Festival evropskog filma na Brod teatru

Na Brod teatru na Beogradskom keju u Novom Sadu je ove nedelje otvoren Festival evropskog filma, na kojem će do subote biti prikazano ukupno šest filmova evropske produkcije. Svake večeri od 21.00 čas se prikazuje jedan film. Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom se  građanima i građankama Srbija pokušava približiti Evropska unija. Festival u Novom Sadu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom.

Festival je otvoren u ponedeljak emitovanjem francuskog filma „Krvavo mleko“. Ulaz na svaku projekciju je besplatan. U programu je najavljeno bilo da će festival otvoriti ostvarenje „Ćutanje drugih“, ali je projekcija tog filma iz tehničkih razloga pomerena za juče.

Interesovanje je na otvaranju Festivala evropskog filma bilo veliko / Foto: Miroslav Gašpar

Do kraja avgusta Festival evropskog filma gostuje u devet gradova sa šest filmova, a na jesen će biti uključen još veći broj filmova.

O Festivalu evropskog filma na Brod teatru je govorio producent u Studentskom kulturnom centru Jovan Gvero.

„Mi smo i do sada prikazivali filmove a radili smo to u saradnji sa Institutom za francuski jezik, sa Američkim kornerom i sa našim prijateljima sa kojima smo ranije realizovali festival Filmski front. Uvek smo otvoreni za saradnju a ovo je posebna čast, što smo uključeni u Festival evropskog filma. Ovog puta ćemo se upozanti sa nekom novom produkcijom evropskog filma, jer se evropski film stalno razvija a svaka zemlja ima neku svoju produkciju“ – navodi Jovan Gvero.

Na Brod teatru, koji tokom leta organizuje SKC Novi Sad je proteklih godina već bilo filmskih projekcija a prošle godine su na repretoaru bili animirani filmovi.

Festival evropskog filma na Brod teatru / Foto: Miroslav Gašpar

„Prošle godine smo prikazivali animirane filmove, koji su nastali u Novom Sadu od 1966. do 1986. godine u producentskoj kući Neoplanta. Sada ćemo prikazivati novu evropsku produkciju, što je, ponavljam, velika čast. Time nudimo šarolik repertoar ljudima“ – dodaje producent u SKC Novi Sad Jovan Gvero.

Sam Festival evropskog filma je koncipiran kao bioskop na otvorenom, filmovi se gledaju u neformalnoj atmosferi. Neko dođe na sam film, neko se šetajući zaustavi na duže ili na kraće vreme. Ovakav koncept gledanja filmova kao da ponovo osvaja publiku.

„Promenio se koncept konzumiranja filmova. Sad je moguće filmove gledati kod kuće, u atmosferi kakva vam odgovara, film možete više puta zaustavljati ili vraćati. Bioskop na otvorenom predstavlja nostalgičan pristup, jer su ranije bioskopske sale imale i svoje letnje pozornice i obično se bioskopski repertoar leti selio u otvoreni prostor. Upravo to činimo i mi u prethodne četiri godine – nudimo čak neobičan prostor za gledanje filmova – na keju i brodu“ – zaključuje Jovan Gvero.

Festival evropskog filma prikazuje šest filmova

Na otvaranju Festivala evropskog filma je prisutan bio i šef za informisanje, komunikaciju i medije u okviru Delegacije Evropske unije u Srbiji Pol-Anri Prese.

„Otvorili smo 8. Festival evropskog filma, koji je i ove godine na turneji po gradovima širom Srbije. Ovim festivalom želimo da decentralizujemo kulturu, tako što će filmovi ići tamo, gde je publika a to su pre svega letnje bašte, parkovi i trgovi. Ovih šest filmova evropske produkcije govore o temama, koje su goruća i vrlo značajna pitanja za celu Evropu a svi imaju reference međunarodnih filmskih festivala“ – naveo je Pol-Anri Prese.

„Delegacija Evropske unije u Srbiji na mnoge načine pokušava da približi ideju ujedinjene Evrope građankama i građanima Srbije. Mislim da je najlakši, ali i najlepši način to uraditi putem umetnosti, konkretno ovom prilikom posredstvom filma, zato jer dobar film pruža univerzalnu priču, koja dopire do svih ljudi“ – navela je Duška Latas iz EU info kutka Novi Sad.

Otvaranje festivala / Foto: Miroslav Gašpar

Festival evropskog filma je ove godine otvoren u Vranju početkom juna, kada je zvanično krenula turneja. Nakon Vranja, gostovao je u Leskovcu, Šapcu i Nišu. Nakon Novog Sada turneja se do kraja avgusta nastavlja u Kragujevcu, Ćićevcu, Smederevu i Zemunu.