Dnevnik vanrednog stanja – Ivan Bjelić Vol.3

Novi Sad, april 2020. Photo by Ivan Bjelić.

Jutros otvorim oči, kupa me sunce, nisam roletne spustio. Pogledam ka fotelji, kad tamo sedi drug Mlađa i polu onesvešćen od spavanja me pita koji je dan danas. Onako probuđen, ali i ispunjen tim osećajem da još uvek nije prošao onaj dan od juče, odgovaram sa : “Maj”.

Dobro došli u novu najtežu nedelju kroz koju prolazimo. Uskršnji praznici, redovi ispred marketa su dugi kao da se čeka red za Dinkićeve akcije, ludi “naučnici” ozoniraju svoju krv kako bi dokazali teoriju pomoću koje se može pobediti ovaj virus. Broj zaraženih radnika u zdravstvu iz dana u dan sve više raste, broj zaraženih prema statistici svakog dana je između 380 i 450, doktor Kon kaže da smo ispravili krivu liniju na grafikonu.

Ja sedim u stanu, posmatram sve to ispijavši ogromnu šolju kafe i nadam se da je ovo još jedan od onih mojih uvrnutih snova o kataklizmičnom kraju civilizacije.

I dalje me fascinira to ko sve priča o virusu i načinu borbe protiv njega. Ne znam da li sam to pročitao u nekom izdobijanom stripu, ali bila je neka priča o vlasniku neke medijske kuće koji je odlučio da se igra doktora pa je na neki način nabavio potrebnu medicinsku opremu da u prostorijama svoje medijske kuće vrši eksperimente na sebi. Nešto poput Hellingenovih nastupa u Zagoru.

Nasuprot tome ima i naučnika koji zaista znaju šta pričaju, ali i kome pričaju, samo što su ta “real” glasila zatrpana đubretom koje komšije bacaju sa sprata gađavši kontejner, i konstantno maše isti.

Problem je pronaći prave informacije, ali i verovati u plasirane jer u kriznom štabu kao predstavnici medija ne sedi niko iz RTS-a ili N1, nego urednici dva lista papira, koji čak nisu ni tabloidi. I sad, jedan rat koji se vodi od kako pratim medije, preselio se na mnogo vidljiviji, javni front, gde snage baš i nisu fer raspoređene.

Ostaje samo da se nadamo i težimo ka tome da u ovom bunilu ostanemo svoji, slušamo muziku, sviramo komšijama sa terase kako bi im malo popravili ove sumorne dane nakon 17 časova popodne.

Srećni vam praznici i ostanite kod kuće!