Kulpin fest 2019 se vraća u festivalsku igru

U srcu bačke nizije u selu Kulpin se tokom vikenda pred nama održava 13. muzički festival Kulpin fest 2019. Ovogodišnji program festivala počinje u četvrtak, 18. jula otvaranjem kampa za posetioce, dok je glavni deo muzičkog programa planiran za petak i subotu. Ceo događaj će se održati na stadionu Fudbalskog kluba Kulpin, odnosno na lokaciji na kojoj je festival tradicionalno i organizovan.

Kamp se otvara u četvrtak u 18 sati a sam festival, kako je pomenuto, počinje u petak u osam sati uveče (tačnije u 20.15 h). Otvoriće ga nastup rok grupe iz Bačkog Petrovca Southlanders, koji sviraju poznate numere rok sastava, u koje su ubacili svoje, parodične tekstove. Zatim nastupa grupa Industrijski kombinat, koja je nedavno objavila prvi studijski album pod nazivom „Dovoljno jak“, koji će na festivalu svojevrsno promovisati.

Ovogodišnji program festivala / Foto: www.facebook.com/kulpinfestpage

Prvi festivalski dan u Kulpinu će zatvoriti dva vrlo popularna i poznata izvođača u zemljama bivše Jugoslavije a možda i šire. Najpre će nastupiti jedan od najpoznatijih vokala ovih prostora Alen Islamović a petak na Kulpin Festu zatvara Riblja Čorba.

Festival se nastavlja u subotu a prvi nastup je takođe planiran za 20.15 h. Predstaviće sa grupa Pet minuta slave, zatim Epilog.

Posle njih će publici u Kulpinu svoj novi album predstaviti i bend Čovek bez sluha. Sama završnica festivala je određena za nastup grupe, koja je ovaj festival i pokrenula. Reč je o bendu Lude krawe, koji je nastao 1996. godine a svirali su sve do 2014. godine, kada su odlučili da se raziđu. Odlučili su da se ponovo okupe upravo za Kulpin Fest 2019 i zasviraju na mestu, na kom su upravo oni samu manifestaciju pokrenuli.

„Ove godine smo moja koleginica Margareta Častvan i ja u ulozi svojevrsnih savetnika u organizaciji Kulpin Festa. Organizator ovogodišnjem festivala je KUD Zvolen Kulpin, dok je glavni pokrovitelj Opština Bači Petrovac. Festival su takođe podržali i lokalni preduzetnici, koji su prepoznali njegov značaj. Mi smo tu, da bismo kao neko ko ima iskustva u organizovanju festivala, pomogli novim ljudima, koji žele da nešto postignu u Kulpinu“ – navodi frontmen grupe Industrijski kombinat i člen grupe Lude krawe Zare Govorčin.

Prvi Kulpin fest je zapravo na inicijativu Ludih krawa i nastao. Naime, festival je nastao u julu 2005. godine, kao ideja da se na stadionu FK Kulpin promoviše novokomponovana himna posvećena tom klubu a koju su snimili upravo Lude krawe.

Kako je Kulpin fest počinjao… / Foto: Margareta Častvan

Nisu želeli da od toga ispadne solistički koncert, pa su pozvali lokalne bendove da se uključe u ovaj projekat, koji je na kraju postao svojevrsni početak Kulpin festa.

Ideja je bilo da preovlađuje pank-rok a sve je počelo u skromnim uslovima, ali sa velikom energijom i voljom. Dovoljno je napomenuti, da je prva bina na festivalu bila jedna traktorska prikolica, zatim dve prikolice, potom mala a kasnije velika bina.

Kroz nekoliko godina se festival afirmisao, dobio je na značaju a i organizacija je postala mnogo ozbiljnija. Na Kulpin festu sa zbog toga nastupili poznati bendovi iz Srbije, Hrvatske, Slovačke, Ruminije i drugih zemalja. Publici su svakako poznata imena Ritam nereda, Atheist Rap,  Six pack, Zemlja gruva, Orthodox Celts, Smak, Kerber, Generacija 5, Horska Chata, Pero Deformero – svi oni su u Kulpinu već svirali.  

Kulpin fest 2019

Osim njih, nastupili su i lokalni bendovi, koji neguju pank i rok muziku a upravo im je Kulpin fest na neki način pomogao da se probiju na sceni.

Pank i rok predstavljaju alternativu, pogotovo u ovoj državi. Naravno da smo želeli da imamo festival, koji će publici ponuditi nešto drugo i drugačije u odnosu na brojne klubove i koncerte, koji liče jedan na drugi, jer forsiraju jedan muzički žanr. Mislim da će baš zato Kulpin fest biti interesantan, jer nudi nešto novo a pank-rok je kod nas i dalje nešto atraktivo i novo“ – dodaje Zare Govorčin.

Deo organizacionog tima Kulpin fest 2019 Margareta Častvan i Zare Govorčin / Foto: Miroslav Gašpar

„U okviru ovogodišnjeg festivala smo pripremili kamp i brojne zanimljive sadržaje u njemu. Dnevna žurka počinje u 13h, a obeležiće je dobra muzika, nastupiće bend Lego Duo. Takođe, obezbeđene su dnevne aktivnosti, prezentacija koktela, ručak. Nakon završetka programa na festivalu, u kampu se organizuje After party, od 3h do 5h. Na Afteru nastupa DJ set Massivity iz Bačkog Petrovca, koji puštaju drum and bass a iza sebe već imaju i nastup na festivalu Exit“ – dodaje članica organizacionog tima Kulpin festa 2019 Margareta Častvan.

Ulaznice za kamp se mogu nabaviti na samom ulazu kamp u četvrtak, cena je 500 dinara. U nju je uračunato jelo, tuširanje, dnevna žurka, after i ostalo.

„Kada je reč o ulaznicama za festival, u pretprodaji se do 17. jula mogu kupiti na prodajnim mestima YMCA Bački Petrovac, KUD Zvolen Kulpin, Pabas Pab u Somboru, Madame Piano u Novom Sadu, T.P. Speed Trade u Bačkoj Palanci, kao i u klubu Maxim u Selenči. Osim toga, ulaznice se mogu poručiti i na mejl adresu kuszvolen.tickets@gmail.com. Cene paketa ulaznica za petak i subotu iznosi 1.500 dinara“ – zaključuje Margareta Častvan.

Organizatori ovog festivala su prethodnih godina za Kulpin fest govorili da je najveći mali festival u Vojvodini, što su sa ponosom i isticali. Nakon prošlogodišnje pauze, ove godine vraćaju u igru i obećavaju dobru zabavu.