Prijatno iznenađenje za kraj sezone nagrada, kontroverzna izjava i oproštaj od Kirka Daglasa

Ukoliko vam je nestalo ideja šta da gledate, ukoliko želite da proširite svoje znanje o filmu, ukoliko vas zanimaju širi pogledi na svet sedme umetnosti ili jednostavno želite da se osećate kao na pivu sa dva filmofila: slušajte podkast Linčova šiška.

Ovu emisiju, koju vode Marko Apostolović i Marko Pilja (tokom programa samo ukratko Apostol i Pilja), možete pratiti na MultiRadiju ili na MixCloudu.

Pridružite se dvojici šarmantnih momaka koji četvrtkom raspravljaju o filmskim novostima, aktuelnim dešavanjima i zanimljivostima kroz sva razdoblja sedme umetnosti.  

Za kratke vesti, zanimljivosti i svakodnevne apdejte zapratite Linčovu šišku na Facebook-u i Instagramu.

Epizodu možete poslušati ovde:

Dosta više sa ovom temom…

Hajde još malo da vas smaramo sa Oskarima i da katapultiramo ovu temu u nedogled barem do sledeće godine. Jedanaesta Šiška bavi se pobednicima svih kategorija i dokazuje vam kolika je politika jak faktor ovog događaja. Nećemo se previše baviti haljinama, odelima, pidžamama i pretencioznim govorima prilikom preuzimanja nagrada.   

Reditelj Bong Joon Ho - dobitnik najviše nagrada na ovogodišnjoj Oskar dodeli
Izvor: GQ
Film reditelja Bong Joon Ho-a – dobitnik najviše nagrada na ovogodišnjoj Oskar dodeli

Parasite je apsolutni pobednik večeri, film koji je odneo najviše zlatnih figura (4). Taj broj stvarno pokazuje sjajnu konkurenciju u odličnoj filmskoj godini gde su i on i reditelj Bong Joon Ho bili u takmičenju sa sjajnim ljudima i ostvarenjima, a njegovo citiranje Martina Skorsezija dovelo je do stojeće ovacije za legendu filma. Ova nagrada je pravo osveženje što i komentarišemo u novoj epizodi. Veliko je iznenađenje što Mendesova 1917nije odnela sve živo i mrtvo, te je Akademija malko osvetlala obraz u odnosu na prethodni period. Sem filma godine Parazit odnosi nagradu za scenario, režiju i najbolji strani film.

Glumci i glumice su zasluženi dobitnici iako se mi ne slažemo u potpunosti za dobitnike iz potpuno subjektivnih razloga, ali je ovaj podkast NAŠ i ne zanima nas. Mi smo u pravu, a ne Akademija, pozdrav! Najbitnije što je gospodin Holivud Bred Pit konačno osvojio ovu bezvrednu nagradu za glumu (osvojio je kao producent za film 12 Years a Slave).

Nagrada Oskar za glumu konačno otišla u ruke Bred Pitu
Izvor: IndieWire
Nagrada pripala i Bred Pitu

Najveće iznenađenje ipak je bio dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni filmAmerican Factory, o kineskom milijarderu koji je otvorio fabriku u Ohaju. Svi su, uključujući i vaše poštovane domaćine ovog podkasta, očekivali da će pobednik biti prelepo makedonsko ostvarenje Honeyland, ali je Ujka Sem presudio da je bitniji od neke zabiti bivše jugoslovenske republike.

