Erazmus+ program – studentska “zlatna karta”

Približili smo se početku nove akademske godine. Mnogi od studenata novu akademsku godinu započinju pripremom za odlazak u inostranstvo, odnosno uključuju se u Erazmus program.

Mlađe kolege, odnosno srednjoškolci su u klupama već gotovo ceo mesec, a od 1. oktobra zvanično počinje i nova akademska godina na fakultetitma Univerziteta u Novom Sadu. Na primer, prijem brucoša na Filozofskom fakultetu će biti održan 1. oktobra, dok 2. oktobra počinje nastava za sve studente.

Erazmus predstavlja program aktivnosti Evropske zajednice namenjen mobilnosti univerzitetskih studenata

Reč je o obrazovnom programu Evropske zajednice u oblasti visokog školstva namenjen studentima, profesorima i visokoškolskim institucijama. Uveden je 1987. godine radi povećanja mobilnosti studenata unutar Evropske zajednice, a sada je otvoren i drugim zemljama. Srbiji takođe.

Foto: pixabay.com

I na Univerzitetu u Novom Sadu je otvoren novi ciklus Erazmus+ konkursa za odlaznu kreditnu mobilnost nastavnika, saradnika i studenata Univerziteta za akademsku 2019/2020. godinu. Posebno treba naglasiti da se studenti i zaposleni UNS-a mogu prijavljivati za Erazmus+ stipendije za mobilnost isključivo na otvorenim konkursima svog matičnog univerziteta.

Studentima Filozofskog fakulteta u ovom trenutku je dostupno nekoliko programa mobilnosti na pojedinim univerzitetima. Do 26. septembra se studenti mogu prijaviti za Erazmus+ program na Univerzitetu u Turkuu u Finskoj, do 7. oktobra je rok za prijavu za studente, koji imaju u planu da jedan deo svog školovanja provedu na Univerzitetu u Nici u Francuskoj, dok se do 9. oktobra mogu prijaviti studenti za program razmene na Univerzitetu u Groningenu u Holandiji.

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta na nivou master i doktorskih studija se do 7. oktobra mogu prijaviti za mobilnost na Univerzitetu u Budimpešti, a i njima je takođe dostupan i Univerzitet u Nici.

Sve potrebne informacije zainteresovani mogu pronaći na web stranici Univerziteta u Novom Sadu, gde je jasno naznačeno koji konkursi su i dalje otvoreni i na koje univerzitete studenti još mogu konkurisati.

Erazmus iskustvo Jane Domonji

Studentkinja slovačkog jezika i literature na Filozofskom fakultetu Jana Domonji iz Kisača je upravo u program Erazmus+ bila uključena u letnjem semestru akademske godine 2018/2019.

„Tokom letnjeg semestra sam bila uključena u program Erazmus+, a provela sam ga na Filozofskom fakulteta Univerziteta Komenskog u Bratislavi. Moj program je trajao jedan semestar, a biću iskrena – kod kuće mi sve već činilo isto i dosadno. Kao da su mi studije postale rutina, te sam se zbog toga odlučila do pogledam koje mogućnosti Erazmus program nudi. Na stranici Filozofskog fakulteta sam našla da je dostupan i program u Bratislavi. U Slovačkoj imam dosta prijatelja i poznanika, poznajem grad, bila sam tamo na letnjoj školi slovačkog jezika Studia Academica Slovaca, pa je izbor pao upravo na Bratislavu“, navodi Jana Domonji.

Jana tokom boravka u Slovačkoj / Foto: Iz arhive sagovornice

Ona pozitivno ocenjuje iskustvo sa učešća u ovom programu, a navodi da prilikom konkurisanja nije imala mnogo problema.

„Potrebni su pojedini dokumenti, kao što su preporuka profesora sa katedre, na kojoj student studira, zatim takozvani Learning Agreement, CV, motivaciono pismo, u kojem student piše zbog čega bi želeo da ide konkretno u taj grad i na taj univerzitet. Zapravo to uopšte nije komplikovano i ako se dobro sećam potrebno mi je bilo oko mesec dana da pribavim papire i pošaljem“, dodaje Jana.

„Iskustva su različita, ali kada se zamislim uglavnom je sve bilo pozitivno. Pre svega tu mislim na nova poznanstva sa ljudima iz cele Evrope – Italije, Španije, Nemačke… Takođe, nudi se mogućnost upoznavanja sa novim kulturama, koje su različite od naše. Važno je naglasiti i to da u okviru Erazmus programa imate mogućnost studiranja na drugom univerzitetu, da se upoznate sa drugim i možda boljim metodama nastave, nego na vašem matičnom univerzitetu, tu su novi profesori… Ovo iskustvo mi je vrlo značajno“, naglašava Jana.

Dobro je znati…

Za Erazmus program treba naglasiti još jednu važnu stvar, a to je sam ugovor o učenju, odnosno pomenuti Learning Agreement. U njemu ugovorne strane, odnosno student, matična ustanova i ustanova-primalac studenta preciziraju predmete koje student planira da polaže, kao i druge akademske aktivnosti, koje student planira da ostvari tokom svog studijskog boravka na drugom univerzitetu. Potpisivanjem ugovora o učenju, matična ustanova odobrava studentu odlazak na mobilnost i pohađanje odabranih akademskih aktivnosti, te garantuje priznavanje ESPB bodova i ocena stečenih na razmeni.

O tome govori i Jana Domonji.

„Imala sam mogućnost da odaberem ne samo predmete sa katedre slovačkog jezika i literature. Ipak sam se odlučila za upravo ove predmete, jer me zanimaju, a i bliski su programu, koji studiram. Za mene je značajna bila savremena slovačka književnost, koju na matičnom fakultetu obrađujemo, ali ne u dovoljnoj meri“, objašnjava Jana.

Tokom Erazmus programa je Jana posetila i Poljsku / Foto: Iz arhive sagovornice

Erazmus program osim studijskog programa obezbeđuje i stipendiju studentu, koji je prošao konkurs.

„U program je uključena stipendija, a tim novcem student plaća smeštaj u internatu. Tako je bilo i u mom slučaju. Moram priznati da je stipendija bila vrlo korektna i tokom boravka u Slovačkoj sam imala dovoljno novca. Moram naglasiti da studentska kartica u Slovačkoj donosi brojne popuste – u gradskom prevozu, prodavnicama, knjižarama…“, zaključuje Jana.

Svakako pomenuti treba i to da studenti koji u uključeni Erazmus program koriste vreme i za putovanja, što je potvrdila i naša sagovornica. Ona je navela da je mnogo njenih kolega tokom boravka u Slovačkoj posetilo i druge zemlje, a ona je bila u Poljskoj, Danskoj i Švedskoj.