Filmski festival 21114 Film fest na Novom naselju

Oskar, Zlatni medved, Zlatna palma, Zlatni lav, Zlatna arena neke su od najvažnijih, najcenjenijih, ali i najvrednijih nagrada, koje se dodeljuju u okviru delatnosti filmske industrije. Naravno, reč je o ogromnim nagradama i svetski poznatim festivalima, na kojima je zaista čast biti deo celog spektakla.

O tim festivalima ne treba mnogo govoriti, jer su mnoge stvari, pogotovo ljubiteljima filma, filmske umetnosti, ali i filmske industrije poznate.

Stoga ćemo pažnju posvetiti filmskom festivalu na Novom naselju u Novom Sadu, koji je ovih dana proslavio lep jubilej, ali je zaista na putu da izraste u prikladan i lep filmski praznik, ne samo na Novom naselju, već i u celom Novom Sadu.

Sa otvaranja festivala / Foto: Miroslav Gašpar

Filmski festival 21114 Film fest je nastao zahvaljujući grupi entuzijasta, koji su ga pokrenuli i osmislili. Organizator je organizacija Novo kulturno naselje, uz podršku gradske uprave za kulturu i uz podršku dugogodišnjih prijatelja festivala. 

Na ovom filmskom festivalu se dodeljuje nagrada „Zlatni čep“, koje poslednje večeri manifestacije završi u rukama autora najboljeg kratkometražnog filma.

Selektor ovogodišnje selekcije „Zlatni čep“, selekcije kratkometražnog filma festivala 21114 Film fest Nikola Končarević, kaže da se timu, koji realizuje sam festival priključio tek nakon njegovog nastanka, ali vrlo pozitivno ocenjuje ovu manifestaciju.

„Jednim delom sam odrastao na Novom naselju i imam utisak da je ono jedan mali grad u gradu, slično kao i Liman. Ovi delovi su planski građeni, sa najviše parking mesta, zelenila i slično, ali ljudima ovde nedostaje kulturnog sadržaja. Na Limanu postoji Kineska četvrt a na Novom naselju od 2014. godine postoji organizacija Novo kulturno naselje. Čini mi se da se već 2016. godine došlo na ideju pokretanja filmskog festivala i da se publici na Novom naselju obezbedi bioskop na otvorenom. Zašto to ne bi moglo da postoji i ovde? Zašto bi sve moralo biti u centru?“ – navodi na početku svoh izlaganja Nikola Končarević.

Filmski festival 21114 Film fest je zaživeo i uspešno se održava nekoliko godina. Rekordan broj posetilaca je oko dve hiljade, ali ekipa, koja organizuje festival se toliko ni ne bavi kvantitativnim pokazateljima.

Interesovanje za filmove je bilo prilično veliko / Foto: www.facebook.com/Novo kulturno naselje

Mislim da festival iz godine u godinu dobija na kvalitetu a samim tim pretpostavlja se da i kvantitet raste. Ove godine naime, od deset filmova, koje smo zvali na festival uspeli smo da dobijemo odgovor od šest, što je zaista odlična stvar. Shvativši da imamo čak šest igranih filmova za prikazivanje, morali smo da dodamo još jedan festivalksi dan“ – sa zadovoljstvom konstatuje Končarević.

Selekcija “Zlatni čep”

Kada je reč o ovogodišnjem takmičarskom delu, u selekciji kratkometražnog filma u selekciji „Zlatni čep“ bilo je sedam filmova – pet iz naše zemlje, jedan iz Slovenije i jedan iz Makedonije.

Filmovi su prikazani prvog dana festivala, tačnije u četvrtak a posetioci su bili ti, koji su filmove ocenjivali.

„Za nagradu publike se borilo sedam zaista raznovrsnih filmova. Autori su uglavnom mladi ljudi, koji su ili završili fakultet i studiraju na master studijama, ali imali smo i film o istorijatu kino kluba u Novom Sadu, koji je radio istaknuti novosadski reditelj Filip Markovinović“ – zaključuje Nikola Končarević.

Igrom sudbine ili kako već, nagrada publike „Zlatni čep“ na ovogodišnjem filmskom festivalu 21114 Film fest je pripala upravo Filipu Markovinoviću za „Kratki film o kino entuzijazmu“.

„Svakako da mi ova nagrada znači, pogotovo zato što je nagrada publike. To je dobar pokazatelj, da publika dobro reaguje, prepozna i shvati film. Za mene je to posebna vrsta satisfakcije. Meni je drago da sam deo ovog festivala, pratim ga već duže vrema, praktično od njegovog nastanka“ – kaže ovogodišnji dobitnik nagrade „Zlatni čep“ Filip Markovinović.

Selektor selekcije kratkometražnog filma Nikola Končarević sa dobitnikom nagrade “Zlatni čep” Filipom Markovinovićem / Foto: Miroslav Gašpar

On takođe naglašava razuđenost Novog Sada i pozitivno ocenjuje inicijativu, kojom se ljudima kulturni sadržaji serviraju mimo centra grada.

„Novi Sad je vrlo velik grad i dobro je da postoje lokalne inicijative, koje organizuju dešavanja i van centra Novog Sada. Radostan sam zbog toga, što je ovaj festival zaživeo a nadam se da ući i u neke institucionalne prostorije i uokviriti se u neki kulturni centar, ali je i ovako pod vedrim nebom za sada sasvim u redu“ – dodaje Filip Markovinović.

Sama nagrada ne 21114 Film festu na Novom naselju nosi naziv „Zlatni čep“ a jedan od idejnih tvoraca samog naziva nagrade jeste član organizacije „Novo kulturno naselje“ Marko Jozić.

„Nagrada Zlatni čep je ustanovljena nakon dužeg sastančenja od strane organizatorskog tima ovog festivala. Tražili smo nešto, što je povezano sa lokalnim i kolokvijalnim i nešto, što je autentično. Prva asocijacija nas mladih za čep je pivo, pa ako ovi imaju medvede, ovi lavove, mi imamo pivo. Nagrada je interesantna a za nju je zadužen master vajar Dejan Jankov“ – navodi Marko Jozić.

U revijalnom delu festivala su posetioci na livadici preko puta škole „Milan Petrović“ imali priliku da pogledaju šest igranih filmova. Takođe, organizovana je bila tribina NKN Kluba „Od umetnosti do mira: razumeti drugog“, kao i koncert filmske muzike.

Ovogodišnje izdanje festivala 21114 na Novom naselju je iza nas a organizatori, kao i publika ponuđenim programom zaista mogu biti vrlo zadovoljni.