠanse i #NSBI i da taguju Novosadsku biciklističku inicijativu na Fejsbuku i Instagramu (@NSBiciklista).

https://www.facebook.com/NSBiciklista/

Novosadska biciklistička incijativa će svake nedelje nagrađivati najbolje fotografije biciklističkim poklon paketima. U paket ulaze kabanice i druge sitnice koje su biciklistima tokom jeseni, ili uvek, potrebne. NSBI apeluje na bicikliste da se ne fotografišu tokom vožnje, jer to može da bude opasno. Izazov traje od 1. do 20. oktobra.

NSBI radionica pravljenja kargo bicikala

Uobičajeni kargo bicikli iz Holandije polako pronalaze put i do biciklista u Novom Sadu, a zašto su oni veoma praktični saznaćete od Cikloteke, radionice za popravku i izradu bicikala, koja će voditi radionicu pravljenja kargo bicikala. Mladi će se upoznati sa konceptom teretnog bicikla, zatim će dizajnirati jedinstvene modele teretnih bicikala, od kojih će jedan biti izrađen i prezentovan javnosti, uz mogućnost test vožnji.

Radionica je takođe namenjena mladima od 15 do 30 godina, a biće održana u petak 18. oktobra i oni koji su zainteresovani za ovu radionicu, mogu da pošalju svoje podatke (ime i prezime, godište, broj telefona i zašto misle da je kargo bicikl koristan) na jasna@nsbi.org.rs do 12. oktobra. Dva dana nakon toga biće obavešteni o vremenu i mestu održavanja radionice.