Istine i zablude o samoubistvu

Samo malobrojni, ako uopšte neki društveni pokazatelji mogu naše društvo i državu plasirati na visoku poziciju u konkurenciji država Evrope. Ponosimo se uspesima sportista i učenika raznih škola na naučnim olimpijadama, ali to je uglavnom kratkog daha i brzo biva zaboravljeno. Upravo zbog toga bi sa velikom dozom rezerve i opreza trebalo upijati navodne pozitivne procente o rastu našeg BDP ili smanjenju javnog duga. Do te mere da nam nije za zameriti, ako se zapitamo da li oni, koji izgovaraju sve te brojke uopšte znaju o čemu govore. Ako u nekoj kategoriji, onda među vodeće države Evrope spadamo, kada je reč o iseljavanju stanovništva, ali i po broju samoubistava.

Radionica u OPENS-u

Temi samoubistva je pristupila i radionica „Istine i zablude mladih o samoubistvu“, koju su održale studentkinje četvrte godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i volonterke Centra „Srce“ Milica Bogdanović i Jelena Đaković.

Tokom radionice u OPENS-u / Foto: Miroslav Gašpar

Naglašeno je da je samoubistvo veliki problem čovečanstva i na globalnom nivou veoma rasprostranjena pojava. U drugoj polovini 20. veka broj ljudi koji su sebi oduzeli život je rastao iz godine u godinu, ali je u 21. veku prisutan trend blagog pada broja samoubistava.

U prilog tome da je kod nas suicid, nažalost, česta pojava govori i pokazatelj broja izvršenih samoubistava. Reč je o stopi suicida, koja predstavlja broj izvršenih samoubistava na 100.000 stanovnika.

Na radionici je napomenuto da svakih 19 sati u Vojvodini jedna osoba izvrši suicid. To i te kako znači da se naša zemlja nalazi pri vrhu rang liste, kada je u pitanju stopa suicida u Evropi.

Samoubistvo kod mladih

Ovaj društveni problem pogađa sve uzrasne grupe, međutim zabrinjavajuće je da je ono u porastu među mladima, odnosno da je drugi uzrok smrti kod starosne grupe od 15 do 30 godina upravo samoubistvo.

„Tema radionice je istina i zablude o samoubistvu. Izuzetno je važan način, na koji o ovoj temi govorimo, kao i potencijalno rešenje, koje ljudima može pomoći da shvate ovaj društveni problem,“ navodi Jelena Đaković.

Posebno je bilo naglašeno da je period adolesencije vrlo stresan u razvoju ljudi, ali ga većina preživi bez većih problema. Prema statističkim podacima je samoubistvo češća pojava među starijim adolescentima a kao najčešći razlog suicida kod mladih se navodi depresija.

Konstatovano je i to da je problem našeg društva svojevrsna tabuizacija teme samoubistva, slično kao u slučaju alkoholizma, narkomanije, nasilja, seksualne orijentacije.

Foto: pixabay.com

„Možemo reći da je reč o tabu temi. U Centar Srce se javljaju ljudi, kojima je potrebna podrška. Mislim da se ovaj problem tiče svih nas a o suicidu bi trebalo otvoreno govoriti. Govorimo o ljudskim životima, koji su najvredniji,“ konstatuje Milica Bogdanović.

Mislim da se ovaj problem tiče svih nas a o suicidu bi trebalo otvoreno govoriti. Govorimo o ljudskim životima, koji su najvredniji.

Milica Bogdanović

Posebnu pažnju treba posvetiti osećanjima suicidnih osoba i tome, ako kod nekog primetimo grižu savesti, strah, bes, paniku, gubitak kontrole, samosažaljenje i slično.

Buduće psihološkinje Jelena i Milica su istakle i faktore rizika, koji eventualno dovode do suicida. U ovu kategoriju se ubrajaju suicidna ideacija, dijagnoza mentalnog poremećaja, narušeno fizičko zdravlje, porodični faktori i problemi u društvu.

Poseban zaključak priče o suicidu verovatno nije potreban. Preti opasnost prelaska u patetiku, stoga je mnogo bolje napomenuti da je radionica „Istine i zablude mladih o samoubistvu“ realizovana u saradnji sa Centrom za emocionalnu podršku i prevenciju samoubistva Srce Novi Sad.

Reč je o jedinstvenoj organizaciji u Srbiji i regionu, koja problemu samoubistva posvećuje veliku pažnju. Besplatan kontakt telefon centra je 0800-300-303.