Ekološki savesna dostava – Eko Kurir | AUDIO

U poslednjim godinama ili decenijama često slušamo i debatujemo o ekološkoj svesti čoveka. Reč je o ljudskom poimanju prirode, njenih resursa i stanja. Biti ekološki svestan znači na vreme uvideti problem u prirodi, kreativno razmišljati o njegovom rešavanju a vrlo je značajno imati i predznanja o prirodi. Ne bismo trebali zaboraviti ni na pojedine komponente ili sastavne delove ekološke svesti. Među njih ubrajamo ekološke vrednosti, ekološko ponašanje, ekološko znanje i ekološke stavove. Upravo na principu eco friendly je zasnovana i ekološka kurirska služba Eko Kurir iz Novog Sada.

Ne tako davno, tačnije 29. jula ove godine je naša planeta iliti čovečanstvo ušlo u ekološki dug. Od tog dana živimo na kredit, odnosno na račun budućih generacija. Sam pojam ekološkog duga označava da smo potrošili ono što eko-sistemi planete Zemlje mogu da obnove u celoj godini.

Svet je u ekološki dug prvi put ušao početkom 70-ih godina prošlog veka a recimo 1997. godine smo u ekološki dug ušli krajem septembra. Evidentno je pomeranje granice a stručnjaci navode da bi smanjivanje količine hrane koja se baca za 50 odsto u celom svetu moglo da pomeri datum dana ekološkog duga za 11 dana. Takođe tvrde da bi smanjenje emisija ugljen-dioksida za 50 odsto pomerilo ovaj datum za čak 89 dana.

Foto: pixabay.com

Kurirska služba Eko Kurir

Eko Kurir je prva eko kurirska služba sa licencom a svoje poslove obavlja na biciklu. Osim toga, Eko kurir je sastavni deo udruženja ljubitelja biciklizma.

„Reč je o udruženju građana, koje u okviru svog statua obavlja privrednu delatnost. U našem slučaju su to konkretno kurirske usluge, za šta imamo i licencu, koju izdaje državna agencija. Osim toga, klub se bavi očuvanjem zaštite životne sredine kroz sopstvene primere na svakodnevnom nivou. Jedan od tih primera je i Eko kuća“, navodi Goran Đerić iz Eko kurira.

Eko kuća je zapravo dom eko kurira. U nju kuriri mogu da dođu i poprave svoj bicikl, ukoliko je to potrebno, mogu da naprave pauzu i odmore se. U Eko kuću dolaze i ciklo turisti iz celog sveta, jer se kuća nalazi u neposrednoj blizini međunarodne biciklističke rute EuroVelo 6.  

Članovi ovog udruženja, odnosno eko kuriri građanima pružaju brojne usluge. Osim kurirske službe, na njihovom sajtu je navedeno da takođe dele flajere, pozivnice, reklamne materijale, odlaze umesto građana u prodavnicu ili na pijacu, šalju ili dočekuju pakete na autobuskoj stanici, plaćaju račune na pošti, ili u banci a pružaju i usluge čekanja u redu u poreskoj upravi, katastru, gradskoj kući i na drugim mestima.

Foto: pixabay.com

U Eko kući na Telepu kompostiraju, imaju eko baštu, selektuju otpad. Međutim, nije lako voditi borbu sa brojnim zagađivačima u gradu, koji broji više od 250 hiljada stanovnika. 

„Mi se trudimo u uslovima i okolnostima da budemo što bliži eko načinu života. Imamo planove za budućnost, ali za realizaciju su potrebne investicije i vreme. Pre svega mislim na principe samoodrživosti, kao što su solarni paneli, bunar za vodu i slično. Mi smo ovde tri godine i konstantno beležimo kontinuitet unapređenja našeg životnog prostora“, dodaje Goran Đerić.

Naš sagovornik konstatuje da u savremenom svetu postoje brojni izazovi, koji stoje kao prepreke na putu ka ekološkom načinu života i razmišljanja.

Goran takođe navodi da je sam izabrao da se na svojevrstan način posveti ekologiji i zaštiti životne sredine. Naglašava da time ništa ne gubi a dosta toga dobija.

„Mislim da ne gubim ništa a sve je moj izbor i moj način života. Zapravo se sve pretapa sa Eko kurirom i onim što radimo predstavlja skup entuzijasta, koji žele nešto da promene. Pre svega sebe i svoj primer žele da pokažu široj javnosti. Problem je u tome, što je na snazi ekološka nekultura, slično kao što je nekultura i u brojnim drugim oblastima. Pored toga, Novosađani i dalje nedovoljno voze bicikl, ali mi se čini da se situacija tu polako menja na bolje. Problem je i sa odlaganjem smeća, jer se smeće baca praktično na svakom koraku a od običnog papirića naposletku nastanu velike divlje deponije“, zaključuje Goran Đerić.

Eko Kurir neretko organizuje i ekološke izlete biciklom, kada se učesnici izleta otisnu na Frušku goru ili negde drugde mimo grada.