civilno društvo

Civilno društvo

Nasilje u partnerstvu

Nasilje u partnerstvu i njegovi „skriveni“ oblici

„Mislim da je za sve kriv ženin jezik, nekada prosto ne ume da ućuti.“ Data rečenica je bila pokušaj sredovečne

Foto: Muškarac, otac, kralj

“Muškarac, otac, kralj” – kada se uloge obrnu

“Cilj je jednostavan: uzeti rodne stereotipe i obrnuti ih kako bi se pokazalo šta oni stvarno jesu – naučena očekivanja

Organizacija "Na mladima Srbija ostaje" pružila pomoć napuštenim psima

Organizacija “Na mladima Srbija ostaje” pružila pomoć napuštenim psima

Nakon postavljanja Stanica za ugrožene, organizacija “Na mladima Srbija ostaje”, sprovela je u delo još jednu humanu akciju. Motivisani Svetskim

Pokreni karijeru

Karijerna iskustva uz AIESEC

„Odlučila sam da započnem svoju karijeru u oblasti koja me zanima – u ljudskim resursima. Pružila mi se prilika da

Dodela bicikala i ove godine građanima Novog Sada

Gradska uprava za zaštitu životne sredine objavila je preliminarnu rang listu organizacija, od kojih će jedna podneti podsticaje za nabavku

PreduzetnicĆenska platforma za razvoj Srbije

Preduzetnice u Srbiji – opstati u vreme krize

Preduzetnice u Srbiji su bile suočene sa mnoštvom izazova od trenutka proglašenja epidemije i prvih restriktivnih mera, pa sve do

žrtve

Crveni krst Novi Sad – Žrtve trgovine ljudima

Trgovina ljudima jeste oblik modernog ropstva, gde su žrtve uskraćene za sva osnovna ljudska prava, a sam trgovac ima novčanu

Prirodu

Koliko cenimo prirodu i koliko ona trpi zbog nas?

Već duže vreme na našem sajtu upozoravamo na posledice i predlažemo načine borbe po pitanju očuvanja prirode. Dovoljan bi bio

Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo 70 miliona dinara u nezakonitom procesu

Sajt Društva za zaštitu i proučavanje prica Srbije sinoć je hakovan zbog spora koji je nastao nakon objavljenih podataka koji

FK Vojvodina i Crveni krst Vojvodine “Za život se navija!”

U sredu 28. jula Crveni krst Vojvodine organizuje veliku akciju dobrovoljnog davalaštva krvi na platou SPENS-a. Transfuziomobil će tog dana

Marko Šelić Marčelo – Zaradsutra je tu i zarad juče “Vidim”

Danas je objavljen novi singl tandema Zaradsutra pod nazivom “Vidim”. Prema priči koju je osmislio dvojac Zaradsutra, spot je režirao

Komunikacija iz perspektive veza

Iza nas je buran period praznika prožet tenzijom i stresom izazvanih visokim očekivanjima i siperlativom sreće. Neminovno ovakvi spoljašnji faktori

Onlajn diskusija Vojvođanski kod

Vojvođanski kod: Značaj očuvanja i promocije kulture

Direktan kontakt, saradnja i međusobna podrška ključni su za očuvanje kulturne baštine, zaključak je javne diskusije „Vojvođanski kod“.

„Ptice moje hranilice“: Novogodišnje brojanje ptica

„Ptice moje hranilice – Novogodišnje brojanje ptica“ je takmičenje u zimskom prihranjivanju ptica koje organizuje DZPPS.

SOS Ženski centar: Podrška je važna

Projekat “Podrška je važna” poručuje da je potrebna kontinuirana podrška i da ni jedna žena ili devojka ne mogu same izaći iz lanca nasilja.

Kome da se obratim kada vidim govor mržnje na internetu?

Šta svako od nas može učiniti kako bi doprineo da se govor mržnje na internetu smanji? Blokiraj ili prijavi onlajn nasilnika policiji!

Medijska pismenost: Izborni predmet i obavezno znanje

Termin medijska pismenost postao je deo svakodnevnice. Medijsku pismenost treba razumeti i primenjivati od najranijih dana.

Ivan Bjelić: Kako da reagujem na govor mržnje?

Jedini ispravan korak jeste prijaviti govor mržnje lokalnoj policijskoj upravi, jer je danas lako doći do bilo koje osobe putem IP adrese.

Milan Savić: Kako da prepoznam govor mržnje

Govor mržnje je pustio duboko korenje i čini se da je nezaustavljiv. Prvi korak u suprotstavljanju govoru mržnje jeste prepoznavanje.

Odgovorni onlajn: novi audio serijal Multiradija

Novi serijal ” Odgovorni onlajn ” istražuje granicu između slobode govora i govora mržnje. “Mr Hajd slobode govora” autorka Irena Čučković.

Otkrivanje nasilja: Iridina filmska pričaonica

U zemlji kojom dominira kultura nasilja (to pravo lice i naličje svemoćnog i sveprisutnog patrijarhata) zamoliti nekoga da vam kratko i jasno definiše šta je to nasilje, može da zvuči kao neumesna šala. Loša provokacija.