Najveće iznenađenje dodele  - Filmu Hollywood in Toto pripala je nagrada za najbolji dokumentarni film
Izvor: Hollywood in Toto
Najveće iznenađenje dodele nagrada u kategoriji dokumentarni film

Prema vašim uvaženim domaćinima iz Linčove šiške najveća konkurencija bila je u kategorijama za kostime i scensku arhitekturu, verovali ili ne. Ekipe u svih pet nominovanih filmova i u prvoj i u drugoj odradili su fenomenalan posao. Iako još nismo bili u mogućnosti da ga odgledamo, Little Women je malko nezadovoljavajuća odluka s obzirom da je jedna od najboljih „period drama“ poslednje decenije (Lantimosov The Favourite) prošle godine izgubila zlatnu statuu za Marvelov mrtvi Black Panther (pogodite koji od nas dvojice je kucao ovaj tekst). U kategoriji su još bili Joker, Jojo Rabbit, Once Upon a Time… in Hollywood i The Irishman pogodite ko je markiran za uljeza. Scenska arhitektura sa druge strane imala je još teži izbor jer je svaki film definitivno zaslužio da bude na listi, a Pilja je pronašao jedan zanimljiv detalj iz Parasite-a zbog kog bi mogao da se smatra nepravdom da nije pobedio, ali se slaže da je i Tarantinov film dobar izbor. Poslušajte podkast kako biste saznali o čemu se radi.

Izvor: Variety

Verovatno najveća nepravda je u kategoriji za montažu, iako je Ford Ferari razumljiva odluka. Poslušajte zašto mislimo da je Parazit zaslužio i u ovoj kategoriji da izdominira pogotovo zahvaljujući savršenom segmentu odstranjivanja spremačice iz kuće.

Što se tiče emotivnog dela Oskara, iskoristili smo priliku da čestitamo gospodinu Dejvidu Linču koji je u oktobru bio jedan od tri osvajača nagrade za životno delo (Governors Award)! Još je lepša uvertira glumaca od kojih je napravio zvezde i sa kojima sarađuje čitavu karijeru (Kajl Meklaklan, ovogodišnja dobitnica Oskara Lora Dern i Izabela Roselini). Sa tom temom smo završili epizodu.

Izvor: Los Angeles Daily News

…interesantna izjava članice žirija…

Osim nagrada velik deo vremena posvetili smo komentarisanju veoma čudne izjave jedne glumice za The Hollywood Reporter koja je članica žirija za dodelu Oskara. Pošto ne znamo ko je, prema njenim sjajnim stavovima odlučili smo da je nazovemo gospođa Donald Tramp, Džejn Do iliti anonimna gospođa glumica iz žirija. Njen favorit za otprilike sve kategorije je Tarantinov „Bilo jednom u Holivudu“ (možda je anonimna glumica Peđa iz Skraćenog kornera). Fascinirala nas je njena apsolutna subjektivnost pri izboru svake kategorije, ali i genijalna izjava da treba Amerikanac da osvoji nagradu „jer su Oskari američka stvar“. Imali smo mnogo stvari da protivrečimo dotičnoj gospođi Tramp, pridružite nam se u analizi njene izjave koja počinje tačno na polovini epizode.

…za kraj još jedna ugašena zvezda.

Na dan kada smo snimili prošlonedeljnu epizodu Linčove šiške preminuo je Kirk Daglas u svojoj stotinu četvrtoj godini. Prisećamo se njegovih legendarnih uloga, sjajnog izgleda (no homo) i velikog zalaganja za rehabilitaciju Daltona Tramba i ostalih članova Holivudske crne liste. Daglas je bio fenomenalan glumac i producent koji je sarađivao sa zvučnim imenima kao što su Stenli Kjubrik i Bili Vajlder. Pojavljuje se u preko 90 filmova među kojima su Spartacus, Ace in the Hole, Paths of Glory, Detective Story i igrao je Vinsenta Van Goga u ostvarenju Lust for Life.

Izvor: Purple Clover

Poslušajte našu novu epizodu i proslavite kraj sezone nagrada sa nama! Mi smo presrećni jer konačno možemo preći na ozbiljnije teme jer smo mi ipak ozbiljni momci!

Kliknite ovde kako biste slušali ostale epizode: https://multiradio.rs/podkast/lincova-siska/

Linčovu šišku možete slušati i na MixCloudu: