Ivan Bjelić: Kako da reagujem na govor mržnje?

Lako je otkriti IP adresu, zato prijavite policiji one koji šire govor mržnje.
Lako je otkriti IP adresu, zato prijavite policiji one koji šire govor mržnje.

Ako si nekim slučajem politička ličnost, satiričar i još na to politički neistomišljenik aktuelne vlasti koji kritikuje, verovatno znaš šta je govor mržnje upućen direktno tebi putem Twitter-a, Instagrama ili neke druge društvene mreže. Dok tako šetaš prohladnom sobom skrolujući fid, gorka kafa postaje sve gorča zajedno sa svakim nalogom koji ide na “block” listu.

Neobrazovanost, manjak ili čak nepostojanje osećaja lične odgovornosti, ljude koji osuđuju, vređaju i kritikuju na internetu svrstava među one koji koriste govor mržnje. U zavisnosti od komentarisanog sadržaja neki će ih nazvati “hejterima” a neki pak “botovima”. Kako reagovati na njih? Prijaviti? Blokirati? Samo nastaviti dalje?

Septembarsko jutro, odmah po buđenju, pregledao sam poruke koje sam dobio na Instagramu. Među njima se nalazio jedan profil za koji nisam znao ranije. Da skratim priču, stigla mi je slika umrljanog grafita Dragoljuba Draže Mihajlovića koji je pogođen žutom bojom. Pored slike bilo je tu i teksta poput “komunjaro, pederu, izdajniče” i znate već kako to biva, falilo je samo pitanje ko me za to plaća? Bezazlena komunikacija sa čovekom koji je ubeđen da sam ja uništio nekakav grafit i tvrdnjom da sam to sigurno ja i pored toga što je grafit umrljan žutom bojom, a ne crvenom, kojom bih ga ja gađao da mi fali jedno sedamdeset procenata mozga, eskalirala je ubrzo. Stigla mi je slika vrata moje garaže na kojima sam oslikao srp i čekić još pre koji mesec. Tada sam se već zabrinuo jer je sama slika napravljena tokom dana u dvorištu moje kuće, pa samim tim ni priča nije postala ni malo naivna. 

Osobu koja mi je iste slike poslala sam blokirao pa se odmah potom obratio svojim prijateljima iz tih krugova koji su situaciju smirili i ubedili me da slučaj ne prijavim policiji bez obzira na to što se nisam osećao sigurno u takvom okruženju.

Ukoliko se nađete u ovoj situaciji jedini ispravan korak bio bi prijavljivanje dotične osobe lokalnoj policijskoj upravi, jer je danas lako doći do bilo koje osobe putem IP adrese.

Ali kako bi ste reagovali da se nasilje dešava učestalo, da ga ima iznova i iznova?

Prema anketi o stavovima i iskustvima mladih ljudi u vezi sa govorom mržnje, koju je sprovela Fondacija 021, više od pedeset odsto mladih razgovaralo je samo sa prijateljima o tom slučaju, dok je trećina ispitanika prijavila slučaj nasilja. 

Ukoliko si mlada osoba shvati da je vreme da odrediš koji će te sadržaj povrediti i čije mišljenje može da utiče na tebe a čije ne. Ne treba da te vređa “mišljenje” neke budaletine koja je tu došla samo da bi uvredila. Takve stvari ne trebada te dotiču ali ne treba da prođu nesankcionisano. Nasilju nije mesto nigde pa ni na  internetu, a jedini način da se suzbije isto jeste prijaviti ga, blokirati i podeliti sa svojim prijateljima.