Boban Stojanović – Mladi neće glasati za SNS zbog 100 evra

Podaci Ministarstva finansija govore da se skoro milion mladih prijavilo za državnu pomoć od 100 evra, postavlja se pitanje, da li je ovo način brige vlasti o mladima ili se iza kulisa ipak nalazi nešto drugo? O tom pitanju danas smo razgovarali sa politikologom Bobanom Stojanović koji kaže da se iza ovoga ne krije ništa drugo do funkcionerske kampanje.

izvor: N1

Nakon niza pomoći koje je aktuelna vlast uplatila stanovnicima naše zemlje u prethodnom periodu, stigla je još jedna, reklo bi se identična kao ona prva, samo su ovog puta njome obuhvaćene osobe starosti od 16 do 29 godina. Naš sagovornik kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren u to da mladi u većoj meri neće glasati za njega zbog ove pomoći, ali da je opet siguran u podatke koje dobija od istraživanja.

Ja mislim, to jest poprilično sam siguran, da se njemu istraživanje javnog mnjenja čiji je on rob, apsolutno pokazala da jedan deo njegovih birača ne veruje u ekonomski rast napredak i slično. Bez obzira na to što napredak ne oseća na svojoj koži, taj deo birača veruje svojoj deci koja su ili nezaposlena, ili su zaposlena ali imaju niske zarade. Sa druge strane tu su i oni mladi koji žele da odu odavde pa time on sam pokazuje roditeljima da brine i o njihovoj deci.

Sa druge strane, pomoć države od skoro se odnosi i na mlade bračne parove. U novembru je istekla prijava za pomoć za kupovinu neretnine na selu, gde su ciljna grupa mahom bili mladi, a zajedno sa ostalim pomoćima Stojanović sve svrstava u naziv same kampanje “za našu decu”.

Imamo celu njegovu kampanju za našu decu prošle pretprošle godine, a verujem i ove. Imamo pomoć za porodilje, odnosno za prvo dete 300.000 dinara prvog januara, pomoć od 100 hiljada za drugo i treće dete, pa smatram da on sam želim da pošalje poruku tim roditeljima čija deca se žale na položaj mladih u državi, da oni imaju argument u vidu podsticaja rađanja, novčane pomoći, dodatno otvaranje fabrika, nikad manju nezaposlenost i sve što ide uz to.

Izvor: N1

Prema njegovim rečima, jedini cilj ovakvih poteza vlasti jeste da sačuva birače koji ekonomski napredak nisu osetili na svojoj koži, ali i da pruži argumente da se ne bavi samo penzionerima, već da podjednako brine i omladima u ovoj zemlji.

Nasuprot tome interesantan je podatak da je 120 miliona evra, koliko je izdvojeno za ovu državnu pomoć, zapravo dvadesetosmogodišnji budžet sektora za omladinu. To bi značilo da na mladu osobu država godišnje izdvaja 3,6 evra, što u suštini znači da država za jednokratu pomoć mladima izdvaja više nego za sistemsku brigu o pomenutoj ciljnoj grupi.

Sada u poslednjem trenutku pred kampanju vlast izdvaja po 100 evra na potrošnju umesto na sistemsku brigu o mladima što bi svima zaličilo na kampanju. On se međutim ogradio od navoda da je ovo predizborna kampanja time što daje novac i mladima od 16 do 18 godina koji još uvek nemaju pravo glasa. Sa druge strane kada se uporede podaci koje sam malopre naveo, kristalo je jasno čemu će služiti ovih 120 miliona evra i kakva je briga o mladima u ovoj državi.

Anketa koju je MultiRadio sproveo govori o tome da madi ipak smatraju da vlast na ovaj način kupuje glasove mladih, što potvrđuje Bobanovo mišljenje da su mladi ljudi i više nego racionalni i da razumeju čemu služi ovih 100 evra.

Mladi se dominantno smeju na to da je penzionerima uplaćena pomoć jer jasno vide čemu to služi. Niko ovde neće reći da je pomoć dala država, već da je pomoć dao sa, Vučić. Mladi razumeju o čemu se ovde radi, mislim da će većina uzeti taj novac ali da niko neće glasati za Vučića ili SNS zbog ove mere pomoći u vidu 100 evra.

Prijave za državnu pomoć otvorene su 15. januara a poslednji rok za podnošenje istih je 30. januar. Možete se prijaviti na ovom linku