Hongkong – protest 2 miliona ljudi

Hongkong kao jedan od dva kineska specijalna regiona sa velikim nivoom autonomije ne prestaje da šokira i zabrinjava svetsku javnost poslednjih meseci. Protesti koji su počeli kao mirne građanske šetnje kroz grad u martu i aprilu ne jenjavaju, a intenzitet nasilja sve je više u porastu.

Protesti u Hongkongu u kom učestvuje 2 miliona ljudi

Ideja protesta od samog početka, pa do sad se drastično promenila. Početna tema demonstracija je bila usmerena protiv nacrta zakona o odbeglim prestupnicima i njihovom  izručenju, koji je gradonačelnica Keri Lem i suspendovala. Demonstrantima nije bilo dovoljno, a povod za nastavak kako demonstranti navode dala im je policija koja je bez premca opisivala poslednjih meseci reč brutalnost u pravom smislu. Jasne zahteve demonstranti iznose krajem septembra, a oni glase:

  • Objektivnije gledanje vlasti na proteste koji se dešavaju
  • Amnestija za sve uhapšene demonstrante
  • Nezavisna istraga na temu policijske brutalnosti prema demonstrantima
  • Univerzalno biračko pravo za izbore izvršnog I zakonodavnog saveta hongkonškog parlamenta
Photo by Joseph Chan on Unsplash

Neki od demonstranata se nisu zadovoljili brojem zahteva, pa su dodali i ostavku aktuelne gradonačelnice koju, kako kažu, posmatraju kao običnu marionetu Pekinga, koja većinu odluka donosi prekasno.

Gledano iz drugog ugla svima je jasno da je ugled Kine u svetu protestima koji ne posustaju koliko toliko narušen. Koliko Kineze pogađa činjenica da neko pruža podršku pobunjenicima govori to da su kineske kompanije suspendovale veze i odnose sa NBA-om zbog njihovog tvita kojim podržavaju Hongkong. Tvit je ubrzo nestao sa mreže, ali šteta je pričinjena.

Politika, novac, košarka… Priča o tvitu koji je podelio svet

Ugrožavanje bezbednosti mora da ima svoj izvor ugrožavanja, nosioce i oblik.
Izvor pronalazimo u suprotnosti interesa, za oblik uzimamo demonstracije i građanske nerede, ali kod nosioca odgovor nije potpun.

Jaka Kina svakako predstavlja konkurenciju svetskim silama. Slabljenje države u bilo kom pogledu odgovara većini pomenutih, pa su se tako poruke podrške Hongkongu i protestne šetnje uperene protiv kontinentalne Kine mogle videti na ulicama Amerike, Kanade, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske itd.

Ujedinjena Kina predstavlja sliku moći, čvrstine, jedinstva, održivog komunizma, ali neujedinjena ne ostavlja dobar utisak. Današnja država sa svim provincijama i autonomnim oblastima kada bi se počela raspadati, teško bi više bila sastavljena. U tolikom napredovanju u industriji, došli su do takvih rezultata da bi skoro svaka provincija i administrativna oblast mogla da funkcioniše zasebno i nezavisno.

Cogito,ergo sum. Čuvene Dekartove reči koje nekad olako zaboravljamo, a nikako ne bi trebali. Misliti, dakle postojati. Ova misao se može tumačiti različito, ali suština koju trebamo prihvatiti jeste da bez razmišljanja samo fizički postojimo i postajemo lak plen. Lak plen onima koji su razmišljali kakve sve programe treba da priušte narodu, da bi on polako počeo da zaboravlja kako se misli.

Slučaju ne treba prepuštati ništa, a pogotovu ne upravljanje države o kom se pita nekolicina ljudi. Da počnemo da mislimo potrebno je malo više nego da prestanemo. Poruke sveta su jasne! Glas naroda može da promeni dosta. Istrajnost i upornost su bitni.