Crowdfunding kampanja za personalnu asistenciju Centra “Živeti uspravno”

Centar “Živeti uspravno” pokrenuo je novu crowdfunding kampanju za personalnu asistenciju u Novom Sadu za 8 mesečnih zarada personalnih asistenta/kinja da bi obezbedili kontinuitet usluge i funkcionisanje osoba kojima je potrebna do njenog ulaska u gradski sistem socijalne zaštite.

“Ukoliko uspemo da u što kraćem roku dostignemo ciljanu sumu, postoji mogućnost povećanja cilja jer realno nedostaju sredstva za 22 plate u maju i junu. Grad je pokrio veći deo troškova u prva 3 meseca, deo martovskih i aprilske pokrili smo drugim donacijama i akcijama prikupljanja sredstava, od maja do okrobra Grad kroz javni rad finansira 4 plate mesečno i deo sredstava, čiji će iznos biti poznat završetkom predszojećeg konkursa za sredstva iz rebalansa, odobriće za period jul-decembar” kaže Milica Mima Ružičić – Novković, predsednica Centra i dodaje:

“Nakon toga, nadam se, da će se usluga namenski finansirati kroz javnu nabavku, kako je predviđeno Zakonom o socijalnoj zaštiti počev najkasnije od drugog  kvartala sledeće godine. U aprilu smo imali dva sastanka s pomoćnicama gradonačelnika i v.d. načelnicom resorne gradske uprave na kojima je izneto da je izmena Odluke o socijalnoj zaštiti i izdvajanje sredstava za ovu uslugu na osnovu nje jedan od prioriteta Grada. Situacija je znatno bolja nego prošle godine, zahvaljujući uspešnim akcijama prikupljanja sredstva u okviru prošlogodišnje kampanje i nakon nje i tome što se deo korisnika/ca nakon prekidanja usluge u aprilu obratio javnosti i Gradu da se nađe rešenje.”

Centar trenutno pruža uslugu desetoroma korisnicima u Novom Sadu i jednoj u Subotici, jedanaest osoba je na listi čekanja, od kojih je za 6 nužno da što pre počne da se organizuje.

U okviru kampanje Centar i Galerija Matice srpske 16. jula organizuju “Veče portugalske muzike i poezije. Učestvuju Ansambl ” Horizonti zvuka” i Milica Šećerov. Događaj se organizuje u sklopu akcije “Živeti uspravno – 0,1%” pokrenute 2016. s ciljem da doprinese opštem informisanju o svrsi usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom, važnosti njenog uvođenja u gradski sistem usluga socijalne zaštite i da se prikupe sredstva do izdvajanja 0,1% gradskog budžeta koliko je potrebno da uslugu koristi 40 osoba. Ulaznice po ceni od 300,00 dinara mogu da se kupe u Muzejskoj prodavnici Galeriji Matice srpske od 9. jula 2019.

Iz Centra “Živeti uspravno” apeluju na sve građane i organizacije da u skladu sa svojim mogućnostima donacijom, obaveštavanjem drugih ili na bilo koji drugi način koji smatraju relevantnim učestvuju u ovoj kampanji koja se može naći na sajtu donacije.rs.