Otvorena izložba skulptura mladog vajara Milutina Krstonića

Milutin Krstonić dolazi iz Milićevog Sela, okolina Požege i ima svega 24 godine. Diplomirao je prošle godine na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu a trenutno je na Master akademskim studijama istog fakulteta u klasi profesora Vukašina Milovića.

Ovaj mladi vajar ima autentičan način stvaranja, koristi stare materijale koji sakupljaju prašinu dedinoj radionici i pretvara ihu jedan nov, savremen oblik. Svoje skulpture je predstavio u malom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu u ponedeljak 5. avgusta, kada je otvorena izložba sulptura mladog vajara Milutina Krstonića, dobitnika prve nagrade Međunarodnog likovnog salona „30×30“. Organizator izložbe je Kulturni centar Zrenjanina.

Prva samostalna izložba u Narodnom muzeju donela mu je vetar u leđa i ne namerava da stane, nastavlja sa istim entuzijazmom ali sa novim idejama. Izložen je portret dede čiji je material koristio, na taj način uputio duboku zahvalnost, što nas je zaintrigiralo da za MultiRadio porazgovaramo sa ovim mladim umetnikom.

Portret dede/ Milutin Krstonić

Kad si počeo da se baviš skupturama?

“Još od malena sam voleo da crtam i pokazivao sklonosti ka umetnosti i želeo sam da budem slikar ali tokom srednje škole kada sam došao u bliži kontakt sa vajarstvom odlučio sam da se okrenem vajarstvu, odnosno skulpturama. Ali sto se tiče ovih skulptura koje su izložene na ovoj izložbi, one su nastale tokom 2018 i 2019. godine, tačnije od oktobra 2019. pa do pred samu izložbu.”

Koje si materijale koristio za ovu izložbu?

“Skulpture su rađene od drveta i metala i često ta dva materijala kombinujem u svojim skulpturama. Takođe za izradu skulptura koristim predmete, delove alata i mašina koji nemaju više upotrebnu vrednost, koje su nađene u radionici mog dede. Ti predmeti koji su bili u dugotrajnoj upotrebi u sebi nose sadržaje prošlog vremena. Na taj način kroz svoje skulpture nastojim da ih sačuvam i produžim njihovo trajanje.”,

Kojim se sve materijalom inače služiš?

“Skulpture sam radio u raznim materijalima, ali metal i drvo su materijali kojima se najviše služim, koji me u potpunosti ispunjavaju i uživam dok radim sa njima.”

Ovo ti nije prva izložba, da li si zadovoljan interesovanjem publike?

“Ovo je moja prva samostalna izložba. Za mene je ovo bilo mnogo lepo i veliko iskustvo koje me je još više motivisalo da nastavim dalje sa mojim stvaralačkim procesom. U potpunosti sam zadovoljan interesovanjem publike. Mnogi koji su videli moje skulpture na otvaranju bili su oduševljeni, što je mene učinilo naročito ispunjenim i zadovoljnim.”

Baviš se i muzikom?

“Pored vajarstva bavim se i muzikom. Sviram bubnjeve u bendu ,,Sklop” koji činim zajedno sa svojim društvom. Trenutno ne sviramo baš aktivno jer ne možemo da postignemo sve od privatnih obaveza ali se trudimo i nadamo se u neko skorije vreme da će se to desiti.”

Kakvi su ti planovi za nastavak karijere?

“Što se tiče daljih planova, cilj mi je da završim ostatak master studija i naravno da nastavim izradu skulptura koje će biti u istom duhu, a možda vremenom dođu i nove ideje. Tako da nikad se ne zna, vreme će učiniti svoje ali sigurno znam da neću odustati od vajarstva.”