Instant Psihodnevnica: Izazovi u 2021.

Uhvaćeni u mašinu potrošačkog društva, jureći kostantno za nečim većim, nemamo vremena da zastanemo i promislimo o tome šta su izazovi u 2021. Simbolično, period Novogodišnjih praznika je često obojen upravo ovim raspoloženjem, sumiramo utiske,  vidimo gde smo u odnosu na prošlu godinu, u odnosu na odluke koje smo u istom periodu doneli sa distancom od godnu dana. Ovo je vreme donošenja nekih “preseka stanja”, okretanje novog lista, pisanje novog poglavlja. Kako sve ovo spada u kliše koji se ponavja periodično, svakih 365 dana, odlučile smo da ovu epizodu posvetimo nečem malo drugačijem .Odlučile smo da je posvetimo izazovima s akcentom na definisanje onih jedinstvenih izazova koji su samo vaši pa makar to bilo i luckasto. Jer nakon 2020-te za nas jeste izazov vratiti životnost i boju Novoj godini a šarmantnost nam u tome može samo pomoći.

Prisetile smo se onoga što se dešavalo na početku 2020., koja su bila očekivanja. U ovu godinu svi smo ušli sa nekim planovima, za jedne je to trebala biti godina putovanja, drugi su planirali selidbu, treći nove poslovne avanture. Jedna stvar nam je zajednička svima, COVID-19, ometajući faktor koji nas je sve protresao, okrenuo naglavačke i pokazao da ne može uvek sve  da ide po planu. Izbačeni iz zone komfora, u preplavljujućem strahu koji je dolazio zajedno sa talasima pandemije, svako od nas je bio blizu granica pucanja ili je pukao. To je sasvim ok, suočeni sa hroničnim stresom svi su iscrpljeni, za BITI OK potrebna je snaga, ali i mogućnost za biti SADA i OVDE. Izmoreni konstantnim iščekivanjem novih mera, gledanje na sat, žurba, naterala nas je da ubacimo u brzinu koja je dovela do toga da zaboravimo sadašnji trenutak, njegov značaj. Prošli put smo pričale o antidepresiji, odlučile smo da napravimo osvrt u skladu sa tim. Menjamo perspektivu, zapitale smo se šta nam je to dobro donela ta 2020. i koji su izazovi u 2021.

Ona nam je donela iskustvo, suočavali smo se sa situacijama koje pre nismo sretali, bili smo primorani da im se prilagodimo, našli smo nove načine. Idući dalje možemo reći da smo ojačali, možda malo kontradiktorno s obzirom da smo tako umorni, ali ako malo bolje razmislimo trebalo je sve te turbolencije izgurati, a za to je potrebna snaga. Nije čudno da smo umorni, i najjačii motori nakon velikih napora trebaju pauzu, a naše telo je poput prirodnog motora i traži odmor, ali to ne znači slabost. Postali smo kreativni, morali smo da nalazimo načine kako da savladamo te mnogobrojne izazove, kako da komuniciramo sa osobama do kojih nam je stalo, kako da se zabavimo, kako da obavljamo posao, kako da budemo u kontaktu sami sa sobom. Imali smo prostora da preispitamo prioritete i malo ih posložimo. Uvideli smo značaj fizičkog dodira, prisutnosti druge osobe. Mogli bismo da nastavimo sa nabrajanjem, ali pozivamo naše čitaoce i slušaoce da nam pišu šta je to sa čim idu iz 2020.godine. Sada dolazimo do toga šta ćemo sa tim iskustvima.

Rekle smo na početku da nećemo spominjati Novogodišnje odluke, ali smo malo posustale. Odluka da naučimo da kažemo NE onome što nam ne prija dovela nas je na pitanje  čemu reći DA a čemu NE.  Pričajući o tome sve više je postajalo nalik listi, ali to bismo izbegle. Bitno je spomenuti par faktora koji igraju važnu ulogu u ovom poglavlju. DA je pristanak, ali tim pristankom ne moramo pristati na sve po bilo koju cenu. Spoznaja da je nešto dobro za nas i da smo spremni za to, u skladu sa našim trenutnim prioritetima je razlog da krenemo u izazov koji je pred nama. Sloboda je upravo u ovoj mogućnosti procene, reči NE i DA su samo njena verbalizacija. Izazov da kažemo “DA” na stvari na koje bismo inače rekli ne iz straha koji nas sputa, je mogućnost za lični rast i upoznavanje sebe. Sa druge strane imamo deo kada trreba reći “NE”, i u prvoj odluci rekli smo ne strahu, nismo dozvolili da nas ograniči, tako je i sa drugim stvarima, nekada se desi da uzmemo prevelik zalogaj, bolje je da ga izbacimo nego da se zagrcnemo. Malo metafore, ali slično je i sa odlukama. NE na stvari koje u ovom trenutku nisu dobre za nas je ono koje omogućava da ostvarimo ono na šta smo rekli DA, a prvo DA bi trebalo biti na naše potrebe. Malo filozofska tema, ali granice, njihovo postavljanje i poštovanje jako su bitne za naše mentalno zdravlje. Nikad nije kasno da ih postavimo, preispitamo i ppomerimo. Svaka osoba je individua za sebe i kreiraju je lična iskustva, karakteristike, ali svako ima pravo na lične granice i na poštovanje istih. Ne zaboravite, uvek možete da se predomislite i promenite mišljenje, trenutno NE, može postati DA u trenutku kada budete spremni, samo je bitno da ne idete preko sebe.

Čestitamo, izgurali smo ovu 2020., to je bio pravi izazov! Šta su izazovi u 2021.?

Za nama je godina koja nas je promenila, svaka promena je stresna, ali sa sobom nosi iskustva. Dozvolite sebi da odmorite, da zastanete i oslušnete svoje potrebe. Zapamtite da ne moramo uvek biti produktivni. Postavite sebi izazove koji će pridoneti vašem mentalnom zdravlju i rastu. Nagradite se za to što ste izdržali i što i dalje gurate. Preispitajte svoju listu prioriteta. Poštujte sebe i svoje granice. Najvažnije hrabro krenite u izazove koje sa sobom nosi nova godina, jer znajte da nisu veći od vas. U 2021. ulazimo sa iskustvima koja su nas oblikovala, izmenila, ali i doprinela da se adaptiramo i da na predstojeće izazove gledamo iz druge perspektive.

Svima onima koji ispraćaju 2020. godinu poručujemo “Iza nas je”, a onima koji dočekuju novu želimo srećnu Novu godinu punu izazova, ali i vremena za sebe.

Proizvodnju podkasta “Instant psihodnevnica” podržala je Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.