Borba, beg ili zamrzavanje – reagovanje tela na nasilje

„Zamrzavanje ili freeze je najčešće reagovanje na traumatski događaj. Freeze je element traumatskog odgovora koji se najčešće dešava kao posledica seksualnog nasilja, zato što žrtva u tom momentu ne može da obradi šta se njoj zapravo dešava i onda pokušava da razume celu tu situaciju. Sama sebi objasni gde je ona, šta se dešava, zašto se dešava i u svom tom preteranom razmišljanju, ona se zakoči.“, istakla je volonterka SOS Ženskog centra Jovana Kostevski.

Borba ili beg je aktivno reagovanje tela na opasnost, a zamrzavanje je pasivno reagovanje i neretko previđeno u odnosu na „fight or flight”, iako je najučestalije, pogotovo u situacijama seksualnog nasilja.

Reagovanje našeg tela na traumatske događaje bila je jedna od tema o kojima su volonterke SOS Ženskog centra pričale u okviru četvrtog predavanja „Nije šala – seksualno nasilje je ozbiljna stvar“ održanog 20. aprila u prostorijama Fakulteta za sport i turizam TIMS.

Volonterke SOS-a su na predavanju pričale i o tome kako je u određenim situacijama teško prepoznati seksualno nasilje zbog odnosa društva prema istom.

„Seksualno nasilje je teško prepoznati zato što se dešavaju neke stvari u našem društvu koje smatramo „normalnim“ i ne možemo povući paralelu između toga šta je okej, a šta nije, šta je seksualno nasilje, a šta ne. Zbog toga baš i održavamo ove radionice i podižemo svest o tome.“, izjavila je volonterka Vanja Trkulja.

„Dobacivanje, dovikivanje na ulici, komentarisanje, postavljanje ružnih komentara ispod fotografija i slanja neprimerenih fotografija ili neprimerenih poruka, sve je to seksualno nasilje i moramo reći da se ono dešava svakodnevno, nažalost.“, rekla je volonterka Vanja, ističući da su data ponašanja donekle i normalizovana u našem društvu.

Na kraju predavanja održana je i diskusija gde su studenti mogli da iskažu svoja mišljenja i podstaknu prostor za dalje razmišljanje.

„Mislim da je jako bitno da čujemo druga mišljenja zato što, ukoliko smo konstantno okruženi istomišljenicima, šta mi onda radimo? Jer kada se javljaju ljudi koja imaju suprotna mišljenja zapravo se stvara taj međuprostor koji je varnica za neku promenu. Ono čemu se ja najviše nadam jeste da će nakon ovog predavanja neko ko ima drugačije mišljenje sesti i makar na desetak sekundi razmisliti „zašto ove devojke pričaju o ovoj temi“, “zašto je to bitno“, „to nije tačno – hajde da vidim kako nije tačno”. Realnost je takva da se to najčešće neće desiti, ali ta sama mogućnost da se to desi jeste zašto je važno da na svim predavanjima, posebno ovakvog tipa, imamo ljude kojima je drugačije mišljenje.“, istakla je volonterka Jovana.

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.