Ekonaut objavio publikaciju  “Jestivi i ukrasni vrt za početnike”

Udruženje Ekonaut objavilo je novu publikaciju namenjenu početnicima u zasnivanju vrta, čime je još jedan ciklus projekta “Inicijativa za baštenske zajednice” priveden kraju. Tokom sedam meseci, udruženje je sprovelo brojne aktivnosti poput uključivanja zajednice u razvoj idejnih rešenja zelenih površina, organizovanja konferencije posvećene planiranju zelenih površina, kao i edukativnih programa o baštovanstvu. 

Foto: Ekonaut

Publikacija “Jestivi i ukrasni vrt za početnike” pruža sve potrebne informacije o baštovanstvu i uputstva o radu sa biljkama kroz godišnji kalendar, od pripreme zemljišta, sejanja i presađivanja do prehrane i održavanja. Kako je današnji urbani stil života dosta težak, a potreba ljudi za prirodom sve veća, ova publikacija takođe ima za cilj da približi mogućnost povezivanja sa prirodom kroz baštovanstvo. Zasnivanje vrtova u gradovima, pored toga što pruža mesto za odmor svih čula i donosi obilje ukusnih plodova, takođe je i način da se očuva biodiverzitet i poboljšaju klimatski uslovi. Tekst publikacije su pripremili Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta, Marija Nikolić, pejzažni arhitekta i Sabina Kerić, osnivač Ekonauta, dok je za dizajn publikacije zaslužan Kreativni hub Nova iskra.

Jedna od aktivnosti na projektu “Inicijativa za baštenske zajednice“ bio je i javni poziv „Planirajmo zelene površine zajedno koji je raspisan u saradnji sa Placemaking Western Balkans, u okviru kog su odabrane četiri grupe građana koje su u saradnji sa stručnjacima radile na razvoju idejnog rešenja unapređenja zelenih površina koje su predložili. “Placemaking” radionice rađene su po metodologiji koju je razvila arhitekta Milena Ivković iz organizacije PWB i imale su za cilj da definišu elemente idejnog rešenja uređenja zelene površine koja je značajna za lokalnu zajednicu.

Onlajn konferencija “Planirajmo zelene površine zajedno” održana je 19. oktobra, a kroz različite sesije i diskusije, učesnici konferencije mogli su da se upoznaju sa aktuelnim projektima koji imaju za cilj da odgovore na klimatske izazove u urbanim sredinama podstičući koncepte urbanog baštovanstva i održivog planiranja gradskih površina u skladu sa potrebama građana. Ova konferencija bila je i svojevrsni rezime dvogodišnje saradnje udruženja Ekonaut sa lokalnim udruženjima, donosiocima odluka i stručnim saradnicima u domenu participativnog urbanizma.

Foto: Ekonaut

Škola baštovanstva koju je vodio  Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta, održana je u oktobru mesecu, a kroz tri onlajn predavanja i tri radionice, polaznici i polaznice su saznali šta je potrebno da bi se započela bašta i napravili detaljan plan vrsta koje će sejati u bašti tokom jeseni kako bi imali baštu i tokom zime.  Primenom znanja dobijenog na ovom programu, budući baštovani i baštovanke imaće tokom naredne godine plodni vrt ispunjen  jestivim biljkama i ukrašen cvetovima. Predavanja i radionice imali su za cilj da promovišu baštenske zajednice kao jedno od mogućih rešenja za ekološke izazove sa kojima se Beograd suočava, ali i kao mesta koja mogu da unaprede i oplemene život u gradu.

Udruženje Ekonaut će i u narednom periodu nastaviti da prikuplja potencijalne lokacije za baštenske zajednice, kao i da sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj zagovaranje da se baštenske zajednice postave kao komunalna usluga dostupna svim građanima.