Diavo: U muzici sam svoj na svome

Novog Mascomovog potpisnika DIAVO nikako ne treba svrstati u kategoriju još jednog mladog repera. Mladić u Technicolor Lies majici zapravo je multiinstrumentalista i nekadašnji panker, koji je sa 14 godina imao prvi nastup pred hiljadu ljudi. Nekoliko godina kasnije, vraća se sa novim projektom, novim imenom, novim bendom i ambicijama, koje nemaju krov.

“Kad si klinac, to ti ne dolazi do glave. Ja sam od 15-te do 18-te godine bio ekskluzivac Lampshade Media, tu je tada bio i MTV Adria, bili smo na Domaćici, a meni je samo bilo bitno da sviram bubnjeve. Rano sam ušao u to, tada je sa mnom bio menadžer, sa kojim i sada radim. Nismo se čuli neko vreme, raspao se bend, ja ga nazovem i kažem – Tebra, ne radim više pank, sad sam u nekom desetom fazonu, ‘ajde da radimo nešto”, kaže Diavo za MultiRadio.

Diavo / Foto: Novak Pajović

Iako se trenutno bavi hip-hopom, nije uspeo da pripitomi pankera u sebi, što se oseti u njegovim novim pesmama. Ta dva žanra kombinuje i sa energijom ljudi, koji mu prijaju na sceni, usled čega nastaje neponovljiva, ali i nepredvidiva atmosfera.

“Ja se stvarno ložim na muziku, na tu glasnoću i snagu, rođeni brat kaže da mi pesme zbog toga zvuče kao pobedničke. Ima dosta bridževa, dosta otvaranja, to je ono što me najviše izgasira, zato se i ponašam tako na sceni, zato ta energija sama ispliva. Muzika i matrica su ono čime ja stvaram tu atmosferu, a tekstovi su višnjica na kolaču,” dodaje on.

O novom pseudonimu, Diavo, kaže da su mu ga drugi nadenuli.

Pravili smo taj kolektiv, Grackemošti, i kao, ne možeš da se zoveš Stefan ili Miloje, nego daj nešto kul. Krenuli smo da smišljamo imena, i meni su bukvalno rekli – Ma, ti si Diavo, to je to. Ja sam se složio, jer bolje je da neko drugi kaže, neko ko te gleda sve vreme, neko ko zna ko si i šta si. I nisam se preterano cimao oko toga, Diavo je skroz kul.

Novi talas trepa, čiji je Diavo deo, zaslužan je za to što se publika ponovo okrenula domaćoj muzici. Biti deo te revolucije, kako kaže, nosi ogromnu odgovornost.

“Mislim da nikada neću biti dovoljno svestan toga, gde sam, jer sam uvek u fazonu da moram nešto više da uradim. Jako sam kritičan prema sebi i nikad mi se ništa ne sviđa, uvek hoću više, hoću bolje i, znaš, u tom smislu nemam svest o tome. Ali, kad dođem gajbi i legnem da spavam, pomislim – Pa dobro, da, ko zna koliko klinaca sad sluša tvoju muziku. I onda… Iskreno mi je drago što sam deo toga, ali tek će to da eskalira.”

I zaista je uveren u to. Ne iz dečačke naivnosti, naprotiv. Taj stav proizilazi iz njegove promišljenosti, posvećenosti i intenzivnog rada na sebi. Kada kaže da je maksimalno fokusiran na muziku i da je to jedino što želi, ni najveći skeptik ne bi posumnjao u njegov potencijal.

“Ljudi mi često govore, čak i baš bliski, da nikada ne možeš da me upoznaš. To ima i loše i dobre strane, kažu da je zanimljivo, i da svašta možeš da očekuješ, da može da te iznenadi. Ali, kada izađem na scenu, to sam što jesam.

Iako se nalazi na početku karijere, Nišville jazz festival ga je uvrstio u ovogodišnji program. Njegov nastup na Hip-hop stejdžu obeležila je i podrška Davida iz Grackihmoštiju, Matije i Save iz melo-pank benda Keni nije mrtav, zatim Summer Deaths, Yan Dusk, Nihil i novo ime na pop sceni, Tam. Ta podrška mu mnogo znači, kako objašnjava:

“Kao što mi je bitan taj vajb koji muzikom prenosim, tako mi je važno i da su ljudi, kojima potpuno verujem tu. Kad to postoji, publika to oseti. Dosta mi ubije i tremu, pošto je ona uvek prisutna. Nije baš jednostavno izaći i reći nešto pred brdo ljudi. I, kada vidiš da oni prate, isključiš se i gledaš u prazno, nosi te, to je to.”

Veliko finale nastupa na Nišvillu bile su izvedbe dveju njegovih pesama, Eyri i Hotline, a reakcija publike – unezvereni pogledi, oduševljenje i, konačno, igranje. Mnogo devojaka izbilo je u prve redove, jer su načule da je o njima reč u pomenutim pesmama. Oni, koji ga nisu znali od ranije prokomentarisali su da podseća na Klinca, a Diavo u šali kaže – Možda zbog kačketa.

“Svako će tu da čuje nešto što mu je blisko. Mislim da se naša muzika dosta razlikuje. Poštujem ga i drago mi je ako neko pomisli da sam sličan kao neko, ko je uspešan u svom poslu.”

Diavo / Foto: Novak Pajović

Za MultiRadio otkriva da planira i nastup u Novom Sadu, kao i debi album početkom godine, na kojem će se naći, ni manje ni više nego – trep na metal matrici.