Čep po čep i eto Čepom do osmeha!

Sećamo se reklame, u kojoj na različite načine zaključujemo da nije teško biti fin. Isto tako nije teško biti dobar i human. Čovek je u principu dobro biće, samo smo zahvaljujući bahatosti, zlobi i gramzivosti manjine u situaciji da smo istrebili brojne životinjske vrste, planetu doveli „do tačke ključanja“, raširili brojne bolesti a nismo iskorenili glad u svetu, iako godišnje bacamo milione tona hrane. Humanu stranu čoveka u prvi plan ističe i nevladina organizacija „Čepom do osmeha“.

Reč je o organizaciji, odnosno humanitarno-ekološkoj akciji sakupljanja plastičnih čepova, radi pomoći deci sa invaliditetom ne bi li im se omogućilo lakše funkcionisanje u obrazovanju.

„Mi se bavimo sakupljanjem plastičnih čepova i njihovim odvoženjem na reciklažu. Tako dobijamo sredstva, kojima kupujemo pomagala deci sa smetnjama u razvoju. Do sada smo sakupili više od 230 tona plastičnih čepova a obezbedili smo pomoć za 34 mališana širom Srbije“ – navodi predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković.

Foto: www.facebook.com/cepomdoosmeha

Deluju na teritoriji cele Srbije, zato što je potrebna velika količina čepova za kupovinu jednog pomagala a u udruženju „Čepom do osmeha“ su shvatili da skupljanje ne bi moglo da funkcioniše samo na nivou pojedinih opština.

„Naša misija je tolerancija, učenje dece, edukacija, a zbog toga i posećujemo predškolske ustanove i škole. Edukujemo decu na temu reciklaže, zaštiti životne sredine i ekologije. Takođe se bavimo i temama tolerancije i empatije prema osobama sa invaliditetom, a deci učimo da osobe sa smetnjama u razvoju imaju jednaka osećanja, kao i oni“ – dodaje Vanja Petković.

Upravo iz ovih poseta i promovisanja tolerancije je proisteklo i prvo igralište u Srbiji, koje je prilagođeno deci sa i bez smetnji u razvoju a u igri učestvuju obe grupe dece. Juna prošle godine je to igralište otvoreno, a same sprave za igranje su tako i napravljene.

„Tog dana je došao jedan roditelj iz Kačareva, a njegovom detetu smo takođe pomogli kupovinom pomagala. Tada je on istakao da se njegov sin prvi put zaista igra. Ranije je s bratom dolazio na igrališta, ali je ostajao da sedi u kolicima. Napominjem, ove sprave su tako dizajnirane da su prilagođene i deci sa smetnjama u razvoju i deci bez smetnji u razvoju“ – govori Vanja Petković.

Udruženje broji više od dve hiljade volontera u celoj Srbiji a imaju i 25 aktivnih koordinatora, koji sakupljaju čepove na postavljenim mestima i šalju ih u središte udruženja u Novi Sad. Imaju tri vozila, koja pokrivaju Novi Sad, Beograd i treće, koje pokriva celu Vojvodinu a čepove skupljene u mestima i sredinama južno od Srbije čepove dovozi Bex kurirska služba, bez novčane nadoknade.

Volonteri organizacije “Čepom do osmeha” su učestvovali i u akciji “Nedelja za čistiju Vojvodinu” / www.facebook.com/cepomdoosmeha

Okvirno u jedan džak stane 4.500 čepova, koji teže oko deset kilograma. U jednu tonu stane sto džakova, a za jedno pomagalo je potrebno od tri do deset tona plastičnih čepova.

„U početku je bilo teško dospeti do dvih delova Srbije, jer za svaku inicijativu je potrebno dosta vremena. Godine su prolazile, priključivalo se sve više ljudi, a mene često pitaju odakle mi toliko entuzijazma. Naravno da mi nije sve tako lepo, na mnoga vrata kucamo a ostanu zatvorena. Ipak, kada uručimo pomagalo shvatimo da je sve bilo vredno toga“ – dodaje predsednica udružanja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković.

Raspisan je novi konkurs

Oni, koji žele da ostave čepove to mogu da učine u centru udruženja, u Ćirpanovoj ulici broj 25, od 8 do 19 časova u dve smene. Takođe, može se preuzeti i aplikacija „Čepom do osmeha“, koja na Google mapama prikazuje mesta, gde čepove možete ostaviti.

Otvorene kutije su u nekim prodavnicama, u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, Radiju Novi Sad, Apolo centru, Dnevniku, glavnoj autobuskoj stanici i drugim mestima.

Prilikom uručenja pomagala u Velikoj Reci / Foto: www.facebook.com/cepomdoosmeha

Skupljati se mogu svi plastični čepovi, jedino ne oni, koji imaju pumpicu, jer imaju limeni deo, koji može da ošteti nož prilikom recikliranja.

„Važno je napomenuti, da decu biramo preko konkursa, jednom godišnje. Nakon uručenja tri pomagala u junu, polovinom ovog meseca je bio otvoren i novi konkurs, koji traje do 13. jula. Pozivam građane da nas prate i želimo da roditelji apliciraju za pomagala. Onda sa njima potpisujemo ugovor o donaciji, čime potvrđujemo da sredstva nismo zadržali za sebe. To je takođe bitna stvar pri sticanju poverenja građana“ – zaključuje Vanja Petković.

Isključivo se sakupljaju čepovi, zato što su oni napravljeni od kvalitetnije i gušće plastike. Reč je o poliplopiren plastici, koja se topi na višim temperaturama u odnosu na flaše.  

Za kraj možemo napomenuti, da je upravo ovaj jun obeležilo uručivanje tri pomagala deci sa smetnjama u razvoju, čime su uručili ukupno 34 pomagala do sada. Udruženje „Čepom do osmeha“ je ovom prilikom pomoglo dečaku iz Velike Reke, zatim dečaku iz Melenaca, kao i braći iz Smedereva.

Ovakve akcije zaista vraćaju nadu u ljude, plemenitost i humanost.