Korona virus: Koje video igre igramo u Kovid-19 karantinu i zašto baš te

Džojstik

Getty/PYMCA
Loše vreme je uvek bilo pravo vreme za video igre

Koliko god to želeli, ne možemo pogledati u budućnost, a kako stvari trenutno stoje, većinu vremena provodimo u kućama sami, sa partnerima, cimerima ili porodicom.

Kada je izlazak iz kuće zabranjen, naši monitori, tastature i džojstici postaju jednako vredni članovi domaćinstva i saborci tokom pandemije virusa korona.

Bilo da ste gejmer ili samo povremeno volite da uključite neku video igru, verovatno ste sebi ovih dana postavili pitanje – pa šta drugo čovek da radi?

Čitao sam tekst u Njujork Tajmsu Ovo je savršeno vreme za igranje video igara i ne treba da se osećate loše zbog toga.

Ta ohrabrujuća i, pre svega, neosuđujuća rečenica je upravo ono što mi je bilo potrebno.

„Igranje video igara nije dugoročno rešenje i neće funkcionisati za svakoga i neće rešiti aktuelne probleme – ali može da pruži ograničeno, privremeno olakšanje za neke”, piše autor Piter Saderman.

„Video igre zauzimaju mnoge forme, ali su u osnovi simulacije. A kada je stvarni svet trenutno nedostupan, simulirana verzija je možda ono što nam treba.”

Zaista, možda ne možete da prošetate ulicama grada u kojem živite, ali zato svetovi u igrama poput GTA, Red Dead Redemption, i The Witcher ostavljaju sate, ako ne i dane slobodnog kretanja, istraživanja i druženja.

I najvažnije, u igrama nema socijalne distance. Dobro, ponekad morate da je održite kako biste sačuvali život, ali generalno ne postoji „jedan na jedan” opasnost od ljudskog kontakta.

Industrija video igara takođe beleži porast korišćenju i prodaji u poslednjih mesec dana.

Samo u nedelji od 16. do 22. marta, tržište video igara doživelo je skok od 63 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, pokazuju podaci sajta GamesIndustry.biz koji prati stanje gejming industrije.

Kao što nas zanima kako oni od kojih smo odvojeni, porodica i pravi i virtuelni prijatelji podnose karantin, šta spremaju od hrane, imaju li sredstva za dezinfekciju i treba li nešto da se donese, zanima nas i koje igre igraju i zašto baš njih.

Gejmeri

Getty/DANIEL LEAL-OLIVAS
Mnogi sada imaju vremena i uslova za igranje igara koje su dugo na listi čekanja

Za ekranom, među oblacima

Iako su avioni širom planete prizemljeni, fotograf i novinar Ivan Dinić našao je način da uzleti. Naravno, iz udobnosti sopstvenog stana.

Jedina igra koju Ivan trenutno igra je DCS World (Digital Combat Simulator).

„To je simulator letenja, koji vas stavlja za komande nekoliko civilnih i vojnih aviona, toliko detaljno napravljen da stvarno morate znati procedure kojima se pokreću motori, upravlja, leti i snalazi u prostoru”, kaže Ivan za BBC.

On dodaje da su PDF fajlovi sa uputstvima ogromni i da je neophodno „biti štreber i fanatik da bi uopšte krenuli to da radite.”

Ivan je još kao mali bio zainteresovan za letenje i avijaciju a sada je, silom prilika, došao do vremena, a i do računara koji može da pokrene zahtevne igre.

„Pomaže mi da se opustim i distanciram od realnosti, a pri tom i ostajem intelektualno angažovan”.

„Dobro dođe taj beg od stvarnosti u nešto drugo, da ne slušam i ne opterećujem se opasnostima i neizvesnosti”.

I dok vreme provodi u oblacima, usredsređen na desetine tipki na kotrolnoj tabli aviona, i dalje ima vremena za društveni život u izolaciji.

„Devojka i ja smo nekoliko igara prešli zajedno, što dođe super aktivnost za izolaciju, igrali smo Inside, Firewatch, Life is strange i dosta toga”, kaže.

Razmišljaju i da kupe Playstation 4.

