Dani taraških roda – kreativna radionica za najmlađe

Sa željom da što više dece upoznaju sa svetom ptica, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije povešće decu iz Novog Sada na manifestaciju “Dani taraških roda”, koja će se održati u subotu, 11. juna, u selu Taraš. Deca će imati priliku da čuju nešto više o pticama koje naseljavaju ovo mesto, kao i da učestvuju u likovnoj koloniji koja će tamo biti organizovana.

Dani taraških roda

Selo Taraš, iliti selo roda, postalo je poznato upravo po ovim pticama selicama. Selo se nalazi u blizini Zrenjanina i jedino je u Srbiji koje ima preko 30 gnezda belih roda. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će odvesti decu, koja će zajedno sa svojom nastavnicom likovne kulture, Martom, prošetati ulicom roda, gde će se pričati o pticama, kao i o tome zašto su nam iste važne. Odmah nakon toga, deca će se priključiti likovnoj koloniji, gde će učestvovati i deca iz Taraša, kao i slikari amateri i profesionalni slikari.

“Dan taraških roda je posvećen rodama koje vole selo i svim ljudima koji vole i brinu o pticama i prirodi. Taraš je jedino selo roda u Srbiji sa preko 30 gnezdećih parova. Ima godina kada ovaj broj prelazi 40 gnezdećih parova. Tarašani su ponosni na svoje rode, pa ih srčano čuvaju i brinu o njima. Svaki par ima svoje ime i svoju porodicu koja ga čuva. Tarašani su nam  primer kako se treba ophoditi prema pticama i prirodi.Na manifestaciju  “Dan taraških roda” su svi dobrodošli, te nam se pridružite u subotu 11. juna.” , Sandra Jovanović – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je u prošlosti već organizovalo slične radionice, što je veliki podstrek deci, da na kreativni način nauče nešto novo o pticama, samim tim i da zavole iste.