Kako biti podrška: Radionica SOS Ženskog centra

Održana je još jedna radionica „Kako biti podrška“ u kojoj su volonterke SOS Ženskog centra Vanja Trkulja i Ivana Tešan kroz različite aktivnosti približile značaj pružanja podrške osobama koje su preživele seksualno nasilje.

Radionica "Kako biti podrška"
Radionica SOS Ženskog centra “Kako biti podrška”

„Ljudi mogu da nauče na našim radionicama kako da budu podrška – kako se postaviti ukoliko nam je neko koga poznajemo u seksualnom nasilju, kako posavetovati te osobe ili u slučaju da se nekome konkretno desilo nasilje, gde može da se obrati za pomoć i koga da pozove. Mislim da su to korisne informacije i treba da se šire što više.“, istakla je volonterka Vanja.

Radionica je održana 8. maja u prostorijama SOS Ženskog centra u Novom Sadu i sastojala se iz teoretskog i interaktivnog dela. Učesnice su imale priliku da pričaju o svojim poimanjima, podele svoj ugao gledanja i da se kroz diskusije i aktivnosti stave na mesto osobe koja je doživela nasilje.

„Svrha ovih radionica jeste da osnažimo mlade i pomognemo im da lakše razumeju osobu koja proživljava seksualno nasilje i kako možemo sami sebi da pomognemo u datim situacijama.“, izjavila je volonterka Ivana.

Volonterke su pričale o važnosti slušanja osobe koja je odlučila da se obrati za pomoć i napomenule su kakve sve vrste slušanja postoje.

„Aktivno slušanje je izuzetno bitno, pogotovo ako pokušavamo nekome da budemo podrška. Aktivno slušanje je obraćanje pažnje na to što sagovornik govori, neprekidanje i postavljanje potpitanja na izjave kako bi se približili temi i time bolje shvatili šta je sagovornik hteo da kaže. “

Vanja Trkulja

Pored aktivnog slušanja, postoje i vrste nepotpunog slušanja koje je istakla volonterka Vanja.

„Postoji selektivno slušanje, to je kada biramo koju informaciju ćemo primiti, selektivno odbacivanje je selektivno odbacivanje informacija, a pseudo slušanje je kada prividno slušamo sagovornika. Tu je i odbrambeno slušanje, to je kada na svaku izjavu reagujemo konfliktno i napadamo sagovornika šta god da on kaže.”

Radionica "Kako biti podrška"
Radionica SOS Ženskog centra “Kako biti podrška”

Učesnice radionice rado su se uključile u zadate aktivnosti.

„Prvi put sam na ovakom tipu radionice koja je konkretno vezana za seksualno nasilje. Mogu reći da mi je stvarno jako prijalo i da su predavači bili fantastični. Osećala sam se prihvaćeno i sad imam jasniji pogled na to kako bih reagovala kada bi mi drugarica ili bliska osoba prišla sa ovakvim problemom.“, rekla je Ana, jedna od učesnica radionice.

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.