Sims

Getty/Juergen Schwarz
Postoji jedno mesto za kuću iz snova: Sims

Kuća sa đakuzijem i poštar u postapokaliptičnom gradu

„Sećate se kako smo ranije, pre sajma i aplauza u osam sati, pregorevali od mnogo posla i briga? Zatim smo palili naše male ili velike konzole i naše gejming persone su nas izvlačile iz stresa i anksioznosti?”, pita se Miloš Kozlovački, dizajner iz Beograda.

„Skoro pa želim da nazovem takve momente u životu starim dobrim vremenima.”

A šta Miloš igra kada mu nedostaju ti zlatni dani?

Ispostavilo se, dijametralno suprotne vrste igara.

Za početak – SIMS 4.

„Primetio sam da sam u poslednjih mesec danas, svaki put kada bih se iznervirao zbog vesti koju sam pročitao, napravio fantastičnu kuću.”

„Muka me je naterala da istražim kako se na konzoli kucaju šifre i nekoliko ‘rosebud‘ kasnije, moje kuće u ovom prelepom simulatoru imale su kule, SPA centre u podrumu i baštu veličine koliko god se moglo saditi.”

Kako kaže, SIMS 4 je svakako postao njegov mehanizam odbrane.

„Posle nedelju dana intenzivnog igranja, shvatio sam da živim svoj život u izolaciji kroz seriju ljudskih karikatura.”

Death Stranding

Getty/Chesnot
Death Stranding

A kada mu dosadi dizajn enterijera i pejzažna arhitektura, Miloš pređe na Death Stranding, čiji protagonista je poštar u post-apokaliptičnom distopijskom svetu.

„Mislim da sam odabrao odličan trenutak da započnem ovu igru, jer većinu mehanizama iz ovog naslova doživljavam na sopstvenoj koži. Svaki izlazak iz kuće je rizik, svaka velika kupovina je praćena nošenjem teškog tereta na četvrti sprat.”

„Glavni karakter boluje od fobije bliskosti, te ne dozvoljava nikome da ga dodirne ili da mu se približi.”

„Igranje ovakve igre nije bekstvo, već više suočavanje. Stoga u ovom trenutku ima apsolutnu vrednost”, priča Miloš.

Xbox controller

Getty Images

Industrija „cveta”

Može se tako reći.

Novinari GamesIndustry.biz analizirali su podatke tržišta sajta GSD, koji prati prodaju digitalnih verzija igara 16 vodećih gejming kompanija u skoro 50 zemalja Evrope, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i prodaju fizičkih primeraka u 17 država.

Istraživanje pokazuje da je od ponedeljka 16. marta do nedelje 22. marta prodato 4.3 miliona igara, što je skok od 63 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Zbog čitave situacije, na tržištu dominiraju digitalne verzije igara – 2.74 miliona je prodato u tom periodu, što je skok od 52.9 odsto. U istoj nedelji prodato je 1.58 miliona fizičkih kopija, što na tržištu od 17 zemalja predstavlja skok od čak 82 odsto.

Autori istraživanja su zaključili da je prodaja video igara skočila kao rezultat pandemije korona virusa.

Porast u prodaji zapažen je pre svega u državama koje su uvele karantin.

U Italiji, čiji su građani, a samim tim i gejmeri, najduže u karantinu – od 9. marta – digitalna prodaja video igara je u prvoj nedelji porasla za 174.9 odsto.

Slične brojke su zabeležene i u Francuskoj – više od 180 odsto – i Španiji sa 142.8 odsto.

Konzole idu kao alva, moglo bi se reći, kako je prodaja porasla za 155 odsto. Prodato je 259.169 konzola od 16. do 22. marta, a najviše su se prodavale Nintendo Switch, Playstation 4 i Xbox One.

I srpski gejmeri prate svetske kupovne trendove

„Iako naša država po brojim pitanjima kaska za ostatkom sveta kada je gejming u pitanju, kod nas se prate svetski trendovi”, kaže za BBC Ivan Ševo, direktor Game Centra, prodavnice video igara, konzola i prateće opreme za gejmere.

