Domaćinstvo koje su laste izabrale – počelo takmičenje

Laste će pobedničkom domaćinstvu doneti tonu kukuruza, a ostali učesnici mogu osvojiti sadnice voća.

Seoske laste, jedan su od vesnika proleća, a domaćinstva gde su svile makar jedno gnezdo mogu se nadati da će im seoske laste doneti i vredne nagrade. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije petu godinu za redom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza, a sva ostala domaćinstva koja su učestvovala u takmičenju dobijaju šansu u izvlačenju „Srećno gnezdo“ u kojem mogu osvojitu vaučer za kupovinu sadnica voća.

Prijave su otvorene do 7. juna 2021.

Seoske laste
Seoska lasta hrani mladunče

„Cilj ovog tradicionalnog takmičenja je da ukaže na činjenicu da su priroda, u ovom slučaju seoske laste, i mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način ugrožena i da im preti nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Zato želimo da pohvalimo i nagradimo mala domaćinstva koja svojim opstajanjem na selu, trudom i ljubavlju omogućavaju opstanak seoskih lasta i prirode“.

Prijave na takmičenje se vrše putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 062/15-69-665 do 7. juna 2021. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 13. juna 2021. na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja. Detaljna pravila takmičenja možete pročitati ovde.

Intenzivna poljoprivreda, čiji nagli razvoj počinje sredinom prošlog veka, dovela je do gubitka različitih tipova staništa što je uzrokovalo smanjenje brojnosti biljnih i životinjskih vrsta. Primer negativnog uticaja promene poljoprivrednih praksi je zamiranje tradicionalnog stočarstva koje uključuje ispašu domaćih životinja na travnim površinama. Zarastanjem i preoravanjem pašnjaka, nestaje jedan čitav travni ekosistem.

Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta. Štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, raj su za laste. Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh na takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva ispunjavala ove tri nabrojane stavke.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je i novogodišnje takmičenje “Ptice moje hranilice” .

Kako prepoznati seosku lastu? Seosku lastu (Hirundo rustica) karakteriše dug viljuškast rep i riđe grlo i čelo što čini ovu lastu lako prepoznatljivom. Trbuh i osnova repa su bele boje, u kontrastu sa potpuno crnim leđima. Najčešće se gnezdi u objektima poput štala. Gradi poluotvorena gnezda od blata koja lepi za zidove, tik ispod plafona. Često se može videti kako u brzom i veštom letu tik iznad zemlje lovi insekte.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije osnovano je 1989.godine, a od 2009.godine postalo je punopravni član mreže Birdlife International, najvećeg globalnog partnerstva za zaštitu ptica, njihovih staništa i prirode uopšte, koju čini 121 partnerska organizacija širom sveta koja kroz posvećen rad doprinosi dugoročnoj zaštiti prirode.

Društvo zapošljava stručnjake različitih profila obrazovanja i interesovanja. Međutim, glavnu pokretačku snagu čine mnogobrojni članovi, volonteri i prirodnjaci koji rade na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou na zaštiti ptica i njihovih staništa i na povećanju znanja o pticama u Srbiji i njihovim potrebama. Znanje je pretočeno u mnogobrojne stručne publikacije i jedini ornitološki časopis u Srbiji – „Ciconia“. Iskustva i zanimljive priče ljubitelja ptica objedinjeni su u Magazin za ljubitelje divljih ptica i prirode „Detlić“. 

Vrednosti koje od samih početaka definišu DZPPS su pre svega – ljubav prema pticama i prirodi i uvažavanje prava na opstanak biodiveziteta. Ljubav i ogromni entuzijazam osnovna su pokretačka snaga koja okuplja više stotina članova i volontera da rade zajedno i za opšte dobro.