Hronologija pobeda nad koronavirusom

Kada je 15. marta proglašeno vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije, prema zvaničnim podacima bilo je 46 osoba zaraženih koronavirusom. Tri meseca kasnije, 13. juna stigla je poruka od vrha države: “Pobedili smo koronavirus!”

Početak vanrednog stanja/ Zmaj Jovina; Novi Sad
Photo: Ivan Bjelić

Nedugo zatim usledili su izbori 21. juna, narod je bio bar rasterećeniji, jer se konačno moglo izaći nakon 17 časova. Burne žurke, okupljanja, proslava pobede na izborima ali i nad koronom, dovela nas je do ponovnih pretnji zatvaranjem, ponog skoka broja zaraženih, broja umrlih, od virusa koji bejaše ismejan kao virus koji samo na fejsbuku postoji.

Nakon ovih dešavanja usledila je grčevita borba lekara koji su tvrdili da su bolnice prepune. Problem je bio i pacijentima kojima je zbog novonastale situacije bilo otežano lečenje od drugih bolesti. Potom se iz dana u dan mogao čitati naslov o “rekordnom broju zaraženih” dok on nije dostigao 7.818, tog utorka, 8. decembra 2020. godine.

I dalje je trajala borba za vakcine, u Srbiju su polako počele pristizati sve dostupne doze na tržištu, pa je sa njima krenula i kampanja vakcinacije. Srbija je bila prva u Evropi, zatim druga, a danas se nalazi na trećem mestu sa 2.062.128 ljudi koji su primili obe doze vakcine protiv ovog virusa. 

Naslovnica informera sa početka pandemije
Photo: Ivan Bjelić

Pomoć od 100 evra, zatim dva puta po 30, pa za nezaposlene još 60, za penzionere 110, za vakcinisane 3000, za one koji se tek vakcinišu takođe. Postavlja se pitanje, otkud novac?

A da li ste primetili da paklicu cigareta plaćate 30 dinara više nego u istom periodu prošle godine? Da je cena sncokretovog ulja skočila na skoro 180 dinara dok je prošle godine cena istog bila 119? Da su cene benzina i dizela skočile za 15 dinara po litru, a cena gasa za 10? Poskupela struja za 3,4 odsto, poskupele cena karte u međugradskom prevozu između 10 i 20 odsto.

I opet živimo bolje nego ikad, stiglo je to “zlatno doba” samo se ono ne vidi jer, znate, korona… a vlast sprema pobedu nad koronavirusom. Onda zatim to negira, a mislite li da se pobeda nad ovim virusom neće koristiti kao promocija u kampanji?

I tako dođosmo mi do juna 2021. godine, je l’ vam jasno šta iz ovoga sledi? Ako nije evo ga taksativno:
1. Krizni štab: “Broj zaraženih koronavirusom ispod 100 na dnevnom nivou”
2. “Korona je pobeđena, spremite se za novu i veću bitku”
3. Oporavak države ali se narod naglo opustio pa opet imamo skok zaraženih jer je broj vakcinisanih nedovoljan za kolektivni imunitet
4. “Narod se nije ponašao odgovorno, uvešćemo oštrije mere!”

I onda na jesen sve ispočetka, dok naš vrhovni vođa ne shvati da nema baš sve nadležnosti na ovoj planeti, i da jedino SZO može da proglasi da je koronavirus pobeđen.