Korona virus: Još tri osobe preminule u Srbiji, u Francuskoj strahuju da je zaraženih bilo i pre Nove godine

Doctor on Covid ward in Paris

AFP

U Srbiji se polako zahuktava politička borba i sve je spremno za ukidanje vanrednog stanja, američka vlada najavljuje da će tražiti veliku novčanu pozajmicu, a stručnjaci u Britaniji poručuju da se ova zemlja još uvek nalazi u ranoj fazi epidemije.

Evropska unija organizovala je onlajn donatorsku konferenciju na kojoj su lideri država, ali i poznate ličnosti, obećali oko osam milijardi dolara pomoći za razvoj vakcine i istraživanja načina lečenja bolesti Kovid-19.

U Srbiji je prema poslednjim podacima korona virusom zaraženo još 120 soba, pa ukupan broj iznosi 9.677. Preminule su još tri osobe, čime je broj smrtnih slučajeva porastao na 200.

Svetska zdravstvena organizacija nije isključila mogućnost da se u narednom periodu utvrdi da je slučajeva korone u Evropi bilo i ranije nego što je do sada poznato, kao što se to desilo u Francuskoj.

U svetu je od korona virusa do sada preminulo više od 250.000 ljudi, a broj zaraženih premašio je 3.6 miliona, pokazuju podaci američkog univerziteta Džons Hopkins. Oporavilo se više od 1,2 miliona ljudi.

Sto evra za punoletne građane: Mera o kojoj ne prestaje polemika
The British Broadcasting Corporation

Kakva je situacija u Srbiji?

Do 5. maja u Srbiji zabeleženo je 120 novih slučajeva zaraze, a preminule su još tri osobe. Ukupan broj preminulih porastao je na 200, a zaraženih na 9.677. Do sada se oporavilo 1.574 ljudi.

Jedinstvena ocena Kriznog štaba je da je situacija u Srbiji pod kontrolom, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović za RTS.

On je dodao da je u utorak zabeleženo blago povećanje broja zaraženih i da ta cifra može da varira, ali da ne bi trebalo da pređe pet odsto.

Tiodorović je preporučio da se mature, svadbe i druge proslave pomere za drugu polovinu juna.

Vlada Srbije se na sednici u ponedeljak saglasila da predsednik države i premijerka upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi o tom predlogu poslanici trebalo da glasaju u sredu kako bi od četvrtka bili ukinuti i vanredno stanje i policijski čas.

U Srbiji bi trebalo da počne testiranje kolektivnog imuniteta na virus korona, a u kojem će učestvovati 7.000 ljudi.

Gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu počeo je da funkcioniše u ponedeljak, a od petka, 8. maja će krenuti u Beogradu i Nišu. Međutim, zvaničnici navode da će u početku javni prevoz u Beogradu moći da koriste samo zaposleni.

Dvojica volontera uhapšena su u Nišu zbog sumnje da su prisvajali pakete sa robom namenjenom socijalno ugroženim licima, prenosi RTS.

Passengers in masks arrive at a railway station in Milan (3 May)

Reuters
Putnice na železničkoj stanici u Milanu

Ukratko iz sveta:

  • U Americi je u poslednja 24 sata preminulo još 1.015 osoba, što je najmanji dnevni broj smrtnih slučajeva u poslednjih mesec dana.
  • U Nemačkoj naučnici strahuju da je broj zaraženih i do deset puta veći od trenutne zvanične statistike
  • Evropska unija organizovala je onlajn donatorsku konferenciju na kojoj su lideri država, ali i poznate ličnosti obećale oko osam milijardi dolara pomoći za razvoj vakcine i istraživanja načina lečenja korone.
  • Indija je zabeležila najveći rast slučajeva korona virusa – 3.900 u poslednja 24 časa.
  • Doktor tvrdi da se korona u Francuskoj pojavila pre Nove godine
  • U bolnicama u Velikoj Britaniji u poslednja 24 sata preminule su još 204 osobe, a ukupan broj umrlih porastao je na 21.384.
  • Radnici u državnim firmama polako se vraćaju na posao u Hongkongu, kako u gradu nije zabeleženo novih lokalnih slučajeva već dve nedelje

Politika u doba korone

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će parlamentarni i lokalni izbori biti održani 21. juna.

Izbori su prvobitno bili raspisani za 26. april, ali su zbog epidemije korona virusa sve izborne radnje prekinute 17. marta, dva dana posle uvođenja vanrednog stanja.

Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je sednicu parlamenta za sredu, a poslanici će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Očekuje se da će nakon usvajanja odluke, predsednica parlamenta Maja Gojković raspisati izbore.

Vučić je posle današnjeg sastanka sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na izbore, rekao da u maju ne očekuje da će biti većih predizbornih političkih skupova.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici opozicionog bloka koji predvode Stranka slobode i pravde, pokret Dveri i Narodna stranka, koji su ranije najavili bojkot zbog „loših izbornih uslova u kojima građani nemaju mogućnost da budu informisani i da glasaju slobodno i bez pritisaka.”

Kakva je situacija u regionu?

  • Hrvatska – 2.112 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 80 ljudi, a oporavilo se 1.522.

Preminulo je 80 ljudi, a oporavilo se 911.

Do sada je preminulo 98 ljudi , a oporavilo se 1.123.

Od posledica korona virusa dosad je preminulo 85, a oporavilo se 992 ljudi.

  • Kosovo – 855 potvrđenih slučajeva

Od posledica korona virusa do sada je preminulo je 26, a oporavile se 403 osobe.

Oporavilo se 253 ljudi, a preminulo osmoro.

Građani Crne Gore u zatvorenom javnom prostoru obavezno moraju da nose maske, ili marame preko nosa i usta.

