Koliko cenimo prirodu i koliko ona trpi zbog nas?

Već duže vreme na našem sajtu upozoravamo na posledice i predlažemo načine borbe po pitanju očuvanja prirode. Dovoljan bi bio jedan izlazak u šetnju kroz šumu ili pored reke kako bi uvideli odgovor na pitanje koje smo postavili ovog puta – Koliko cenimo prirodu?

Priroda je vrhunsko javno dobro, sve što nas okružuje i sve ono što svesno ili nesvesno uništavamo iz dana u dan. Posledice neodgovornog postupanja sa otpadom, štetnim gasovima, kontaminiranim vodama dovele su nas do situacije u kojoj se Srbija, ali svet, trenutno nalazi.

Mnoge zemlje, poput Norveške, Nemačke i Holandije pokazale su nam primerima dobre prakse kako se treba odnositi prema prirodi, na koji način je treba čuvati i koliko u prirodu uložiti kako bi živeli u čistom okruženju, udisali zdrav vazduh i pili čistu vodu.

U petoj ezodi serijala “Prirodnjačke priče” sa našim gostima, Žaklinom Živković aktivistkinjom organizacije Pravo na vodu i Milanom Ružićem izvršnim direktorom Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, razgovarali smo o našem uticaju na prirodu ali i o načinima rešavanja problema zagađenja, trošenja prirodnih resursa, upravljanja odpadom ali i o sistemskom rešenju ovog problema.

Ne cenimo prirodu onoliko koliko je ona vredna za naš život, a kamo li kao vrednu samu po sebi, što je nešto ka čemu se teži.

Jedno od glavnih pitanja koje se zasebno izdvojilo jeste i pitanje eksploatacije litijuma pod okriljem Rio Tinta i ostalih srodnih kompanija. Zaključak cele ove priče bio je kapital o kom slušamo u svim mogućim medijima bez pominjanja posledica koje nastaju upravo zbog stvaranja takve vrste kapitala.

Kad god mi potegnemo neko veliko i državničko pitanje u ovoj zemlji, ja mislim da se politička elita već “utalila” i dogovorila sa nekim. Nakon toga oni nude referendum – koji se da pokrasti, nude politički dijalog koji se pretvorio u monolog. Nude nam priliku da izađemo u medije, a mediji su dve radio stanice i jednu televizija jer je sve ostalo u njihovim rukama. Ovo je potpuna farsa.

Celu epizodu našeg podkasta možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na ostalim platformama. Linkovi se nalaze u opisu videa.

Milan Ružić i Žaklina Živković – Prirodnjačke priče

Realizaciju dela projekta Prirodnjačke priče sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.