EGO vožnja biciklom u nedelju 28. novembra

EGO vožnja biciklom organizuje se u nedelju 28.11.2021. sa početkom u 14h u Limanskom parku. U partnerstvu sa “Novosadskom biciklističkom inicijativom”, studenti sa katedre za zaštitu životne sredine na “Fakultetu tehničkih nauka” organizuju ovu biciklističku vožnju sa ciljem podizanja svesti o razlozima zbog kojih preporučuju vozačima motornih vozila da probaju što više da koriste bicikl umesto automobila, kao prevozno sredstvo.

EGO vožnja biciklom

Organizatori poručuju da kada benzin sagoreva u motorima automobila, dolazi do emisije polutanata. Neželjeni gasovi se mešaju s vazduhom, čak i kada točimo benzin u rezervoar.
Četiri glavna zagađivača koji dolaze iz „auspuha“ su:
1. ugljen-monoksid, do čije koncentracije dolazi kada ugljenik u gorivu ne sagori u potpunosti
2. ugljovodonici, toksična jedinjenja vodonika i ugljenika
3. azot-oksid, koji se stvara prilikom sagorevanja goriva, kada azot i kiseonik međusobno reaguju
4. čađ, sitne čestice stranih supstanci u vazduhu, koje doprinose stvaranju smoga i izazivaju respiratorne bolesti


Polutanti iz „auspuha“ doprinose različitim tipovima zagađenja vazduha. Kada se ugljovodonici i azot-oksid spoje na sunčevoj svetlosti, oni proizvode ozon. Visoko u atmosferi, ovaj gas nas štiti od štetnih ultraljubičastih zraka sunca. Kada rupe u ozonskom omotaču omoguće ozonu da dođe bliže površini, on doprinosi smogu i izaziva respiratorne probleme.
Supstance koje zagađuju vazduh, a koje u atmosferu dolaze kroz izduvne sisteme vozila, podižu rizik od oboljevanja od karcinoma i doprinose problemima poput astme, srčanih oboljenja, urođenih mana i iritacije očiju.

Datum: 28.11.2021. Mesto: Novi Sad Vreme: 14:00 – 15:30 Putanja: Polazak iz Limanskog parka (Subin plato preko puta NIS Gazprom zgrade) – završetak u novom parku na Novom Naselju.

Iz “Novosadske biciklističke inicijative” javljaju da je obezbeđeno osveženje za učesnike, a u slučaju nepogodnih vremenskih uslova, EGO vožnja biciklom će biti odložena! Više o događaju možete naći na fejsbuku.


Projekat “Ekologijom grad obogati – EGO” se sprovodi u okviru projekta „Zeleni inkubator“, koji sprovode Mladi istraživači Srbije , Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine – Environment Engineering Group , uz finansijsku podršku Evropske unije.