Poziv za nove članove/ice tima Stvar(a)oteke – prve biblioteke stvari u Novom Sadu i Srbiji

Tim Stvar(a)oteke, prve biblioteke stvari u Novom Sadu i Srbiji raspisao je poziv za nove članove i članice.

Biciklističke aktivnosti u oktobru – izložba umetničkih radova, izazov #NemaŠanse i radionica osmišljavanja kargo bicikala

Novosadska biciklistička incijativa nastavlja sa aktivnostima i tokom oktobra, kada kroz konkurs za umetničke radove, izazov i radionicu motiviše sugrađane da se priključe biciklističkom pokretu Novog Sada.

“Uhvati film” već 17 godina menja perspektive u Kulturnom centru Novog Sada

Ovogodišnje 17. izdanje Uhvati film Novi Sad održava se pod motom „Ti vrediš“, sa željomda pokaže koliko svi vredimo bez obzira na različitosti i da udruženim snagama možemo da promenimo perspektive.

Forum teatar grupe “IZAĐI” u okviru Beogradske nedelje ponosa

Ove sedmice se održava Beogradska nedelja ponosa, a Prajd će se održati u nedelju od 17 sati. U okviru Beogradske nedelje ponosa će članovi grupe “IZAĐI” održati performans pod nazivom “Neće on biti takav”.

Programi za Rome i mlade u Centru za proizvodnju znanja i veština

Centar za proizvodnju znanja i veština iz Novog Sada je nevladina organizacija, koja se bavi, između ostalog, programima za inkluziju Roma kao i programima o mladima.

Poznata selekcija filmova za 17. Uhvati film u Novom Sadu

Ukupno 39 filmova, iz 18 zemalja sveta, biće prikazano na 17. međunarodnom Uhvati film festivalu, koji se održava od 23. do 29. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Ride in cinema: spoj kulture i biciklizma

„Ride in cinema“ održava se već nekoliko godina, a sve sa ciljem promocije biciklizma u Novom Sadu. Postavljanjem platna ispred stepeništa na Spensu ova ideja dobija i realizaciju.

Kad porastem biću super heroj – vaspitač /AUDIO/

Kada se upotrebi kovanica „rodna ravnopravnost“ najčešće se pomisli na položaj žene, na to da devojčica može da bude i princeza ali i vitez(ica) ukoliko tako odabere. Da li i dečak može da bira da bude vitez, princ, učitelj, vaspitač u vrtiću?

Razgovaraj sa knjigom u organizaciji BalkanIDEA Novi Sad

Organizacija BalkanIDEA Novi Sad tokom ove i naredne godine realizuje značajan projekat o marginalizovanim grupama mladih.Realizuju ga u formi živih biblioteka.

Festival novih energija u Novom Sadu

Na Novom naselju u Novom Sadu se od kraja maja do kraja septembra održava Festival novih energija. Ovaj projekat donosi aktivnosti na dečja igrališta.

„Zero waste” ili nulti odpad za bogatiji život

Ljudi su deo ekosistema i sve na šta mi utičemo – utiče i na nas. Pojmovi “nulti otpad” i “ekološki dug” nastaju sedamdesetih godina, a u julu 2019. godine postaju i suviše aktielni.

Producentski Forum u Novom Sadu – poziv za učesnike

Učesnici Producentskog foruma imaće dakle priliku da uživaju u ozbiljnim diskusijama o menadžmentu u kulturi tokom dana i neverovatnoj muzici i iskustvima na ulicama tokom noći.

Priroda Vojvodine – mogućnost da budemo svaki dan turisti

Ako ste ovog leta raspoloženi za razgledanje prirode, zaštićenih prirodnih dobara ili specijalnih rezervata prirode ne morate putovati veoma daleko. Ukoliko biste hteli da u jednoj godini posetite sva zaštićena prirodna dobra u Vojvodini morali biste ići na ekskurziju svaki treći dan.

Podkast Urbani razgovori No. 001: Ruža Helać i Milica Alavanja

Prva epizoda podkasta Urbani razgovori sa Aleksandrom Bučko o veoma važnim stvarima koje dotiču globalnog, čoveka koji živi život ubrzanim tempom, ali i obraća pažnju na svet oko sebe. posvećena je ekologiji, o kojoj pričaju Ruža Helać i Milica Alavanja iz Vojvođanske zelene inicijative.

Društvene igre: način da se i dalje razvijamo i učimo kroz zabavu

Društvene igre nisu samo za razonodu i ubijanje vremena. Uz njih se kvalitetno provodi vreme, razvija strani jezik, ali i razmišljanje, kreativnost, strategija i kombinatorika. Upravo društvene igre uz edu-gameing mogu da doprinesu interesantnom pristupu mladima za razbijanje predrasuda.

Foto: Clem Onojeghuo / Unsplash

Šta je civilno društvo a šta mediji civilnog društva?

Šta je civilno društvo? Šta su civilni mediji? I koja je njihova svrha?