Komičar i njegovi onlajn kritičari: Šala je ozbiljna stvar!

Prva asocijacija na reč komičar svakako su šale ili gluma koju karakterišu prenaglašeni pokreti i govor. Prečesto zaboravljamo da biti komičar gotovo uvek znači i biti kritičar. Kritičar ne samo društvenih dešavanja i vremena u kojem živimo, već i nas samih. Komičari nepogrešivo pogađaju naše zablude, gluposti i strahove. Kada se mislimo da se smejemo drugima, zapravo se smejemo nama samima. Možda baš zbog toga se nekada ljutimo kada standup komičari poput Srđana Dinčića kažu – “da li ste primetili da se u saobraćaju automobili sa nalepnicom beba u autu ponašaju kao da je beba za volanom?” ili “Moja baba tumači stvarnost kao prosečan novinar tabloida. U njihovim naslovima je sve ono što prosečna budala u Srbiji voli da čita”.

Minimaks je imao taj aforizam da se ljudi dele na one koji kritikuju i one koji umru prirodnom smrću.

Srđan Dinčić, komičar.

“Nismo došli dotle ja mislim, još uvek, nisam imao ozbiljne pretnje, najveća afera je bila kada je neki tamo Šarlatančić u Kruševcu u ime Bate Gašića, zabranio moj nastup. Ukinuo prodaju karata i zabranio nastup, pa je onda to nekako stiglo do novinara, do medija. Onda su pitali Batu Gašića što je zabranio moj nastup, on čovek naravno ne zna ni ko sam ja, rekao je da to nije on uradio, pa su mi time samo reklamu napravili, prodala se ta sala u Kruševcu vrlo brzo i onda je došao Batin sin da se izvini i da kaže da oni stvarno nisu. To je, generalno problem kod tih stvari, što uvek bude neki veći papa od pape, koji tako pravi tako neki mali činovničić, napravi veću štetu nego što bi trebalo da bi se dodvorio. To je jedina neka stvar koja je išla u tom smeru da imam nelagodu zbog toga što kritikujem vlast” kaže Srđan Dinčić za Multiradio. 

Ivan Bjelić: Koliko smatraš da su stendap komičari nekako okarakterisani kao politički neistomišljenici ako bar malo kritikuju vlast?

“Čim si komičar apsolutno moraš da budeš kritičar. Meni je posao da zasmejem ljude, a to što se usput bavimo i satirom to je naša ljudska odluka”.

Kada spremamo emisiju nama je prvenstveno zadatak da zasmejemo ljude, a to što mi ukazujemo na neke stvari koje se dešavaju u našem društvu, to je isključivo i samo nešto što mi osećamo da je naša ljudska obaveza.

Srđan Dinčić, komičar.

“Mi možemo da snimimo i epizodu bez politike, naša odluka je da to bude tako. Evo sada smo pravili emisiju tokom predizborne tišine, mi smo bez problema napravili kompletan šou bez Aleksandra Vučića i politike, jer je on dobar deo naše emisije a i naših života, tako da ne možeš da ga izuzmeš iz emisije ako se radi o aktuelnostima i svemu što se događalo prethodne nedelje, a da ne spomeneš ništa što je vezano za politiku, ti onda kao da pričaš o nekoj drugoj državi a ne o Srbiji. Jer je u Srbiji sve postalo politika koja nas je potpuno pojela. Ja mislim da se može biti komičar bez dela satire” kaže Srđan Dinčić.

Daško Milinović, radio voditelj i društveni aktivista, zbog svojih satiričnih stavova koje iznosi na društvenim mrežama ne samo da je proglašavan za političkog protivnika, već je i privođen. 

“Problemi će te naći u ovoj zemlji ukoliko govoriš istinu, ukoliko se zalažeš za vrednosti koje jesu moje vrednosti”.

Daško Milinović, radio voditelj.

“Pre bilo kog mog političkog stava, ja sam prvenstveno antifašista i to je moja primarna delatnost, zato što mi je tako zapalo, da živim u ovo vreme, u ovom društvu, sa takvim društvenim podešavanjima. I tu počinje moj sukob sa mnogim ljudima, oko tog beskompromisnog antifašističkog stava. I taj stav se može završiti samo mojim krajem života, jer dokle god sam živ biću antifašista” kaže Milinović za Multiradio.

U poslednjih nekoliko godina stepen medijske slobode u Srbiji značajno regresira. Sve više međunarodnih organizacija i institucija koje prate ovu oblast ukazuju na to da apsolutna većina medija u Srbiji nije slobodna. Zbog toga se društveni dijalog o važnim pitanjima iz medija preselio u onlajn prostor. Baš tamo, komičari sa svojim duhovitim ali i te kako jasnim porukama, postaju najbolji kritičari aktuelnih društvenih prilika. Da, šala je jako ozbiljna stvar baš kao i vremena u kojima živimo. 

Epizodu možete da skinete ovde:

Više o projektu: