CK 13 – Bauk prodaje

Sastanak u CK 13 - 09.06.2020. Preuzeto sa sajta CK 13.
Sastanak u CK 13 – 09.06.2020. Preuzeto sa sajta CK 13.

Sama pomisao na prodaju, prenamenu, pa čak i fizičko rušenje prostora CK 13, koji je tokom više od jedne decenije otvoren za nezavisnu umetničku i aktivističku scenu, dovoljan je razlog da se “rat saopštenjima” između Centra za nove medije kuda.org i Omladinskog centra CK 13 pažljivo prati.  

Bauk investitorskih buldožera kruži ulicom Vojvode Bojovića. Od njih, reklo bi se sa punim pravom, strahuju ne samo aktivisti “Crne kuće”. Međutim, postavlja se pitanje da li je strah opravdan?

Upravo je nedostatak javnih prostora otvorenih za aktivizam, nezavisne umetničke stvaraoce i kritičko delovanje u Novom Sadu, doveo do predloga da kuda.org i nemačka Fondacija SHL (Schüler Helfen Leben) realizuju zajednički projekat “Osnivanje Omladinskog društvenog centra u Novom Sadu”.  Zahvaljujući novcu Fondacije SHL (210.000 evra) kroz podržani projekat čiji je nosilac kuda.org sa partnerskim organizacijama, kupljena je i adaptirana kuća u ulici Vojvodine Bojovića. 

U ugovoru koji je potpisan 2006. godine, vlasnik te nekretnine je kuda.org. 

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2011, kuda.org inicira i učestvuje u osnivanju Udruženja Omladinski centar CK13 sa ciljem daljeg razvoja programskih aktivnosti unutar “Crne kuće”. Time se uspostavlja Upravni odbor Udruženja CK 13 koji funkcioniše po principu ravnopravnog odlučivanja.  

Od tada do danas “Crna kuća” se etablirala kao jedno od retkih mesta u Novom Sadu koje je otvoreno i dostupno mladima, te nezavisnim umetničkim stvaraocima i društvenim aktivistima. 

Za razliku od sličnih prostora finansiranih javnim sredstvima, “Crna kuća” jeste mesto sa programom u službi javnog interesa i jasno je da “lovorike” za taj ne mali uspeh, pripadaju brojnim ljudima koji su do sada vodili i osmišljavali program. 

Šta je srž spora?

Na osnovu dosadašnjeg pozitivnog iskustva sa radom “Crne kuće”, kuda.org je tokom 2018. zajedno sa tri reprezentativna udruženja iz Novog Sada (DaNS, SULUV i UPIDIV) pokrenula formiranje “Inicijativa za osnivanje Agrarije – Dom savremenog stvaralaštva u Novom Sadu” kao budućeg objedinjenog prostora namenjenog umetničkoj produkciji i programskim saradnjama.

Kao idealna lokacija prepoznat je napušten objekat nekadašnjeg Elektroluksa u ulici Lasla Gala.  

Omladinski centar CK 13, u svom saopštenju tvrdi da je poziv za učešće u Inicijativi za Agrariju odbijen te se “preporučuje postupak suštinskog i formalnog razilaženja CK 13 od kuda.org te upućuje zahtev da kuda.org preda vlasništvo nad kućom Fondaciji SHL”. 

Na drugoj strani, u kuda.org tvrde da formalnog poziva nije ni bilo od strane četiri Udruženja (DaNS, SULUV i UPIDIV i kuda.org) već se vodio neformalan razgovor sa Omladinskim centrom CK 13.  

Odnosi dve organizacije tokom 2019. i 2020. se dodatno narušavaju a stvar kulminira raskidom dosadašnjeg Ugovora o korišćenju prostora bez nadoknade “Crne kuće” te pozivom na razgovore o saradnji dva udruženja i novom Ugovoru.

Umesto razgovora, Omladinski centar CK13 se obratio se javnosti. 

“Otkazni rok od strane formalnog vlasnika kuće kuda.org ističe 25. juna, a uslovi za obnovu ugovora o korišćenju prostora su dati kao ultimatum i kao takvi su neprihvatljiviji”, stoji u saopštenju koje je Omladinski centar CK 13 uputio javnosti 10. juna.

Bauk prodaje

Među brojnim pitanjima koje je Omladinski centar CK 13 javno uputio kuda.org otvara se i problem vlasništva nad “Crnom kućom”. 

“kuda.org ne može da ostane vlasnik ukoliko ne vrati dug prema SHL-u u iznosu od 165 000 evra” tvrde u Omladinskom centaru CK13 i javno postavljaju pitanje – da li će kuda.org otplatiti dug i prodati kuću? 

Eventualna prodaja kuće otvara prostor za brojne čaršijske spekulacije o tome ko bi mogao biti novi vlasnik te koja je sudbina prostora u ulici Vojvode Bojovića? 

I dok jedan deo lokalne javnosti nagađa o potencijalnim investitorima koji samo što nisu pokrenuli svoje buldožere, na drugoj strani u Omladinskom centru CK 13 pitaju – da li će, ukoliko kuda.org otplati dug “Crna kuća” postati deo projekta Evropska prestonica kulture, kojim upravlja Grad Novi Sad? 

“Uprkos optužbama, kroz dosadašnje reakcije na društvenim mrežama uočavamo jaku identifikaciju građana sa samim mestom – Crnom kućom, kao važnim mestom za grad i sve njegove građane, što nam je i bila osnovna ideja i namera kada smo osnivali Crnu kuću. To doživljavamo kao veliki kompliment!” navode u kuda.org. 

Pregovori sa Fondacijom SHL oko daljeg razvoja projekta “Omladinski društveni centar u Novom”Sadu još uvek traju. “Crna kuća” se ne prodaje – tvrde u kuda.org