Greta Van Fleet podiže rokenrol iz prašine

Greta Van Fleet je američki bend koji oživljava klasičan zvuk rokenrol harmonije koji je bio prepoznatljiv sedamdesetih godina prošlog veka, a prva asocijacija publike jeste zvuk Led Zeppelin-a. A domaća publika imala je priliku da se bolje upozna sa grupom 6. jula na Exit festivalu.

Skrenuli su pažnju ljubitelja rokenrola, iako ih neki slušaju manje simpatija, jer, kako kažu, to je zvuk koji je nije ništa novo, nisu dovoljno hrabri da sviraju nešto novo, da pomere granice rokenrola. Istina jeste da svako ko dobro poznaje muzičku scenu ne može da ne oseti jaku sličnost između Led Zeppelina i Grete Van Fleet, gotovo da je svaki sastavni deo benda, od vokala, preko gitara do bubnja povlači elemente od Zeppelina. Ono što nas raduje jeste nova prilika da se oživi duh kvalitetne muzike.

Bend su osnovali tri brata Džoš, Džejk (blizanci) i Sem Kiska, sredinom 2012. godine u malom gradu Frankenmut u Mičigenu. Kao klinci upaljeni rokenrolom, rešeni da svoje idole i njihov zvuk ožive kroz svoje prste, da ožive rok scenu i zagrejanu publiku pred sobom.

Iako je bend nastao 2012. godine, prvu singl „Highway Tune“ snimili su 2. aprila 2017. godine, a već 18. aprila bend je bio pohvaljen od velikog muzičkog portala Loudwire, tada im se popularnost na YoutTube naglo podiže. Brzo dolazi sledeći singl, realizovan krajem aprila iste godine pod nazivom „Black Smoke Rising“. Započeli svoju prvu veliku turneju po Americi i širili zvuk starok rokenrola.

Krajem 2017. godine, Greta Van Fleet osvaja Loudwire nagradu za najbolji mladi sastav u protekloj godini.   

Ne prestaju da oduševljavaju i staru gardu svetske muzičke scene, privukli su pažnju bivšeg pevača Led Zeppelina, Roberta Planta koji kaže da je Greta Van Fleet zapravo identičan njihov debitantski album „Led Zeppelin“, i da pevač Džoš Kiska ima predivan glas a da je tako mlad. Elton John je početkom prošle 2018. godine nastupao sa mladim bendom i zajedno izveli jednu njihovu pesmu „You’re the One“, sa zvanično prvog albuma koji će izaći tek par meseci kasnije „Anthem of the Peaceful Army“.

Greta Van Fleet / Foto-izvor: Zvanični sajt grupe

Braća Kiska odrasla su u porodici, gde se muzika negovala, bila je sastavni deo svake aktivnosti, otac im je svirao gitaru i harmoniku, posedovao je veliku kolekciju vinyl ploča, pa su oni kao deca sedeli i slušali jednu po jednu, od početka do kraja. Stil koji su u početku gajili jeste bluz i to im je matična tačka, kasnije tokom muzičkog razvoja napredovali su do singla „Highway Tune“, sad sledi, kako sami kažu oblikovanje stila.

Prvi zvanični album grupe Greta Van Fleet izašao je u martu 2018. godine pod nazivom „Anthem of the Peaceful Army“. Album je doživeo veliki uspeh, prodat je samo u Americi u 80 000 primeraka i završilo na trećem mestu na Bilbordovoj listi. Album su predvodile pesme „You’re the One” i “When the Curtain Falls”. Uprkos kritikama koje su dobili nakon što su izbacili prve singlove, nastavili su u prvom albumu sa istim stilom, ne menjajući pristup.

Pred koncert na Exitu u Novom Sadu su u intervjuu za N1 izjavili da se novi album „kuva“ i da spremaju nešto sasvim novo. Plan im je da ovog puta publiku iznenade sa zvukom koji do sad nisu mogli da čuju.