Ova novosadska prodavnica ima direktne ugovore sa proizvođačima igara i uspela je da isprati sve akcije i promocije koje su trenutno aktuelne u svetu, bez obzira na poteškoće koje su zadesile, upravo, čitavu planetu.

„Pored vanrednog stanja, i dalje smo u mogućnosti da nabavimo i ponudimo najnovije hitove”.

U poslednjih mesec dana, premijeru su imale igre DOOMi Resident Evil 3 Remake. Na dan svetske premijere, ove igre našle su se i na policama u Srbiji.

Potražnja za konzolama skočila je i u Srbiji. Ševo kaže da je prodaja u Game Centru porasla za 450 odsto.

„Nemamo problema sa snabdevanjem, uspevamo da radimo uvoz bez većih problema.”

Veb prodaja je takođe učestalija, kaže Ševo, a organizovali su i beskontaktnu dostavu igara i konzola preko kurirskih službi.

Dekadenca

Dekadenca
Dekadenca

Umirujući tempo, lagana muzika i ugodan stil animacije na napuštenom ostrvu

„Kakav drugačiji eskapizam bismo mogli radije poželeti u ovakvim teškim i izazovnim trenucima?”, pita se Dekadenca, dreg kraljica koja je nedavno pokrenula i gejming kanal.

Ovih dana najviše igraAnimal Crossing: New Horizons, novu igru za Nintendo Switch, koja je izašla pre samo desetak dana.

„U pitanju je socijalna simulacija života na udaljenom ostrvu. Vrlo jednostavna, a beskrajno šarmantna, šarena i šašava igra.”

Dekadenci su video igre oduvek bile bitan oblik razonode, pored „svetog trojstva za beg od stvarnosti – knjiga, serija i filmova”.

„Ovih dana, uzevši u obzir da naizmenično strimujem na svom Twitch kanalu i snimam Jutjub emisiju ‘Dekadenca Fejk Gejmerka’, igre mi pružaju strukturu i rutinu, koju sam, kao i svi, izgubila u ovom nevremenu u kom živimo”, kaže.

Ali zašto fejk gejmerka?

„Ja sam prvenstveno dreg kraljica, tako da je stvarno postojanje moje ličnosti već upitno, a pored toga sam prilično loša u igrama, uvek igram najlakše i koristim šifre kad god mogu”, objašnjava Dekadenca.

„Takođe želim da skrenem pažnju na činjenicu da su žene i dalje marginalizovane u okvirima ‘gejming’ sveta.”

Kontakt sa porodicom

Priznajem da brinem za starijeg brata. Brinem kako se hrani ovih dana, da li uspeva da spava i da li dezinfikuje sve kako treba. Ali brinem i šta igra trenutno.

„Do skoro sam igrao Red Dead Redemption 2 i Witcher, ali otkako su pooštrili mere i devojka prešla u moj stan, onda zajedno igramo Unraveli Cuphead“, kaže Lazar.

Jedne večeri su se tokom igranja posvađali, pa odlučili da odlože džojstike i puste seriju.

„To nam je bila prva svađa od početka vanrednog stanja.”

Kobni nivo su prešli sutradan, tako što je Lazar izgubio život – u igri, naravno -, a njegova devojka završila.

Iako me nije pitao, verujem da zanima i šta ja igram ovih dana.

Rayman Legends, igru na kojoj zasnivam moju frizuru poslednjih 12 godina života.

Ova predivna video igra koja me šalje u neki mirniji, potpuno fiktivni svet, jer ne mogu da igram ništa što iole podražava stvarnost.

Ako budem igrao Skate, voziće mi se skejt. Ako uključim Red Dead Redemption, jahaće mi se konj, a ko zna kada će to biti moguće.

Pre neku noć, devojka i ja nismo mogli da pređemo jako težak nivo za koji smo imali samo 120 sekundi.

Bio sam besan i nazvao sam naš gejmerski savez pogrdnim imenom, nedostojnim da igranja Rejmena.

Isključili smo konzolu i prešli na Netfliks.

Nivo smo prešli sledećeg dana, kada sam naučio kako da se izražavam.

Neke stvari prosto ostaju u porodici.

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Go to Source
Author: