Harvi Vajnstin u zatvoru: Pobeda žena koje su prestale da ćute

Dok sam čitala tu prvu, agencijsku vest da je američki producent Harvi Vajnstin osuđen na 23 godine zatvora, nisam mogla a da ne pomislim na to kako su se, u trenutku izricanja presude, žrtve ovog filmskog mogula, osećale. Da li su osetile olakšanje, da li se konačno mir uvukao u njihove živote, ili su, možda, sklupčane u nekom udaljenom kutku sobe, zaplakale kada su shvatile da bol i traume koje nose sa sobom ipak nisu nestali izricanjem ove presude?

Kako je preneo Asošiejted pres, Harvi Vajnstin je osuđen za silovanje jedne žene u hotelskoj sobi u Njujorku 2013. godine i za to da je 2006. godine primorao na oralni seks drugu ženu u svom stanu.

Direktnih žrtava ovog producenta, za koje se zna i koje su svedočile da su doživele neprijatna i neprikladna iskustva, pa čak i silovanja je više od devedeset.

Harvi Vajnstin i fotografije osoba koje je zaveo.
Izvor YouTube:
Screenshot

Preko tri decenije je Vajnstin koristio svoju moć i privilegije kako bi ucenjivao, ponižavao i zlostavljao žene sa kojima je dolazio u dodir. Bile su to holivudske glumice kako one na početku karijere, tako i već svima poznate zvezde. Bile su to studentkinje glume, modeli, žene na nižim pozicijama u filmskoj industriji. Koliko njih je, pre ovih optužbi, ućutkano, izgubilo posao? Koliko njih je ostalo samo, bez podrške svojih kolega koji su znali šta se dešava iza kulisa ove industrije zabave?

#MeToo kao vetar u leđa

Sve je ozbiljnije počelo u oktobru, pre tri godine, kada je Nju Jork Tajms objavio priču u kojoj se opisuju optužbe protiv Harvija Vajnstina za decenije seksualnog zlostavljanja. Glumice Rouz MekGovan i Ešli Džad bile su među prvim ženama koje su izašle u javnost sa tim optužbama. 

Pokret metoo je prešao granice Amerike
I

Posle njih se optužbama pridružila glumica Alisa Milano, koja je na svom Tviter profilu napisala: „Ako bi sve žene koje su bile seksualno napastvovane i zlostavljane napisale kao status Me Too (Ja, takođe), možda bismo ljudima dali do znanja kolika je zaista veličina ovog problema.“

Ubrzo posle toga, veliki broj holivudskih glumica je izašlo u javnost i progovorilo o problemu zlostavljanja u filmskoj industriji – Gvinet Paltrou, Uma Turman, Deril Hana, Salma Hajek, Mira Sorvino samo su neke od njih.

Aktivistkinje izvojevale ovu pobedu

Upravo zahvaljujući hrabrosti ovih žena, nastao je pokret Me Too, koji je vrlo brzo postao viralan. Više nije bilo važno da li je neko uspešna glumica, pevačica ili model, pokret je okupio sve žene sveta koje su tokom svog života doživele seksualno zlostavljanje. A ima ih mnogo.

Procenjuje se da je širom sveta čak 35 odsto žena doživelo neku vrstu seksualnog uznemiravanja i da će jedna od pet žena biti silovana tokom života.

Aktuelizovala se tema i važnost pristanka

I dok ih većina svrstava u statistiku, zaboravlja se da su to osobe sa nadama, snovima i planovima. Zaboravlja se da i one svakoga dana ustaju, odlaze na posao, trude se da žive normalan život, porodice,… Zbog društva u kojem živimo neke od njih ćute. Osramoćene, ponižene, veruju da su same krive za zlostavljanje i silovanje.

Pokret Me Too poručio: niste same!

Upravo zbog svih tih žena čiji se glas ne čuje, ova presuda Vajnstinu je utoliko značajnija. 11. mart 2020. godine svakako će u istoriji ostati upamćen kao dan kada je američki pravosudni sistem pobedio. Kada je svetu, a posebno žrtvama seksualnih napada, jasno rečeno: niste same. Niko nije moćniji od zakona. Pa čak ni jedan od najmoćnijih ljudi u Holivudu.

To je trenutak kada je svet, makar na trenutak, prestao da okrivljuje žrtve za ono što im se desilo, kada je jasno i glasno poručeno muškarcima: odgovorni ste za svoje postupke i snosićete posledice!

Pobeda pokreta metoo
Izvor YouTube:Screenshot

23 godine nije malo, a budući da Harvi Vajnstin sa svojih 68 godina nije u cvetu mladosti, njegovi advokati su istakli da je dosuđena zatvorska kazna za njega doživotna. Verovatno i jeste, pa zato ova presuda unosi sigurnost u makar jedan mali deo žena koje su tokom trideset godina imale tu nesreću da se nađu na putu ovog, kako su ga mediji nazivali “seksualnog predatora”. 

Znaju da on više neće izaći napolje.