Izbori 2022: I tvoj glas je važan!

Svaki glas vredi, participacija svake individue donosi promenu, svaki glas je važan, svako po korak i pređemo kilometar…samo su neki od odgovora koji su dati na anketu MultiRadija koju smo postavili na društvene mreže u želji da saznamo šta mladi misle o parlamentarnim i predsedničkim izborima koji će se u Srbiji održati za tačno nedelju dana, 3. aprila.

Izbori 2022 - svaki glas je važan
Foto: Pixabay
Parlamentarni i predsednički izbori se održavaju 3. aprila

Na našu anketu odgovorilo je 87 odsto ispitanih od 18 do 30 godina, od kojih je čak 84 procenata zabeležilo da će izaći na glasanje. 68 odsto vas je odgovorilo da ste upoznati sa izbornim listama i kandidatima za predsednika Republike Srbije, o kojima više možete da saznate ovde.

Koliko je značajno da svako od nas iskoristi svoje građansko pravo svesni ste i sami, pa je tako čak 92 odsto vas odgovorilo da je važno izaći na glasanje. A da su mladi posebna karika u pokretanju promene, te da je moć u rukama svakog pojedinca, smatra 68 odsto anketiranih.

Rezultati naše kratke ankete pokazali su da mladi nisu samo pasivni posmatrači, već da žele da se i njihov glas čuje, da budu nosioci promena i pitaju se za važne odluke u našem društvu.

Podsećamo, na glasanje mogu da izađu svi punoletni građani Srbije, koji su upisani u birački spisak. To je vaše građansko pravo, i ono je apsolutno slobodno. To znači da svaki birač slobodno odlučuje da li će izaći na izbore, ili neće.

Ukoliko odlučite da izađete na izbore, važno je samo da na svoje biračko mesto sa sobom na glasanje ponesete važeću ličnu kartu ili pasoš, dok obaveštenje o izborima koje vam je stiglo ne morate da ponesete na biračko mesto.

Kada je reč o samom procesu glasanja, važeći glasački listić jeste onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred naziva kandidata ili izborne liste. Takođe, važećim se smatra i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao.

Svojim glasom u nedelju, 3. aprila, vi birate ko će u narednom periodu voditi našu državu i donositi odluke u vaše ime.

Zato zapamtite, svaki glas je važan.

Ovaj tekst je nastao kao deo aktivnosti projekta »Nije šala” koji realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.