A medical staff wearing a protective suit speaks with a woman near a testing point for Covid-19 in central Moscow

AFP
Posle šestonedeljnog vanrednog stanja, Portugal je u ponedeljak započeo trofazni plan ublažavanja mera

Doktor tvrdi da se korona u Francuskoj pojavila pre Nove godine

Pacijent iz okoline Pariza kome je 27. decembra dijagnostikovana upala pluća – u stvari je imao korona virus, rekao je njegov lekar.

Doktor Iv Koen izjavio je za francuske medije da mu je bris tada uzet, a da je nedavno test pokazao da je pozitivan na Kovid-19.

Pacijent, koji se u međuvremenu potpuno oporavio, rekao je da nema pojma gde je mogao da zakači virus, jer nije bio ni u jednom zaraženom području.

Ova vest znači da je virus možda stigao u Francusku skoro mesec dana ranije nego što se prethodno mislilo – četiri dana pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija obaveštena o slučajevima upale pluća nepoznatog uzroka u kineskom gradu Vuhan.

Do sada se smatralo da su prva tri slučaja korona virusa u Francuskoj potvrđena 24. januara – dva putnika su bila u Vuhanu, a treći je bio član porodice.

I u Americi je autopsija pokazala da se prva smrt povezana sa korona virusom dogodila mesec dana pre nego što se to isprava mislilo.

Otkrivanje prvog slučaja važno je da bi se bolje razumeo način širenja virusa, a SZO upozorava da bi moglo doći do još otkrića ranijih slučajeva korona virusa.

Woman waving French flag out of window with coronavirus mask on in a Parisian suburb

AFP
Doktor tvrdi da je virus korona stigao u Francusku mesec dana ranije nego što se mislilo

Kako je u svetu?

U Americi je u poslednja 24 sata preminulo još 1.015 osoba, što je najmanji dnevni broj smrtnih slučajeva u poslednjih mesec dana.

Do sada je u SAD umrlo ukupno 68.920 ljudi, a zaraženo je više od 1,18 miliona. Ova država ima pet puta više zaraženih od Španije i čak 14 puta više od Kine gde je i izbila epidemija krajem 2019.

Kineski državni mediji optužili su američkog državnog sekretara Majka Pommpea za širenje laži, nakon što je izjavio da postoje „brojni dokazi” da je korona virus nastao u laboratoriji u Vuhanu.

Amerika je takođe želi da pozajmi rekordna tri triliona dolara u drugom kvartalu ove godine, kako su finansijski paketi za pomoć usled korona virusa oštetili budžet.

Evropska unija organizovala je onlajn donatorsku konferenciju na kojoj su lideri država, ali i poznate ličnosti, obećali oko osam milijardi dolara pomoći za razvoj vakcine i istraživanja načina lečenja korone.

Cilj je bio da se prikupi četiri milijarde evra za istraživanje vakcine, dve milijarde za lečenje i 1,5 milijardi za testiranje.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici oko 40 država, a više od 30, uključujući i Srbiju, obećalo je da će učestvovati u ovoj borbi.

A i poznata pop pevačica Madona je rekla da će pomoći sa 1.1 milijardom dolara.

Evropska komisija u projektu će učestvovati sa milijardom dolara, a istu svotu obećale su i norveške vlasti. Slede Japan sa 800 miliona dolara, kao i Francuska, Saudijska Arabija i Nemačka sa po više od 500 miliona.

Amerika i Rusija nisu učestvovale, a Kinu je predstavljao ambasador pri EU.

U Indiji je u poslednja 24 časa zabeleženo 3.900 novih slučajeva, što predstavlja najveći rast u ovoj državi.

Ukupan broj pacijenata zaraženih korona virusom u Indiji iznosi 46.433, a cifra nastavlja da raste kako se povećava broj testova.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je da ova država neće otvoriti granice za ostatak sveta „dugo vremena” – iako je razgovarala o mogućem dogovoru o putovanjima između Australije i Novog Zelanda u tzv. „Trans-Tasmanskom mehuru”.

Glavni naučni savetnik Velike Britanije Ser Patrik Valans izjavio je da je Britanija još uvek „u ranoj fazi” epidemije.

„Iako mnoge države dolaze do vrhunca prvog talasa na neki način, to ne znači da je sve gotovo”, izjavio je Valans.

Nekadašnji sekretar za zdravstvo Džeremi Hant izjavio je da bi engleska Premijer liga mogla da se nastavi ukoliko se otkrije „genijalni način” da se mečevi izvode bezbedno.

„Treba da se nastavi i nastaviće se”, Rekao je Hant. „Pitanje je samo da li možemo da osmislimo genijalan način da se mečevi igraju iza zatvorenih vrata, tako da se ne rizikuje zdravlje igrača i publike.”

Ministar zdravlja Austrije Rudi Anšober izjavio je da ublažavanje mera od 14. aprila nije dovelo do povećanog broja infekcija.

„Situacija je veoma veoma stabilna, i to je veoma pozitivno”, izjavio je Anšober.

U Nemačkoj naučnici strahuju da je broj zaraženih i do deset puta veći od trenutne zvanične statistike, pokazuje najnovije istraživanje Univerziteta u Bonu.

Istraživači sa tog univerziteta procenjuju da bi u Nemačkoj moglo da bude čak 1.8 miliona zaraženih. Zvanično, korona virusom je u ovoj zemlji zaraženo oko 160.000 ljudi.

U ovom istraživanju uzeti su u obzir uzorci 919 živih ljudi u gradu Hajzenbergu, jednoj od najgore pogođenih oblasti u Nemačkoj.

Rezultati tog istraživanja pokazali su i da jedna od pet osoba nije imala simptome.

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Go to Source
Author: