CROSSRADIO 2.0 na Multiradiju, epizoda 003

Tokom ove godine ponovo je pokrenut CrossRadio, nekada jedna od najvećih nezavisnih informativno-kulturnih platformi na teritoriji ex YU. Reč je o mreži nezavisnih radio stanica i autora iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Makedonije koja je nastala kako bi se obnovile prekinute kulturne veze. Emitovani sadržaji imali su cilj da se uspostavi novi kulturni dijalog među ljudima sa ovih prostora i jasno su se distancirali od dominantnih nacionalističko-šovinističkih kulturnih modela. U drugoj epizodi, CrossRadio donosi:

▶️ MURSKA SOBOTA: U prilogu iz Murske Sobote govorimo o slovenskoj hip hop sceni. Sagovornik je Niko Miholič a slušamo: MRIGO & GHET, Zlatka i Stekli Psi. Prilog pripremio Dragan Vuković.
▶️ SKOPJE: Аудио трејлер за документарниот филм “The Hip – Brainstorm” по сценарио на Љубиша Петрушевски и во режија на Јане Алтипармаков. Приказна за кумановската културолошка сцена. Подготвила: Јоана Ристеска.
▶️ MOSTAR: Adam Semijalac poznat i kao Bebe Na Vole pod svojim je imenom ove godine objavio album Tanec za crnega vraga. Album je nastao većinom kao spontani rezultat nakon dvogodišnjeg istraživanja narodne muzike iz regiona. Sa Adamom smo razgovarali o procesima koji su trajali kroz istraživanje ali i stvaranje samog albuma. Pripremio Ronald Panza.
▶️ NOVI SAD: Pandemija korona virusa je bez sumnje oštetila ceo svet. A taj svet čine pojedinici koji su na dnevnom nivou vodili i i dalje vode borbu da opstanu u onome što se naziva nova realnost. U Srbiji najmanju zaštitu dobili su slobodni umetnici, oni koji se bave nezavisnom kulturnom scenom i muzičari kojima je ceo taj svet na sceni. Izbor je bio očigledan: preći u online ili odustati. Kantautorski festival TAKT festival se ipak održao. O tome kako je bilo prebaciti se u online, sa još dva podfestivala, slušamo u priči Asocijacije Kulturanova koja je i organizator TAKT-a.
?Domaćin ovomjesečnog CrossRadija 2.0 je Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada. Urednica: Jelena Božić
?CROSSRADIO 2.0: Radio Študent 89,3 MHz Ljubljana / Kanal 103 Skopje / Kulturni centar GRAD Beograd / Dragan Vuković, Murska Sobota / AbrašRadio Mostar / Kulturanova Novi Sad