Forum teatar grupe “IZAĐI” u okviru Beogradske nedelje ponosa

Aktuelna sedmica se ističe i time što će finiširati nedeljnim Beogradskim prajdom. Nedelja ponosa je počela još u ponedeljak, a ovih dana su tim povodom održani razni programi, koji se usko bave ovom temom. Novosadska grupa „IZAĐI“ je deo organizacionog odbora Beogradskog prajda još od 2010. godine, a tokom ovogodišnje Nedelje ponosa je pripremila performans pod nazivom „Neće on biti takav“.

Reč je o performansu, koji je zasnovan na istinitoj priči, a prikazuje homofobiju u porodici. Forum teatar je vid pozorišta potlačenih koji nakon uvodnog performansa od nekoliko kratkih scena aktivno uključuje gledaoce da analiziraju realnost performansa i razmatraju različite načine koji bi promenili tok performansa. Performans je nastao u okviru programa omladinskog rada IZAĐI NA SCENU Grupe „IZAĐI“, a namenjen je svim zainteresovanim građanima i posebno mladim LGBTI osobama, kao i članovima njihovih porodica.

Performans će se u okviru Nedelje ponosa održati sutra u baru Polet u Beogradu, ali će svi zainteresovani moći da ga pogledaju i u oktobru u Novom Sadu u okviru Festivala mentalnog zdravlja.

„Trenutno, ono što je u našem dugoročnom planu jeste forum teatar, koji će se prvi put izvesti u okviru Beogradske nedelje ponosa. Trebalo bi da se izvede još i u Bečeju, Novom Sadu i još u dva mesta u Vojvodini. Mi se zaista radujemo forum teatru za Beogradski prajd“, navodi omladinska radnica grupe „IZAĐI“ Jelena Mitrović.

Ona naglašava da su izuzetno ponosni na ove mlade ljude, koji su svesni da će biti izloženi javnosti, a svoje priče će provući kroz sam forum teatar.

„Posle ćemo kroz Vojvodinu moći da proširimo priču i da radimo sa mladima, prevashodno sa srednjošklocima. To nam je takođe izuzetno značajno“, dodaje Jelena Mitrović.

Foto: www.facebook.com/Grupa IZAĐI

Ovim povodom je u društvenom centru „IZAĐI“ pre nekoliko dana održana diskusija na kojoj je učestvovao Fred Tri, kako su organizatori diskusije naveli, legenda i jedna od ključnih ličnosti u borbi za prava LGBT zajednicu. On je učestvovao u Stounvolskoj revoluciji, koja se često definiše kao prvi slučaj u američkoj istoriji, kada su se LGBTI osobe suprotstavile progonu ovih osoba od strane vlade.

Većina programa u okviru Beogradske nedelje ponosa se održava upravo u Beogradu. Neki od interesantnijih programa svakako jesu predavanje Mehanizmi zaštite prava LGBT+ prava u Srbiji, koje je održano u Prajd info centru u Beogradu, a na kojem je reči bilo o tome da su posebno ranjiva društvena grupa LGBT+ osobe, koje zbog svakodnevne izloženosti diskriminaciji moraju da znaju svoja prava i kako da ih zaštite.

Svakako pomenuti treba i interaktivno predavanje o specifičnostima biseksualaca/ki, na kojem je reči bilo o tome zašto i dalje duboko binarizovano društvo “briše” ovaj identitet i sa kojim izazovima se suočavaju bi-ljudi nakon autovanja. Predavanje i radionicu je vodio koordinator za medije i odnose sa javnošću udurženja „Da se zna!“ i bi-aktivista Stefan Šparavalo.

O ovoj temi, kao i o tome kako smanjiti socijalnu distancu prema LGBT osobama možete pročitati i u ovom članku.

Na LGBT zajednicu pažnju treba obratiti i mimo Nedelja ponosa

Svakako da na ovu temu ne treba govoriti isključivo u periodu kada se održava Nedelja ponosa ili Prajd. Stoga ćemo pažnju posvetiti i samoj grupi „IZAĐI“, koja ima za cilj unapređenje kvaliteta života mladih LGBTI osoba, pružanje psihosocijalne podrške i socijalne zaštite mladim LGBT osobama i osobama u njihovim užim društvenim krugovima, podsticanje mladih LGBT osoba na aktivno delovanje i učestvovanje u društvu, samostalnom rešavanju problema i volontiranju i slično.

„Trenutno najzastupljeniji mladi, koji nam dolaze su maloletnici, tako da smo jedina organizacija u Srbiji, koja se dugoročno bavi LGBT osobama, a da su pri tome maloletnici. Društveni centar trenutno radi od srede do subote, svaki dan imamo određene aktivnosti za mlade – od radionica jezika i forum teatra do onoga što primetimo da je mladima zanimljivo“, govori Jelena Mitrović.

Foto: www.facebook. com/Grupa IZAĐI

Sa Jelenom smo razgovarali i o tome kako i u kom periodu mlade osobe počinju da otkrivaju sebe.

„Do sada je taj period adolesencije doba kada sami sebe prepoznajemo i prihvatamo. Tada se najviše zapitkujemo, mada se mnoge osobe zapitkuju i do 25. godine, ali i pre pomenutog perioda. Međutim, upravo je ovaj period najosetljiviji, jer se tada mladi najviše preispituju – da li sam transrodna osoba ili ne. To je momenat kada oni na neki način poleću i potrebna im je podrška“, objašnjava Jelena.

Upravo zbog toga u grupi „IZAĐI“ radi šest psihologa, koji rade sa mladima, ali i sa roditeljima dece, koja pripadaju LGBTI populaciji.

Imamo i roditeljsku grupu, odnosno roditelje čija su deca pripadnici LGBTI poulacije. Oni se aktivno okupljaju, dolaze, pružaju podršku jedni drugima. Javljaju nam se i roditelji iz Beograda, Sremske Mitrovice i nekih drugih gradova. Na taj način se i grupa a i priča o njoj širi“, dodaje Jelena Mitrović.

Prema njenim rečima je značajno i to što je policija u Novom Sadu edukovana o radu sa LGBTI populacijom, a posebno ističe i to što imaju oficire za vezu sa pripadnicima ove grupe. 

Značaj oficira za vezu za LGBT populaciju je zaista velik – smatra Jelena Mitrović

Naša sagovornica naglašava da je njihov prostor otvoren za sve mlade ljude, a posebno ih raduje realnost da mladi taj prostor shvataju kao svoj dom.

„Ovo je siguran prostor za sve mlade koji dolaze, svi su upoznati sa našim pravilima, a to je, pre svega, izostanak diskriminacije. Upoznaju se sa prostorom, a ne moraju da dolaze na radionice i na aktivnosti, ako ne žele. Mnogi dolaze samo da ovde sednu, popiju kafu, odigraju društvene igre. To nam je posebno drago“, zaključuje Jelena Mitrović.