Festival novih energija u Novom Sadu

Ukoliko se nađete na Novom naselju u Novom Sadu a primetite grupice dece kako plešu, pevaju, skaču, igraju se i slikaju, vrlo je moguće da ste naišli na jedan od programa koji se realizuje u okviru Festivala novih energija.

Sam festival je deo projekta Festival novih energija a nastao je kao potreba da se u svetu modernizacije i brzog tempa života znanje, pažnja i i skustvo posvete najmlađima. Programi festivala usmereni su na iskazivanje energije dece i mladih, kroz različite radionice u oblastima koje su bitne za njihov razvoj. Osim toga, realizuju se i tribine na kojima se kroz aktuelne teme edukativnog karaktera ukazuje na važnost kvalitetnog rada sa decom i mladima u okviru njihovog zdravog razvijanja.

Organizatori Festivala novih energija su Klub manekena Novi sad i Mesna zajednica „Gavrilo Princip“, partner u realizaciji je Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, a podržala ga je Uprava za kulturu grada Novog Sada. Otvoren je 27. juna a trebalo bi da traje do 30. septembra ove godine.

Foto: Miroslav Gašpar

Festival nosi slogan „Zaštitimo našu decu“ čime pokušavaju motivisati decu i mlade da iskažu svoja znanja, veštine i nove energije, koja se sigurno mogu prepoznati i kao budući pokretači dobrih ideja. Od samog početka festivala se programi realizuju u objektima u kojima deca borave – pre svega na dečjim igralištima a cilj je da se deca uključuju u aktivnosti i van objekata.

Prilikom realizacije programa se nude interesantni sadržaji – pevaju se dečje pesme, sportski izazovi i poligoni, skakanje u džaku, limbo dance, likovne kolonije, timske igre spretnosti, dok se sa roditeljima održavaju tribine na teme kako zaštiti decu.

„Festival novih energija je rezultat mog dugoročnog rada sa decom. Sa njima sam radio trideset godina i zbog toga sam hteo da napravim manifestaciju, koja će im biti dostupna praktično kod kuće. Vrlo je važno da najmlađi budu zadovoljni i srećni, jer će samo na taj način srećni i zadovoljni biti i njihovi roditelji“ – navodi autor projekta i Festivala novih energija Tibor Lato.

Naglašava da je hteo deci da ponudi festival, koji će biti jedinstven i originalan a neće u velikoj meri ličiti na aktivnosti, koje im se nude.

„Hteo sam da napravim nešto drugačije, da bih bio tamo, gde su deca – dakle na dečjim igralištima. Upravo zbog toga aktivnosti i realizujemo na igralištima na Novom naselju“ – naglašava Tibor Lato.

Programi na igralištima Novog naselja

Do sada je program Festivala novih energija već nekoliko puta održan na dečjem igralištu u ulici Partizanskih baza, na igralištu u ulici vladike Ćirića, na igralištu u ulici kod Tozinog sokaka, kao i u vrtiću Guliver.

„Inače je ceo projekat u skladu sa interesima i kulturnom strategijom Novog Sada, jer je interes da su kulturne manifestacije dešavaju ne samo u centru grada, već i na periferiji, odnosno da i lokalna samouprava nudi adekvatne kulturne sadržaje. Važno napomenuti je i to da sa nama sarađuju brojna udruženja, koja se bave decom. Aktivnosti organizujemo često, praktično svakih nekoliko dana a od njegovog početka do sada smo već realizovali dvadesetak aktivnosti“ – dodaje autor Festivala novih energija Tibor Lato.

Tokom programa Festivala novih energija na Novom naselju / Foto: Miroslav Gašpar

Autor projekta Tibor Lato napominje da u realizaciju projekta nisu krenuli isključivo s ciljem da decu odvoje od računara i pasivnosti.

„Prvo smo želeli da izbegnemo to, da deca dođu na program, sednu i pasivno parcipiraju. Ne želimo da donosimo program, nego da deca budu glavni akteri a mi smo tu da osluškujemo i pratimo šta im se najviše dopada i šta bismo im mogli još ponuditi. Druga stvar, kada roditelj dovede dete na igralište, dete kroz sve sprave brzo prođe a roditelj ili sa nekim razgovara ili sedi na klupi. Dakle, dete je u jednom a roditelj u drugom svetu. Mi želimo da aktivno uključimo i roditelje u ove aktivnosti. A kada je reč o deci i njihovom odnosu sa računarima, mi mislimo da deca treba da koriste i računare, nepohodno je da ih savladaju, ali naravno u meri, koja je razumna i koja će im biti korisna a ne štetna“ – naglašava Tibor Lato.

Programi Festivala se za sada održavaju samo na igralištima na Novom naselju, ali u planu je sledeće godine uraditi svojevrsno istraživanje koje bi pokazalo koja dečja igrališta su najposećenija.

„Pokušaćemo da napravimo plan i da predložimo gradskoj upravi za kulturu da obiđemo ona igrališta, za koja procenimo da je najbolje raditi programe i to na celoj teritoriji Novog Sada. Za to nam je potrebna podrška, mediji nas prate, što je takođe važno, ali posebno naglašavam da je u ovome potreban dobar tim, dobra organizacija i dobar tajming“ – zaključuje Tibor Lato.

Organizatori Festivala novih energija posebno naglašavaju to da je u ovogodišnjim aktivnostima i programima do sada učestvovalo preko hiljadu dece a imali su više od 1.500 posetilaca.