How to Mobilnost – edukativni program za mlade

Novo kulturno naselje otvorilo je konkurs za novi edukativni program namenjen mladima “How to Mobilnost”. Program će ponuditi praktična znanja i veštine u apliciranju, vođenju i promovisanju programa mobilnosti među mladima. Prijave su otvorene za sve koji imaju između 18 i 30 godina, bave se umetnošću, kulturom, omladinskim radom, edukativnim radom sa mladima, kao i za studente i učenike koji žele da saznaju na koje načine mogu da putuju po Evropi, razmenjuju znanja i iskustva sa svojim vršnjacima.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra 2022. godine, nakon čega će biti selektovano deset mladih, omladinskih radnika, koji će pohađati besplatne radionice. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem onlajn formulara na linku: https://forms.gle/EUedKftcXHXxnRWUA.

NKN "How to mobilnost"
Novo kulturno naselje: “How to mobilnost”

Prva info sesija, na kojoj će se učesnici i publika bliže upoznati sa projektom kao i dinamikom rada u narednim mesecima, biće održana u subotu, 22. oktobra u 10 časova u ulici Bate Brkića 24, sa dvorišne strane, u parku „Među brezama”. Uz čajanku i neformalan razgovor, prisutni će moći da se informišu o svim pojedinostima.

Projekat “How to Mobilnost” Novo kulturno naselje odlučilo je da realizuje zbog činjenice da je ogroman broj prilika za putovanja, razmene i napredovanje mladima dostupan, ali da je promocija istih neadekvatna i ne dopire do zadovoljavajućeg broja mladih koji su uključeni u programe mobilnosti. Upravo zato, “How to Mobilnost” će kroz niz radionica i info dana omogućiti veću vidljivost i bolje razumevanje prilika koje ovi programi pružaju, dok će u isto vreme stvoriti mrežu mladih Novosađana koji će dalje širiti stečena znanja i iskustva, motivišući svoje vršnjake da učine isto. Radionice i info dani će se dešavati u narednim mesecima i biće ispunjeni ogromnom količinom korisnih informacija, ali će takođe uključiti i niz eksperata, stručnjaka, mladih uspešnih omladinskih radnika i umetnika iz zemlje, kao i iz cele Evrope, što je posebno značajno za buduće učesnike radi stvaranja internacionalnih kontakata i lakšeg ostvarivanja svojih planova. 

Novo kulturno naselje godinama radi sa mladima. Udruženje je od svog osnivanja 2014. godine pored brojnih festivala, izložbi, kreativnih radionica i humanitarnih akcija, organizovalo i preko 1000 edukativnih radionica za decu i mlade. Tokom realizacije projekata poput Art Kvart – Start!, Erasmus+ projekata Debate Your Issue, koji je realizovan prošle godine, i Debate, not Argue koji je trenutno u toku , udruženje je uvidelo preku potrebu za daljom i intenzivnijom edukacijom mladih i osoba koje sa njima rade o programima mobilnosti, zbog čega sve zainteresovane pozivaju na projekat How to Mobilnost

Projekat How to Mobilnost sprovodi Novo kulturno naselje kao deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).