Kulturna razmena sa 11 zemalja

Leto kao godišnje doba je možda i najomiljenije za putovanja i odmore. Nude se najrazličitiji aranžmani i ture, kako turistički, tako i oni malo drugačijih formi. Znamo da postoje razni programi razmene, work and travela i slične ponude. Jednu takvu nudi i Centar za afirmaciju i razvoj iz Banja Luke, koji postoji od 2015. godine a od početka ove godine je registrovan i u Beogradu, odnosno u Srbiji. Njegova posebna vrednost je kulturna razmena.

„Mi smo organizacija, koja se bavi mladima a pažnju, pre svega, usredsređujemo na mobilnost, edukaciju i neformalnu edukaciju mladih, na pomoć pri upisu studija u inostranstvu i na letnje škole. Radimo takođe i kurseve jezika a neformalne edukacijske radionice organizujemo prema potrebi u tom trenutku i na teme, koje su u određenom mestu aktuelne i tražene“ – navodi izvršna direktorka Centra za afirmaciju i razvoj Dragana Kasipović.

Ono, što je primarna delatnost ovog centra i ono što ističu u prvi plan jeste kulturna razmena, koju nude sa 11 država sveta. Programi kulturnih razmena su nastali sa ciljem da se mladim ljudima iz regiona na određeno vreme pruži prilika za boravak u inostranstvu, za upoznavanje nove kulture i za usavršavanje određenog stranog jezika. Centar za afirmaciju i razvoj momentalno ima aktivne programe kulturne razmene sa 11 država: Kinom, Nemačkom, Austrijom, SAD, Španijom, Portugalom, Italijom, Francuskom, Belgijom, Irskom i Švajcarskom.

Fotografija jednog od kandidata / Foto: Facebook/Centar za afirmaciju i razvoj

Učesnici, koji se u neki od programa razmene uključe, imaju obezbeđen  besplatan smeštaj u porodici, besplatnu ishranu, džeparac od porodice, kao i potpuno ili delimično plaćene putne troškove. U Centru su trenutno otvorene prijave za 2019. i 2020. godinu.

Dragana Kasipović navodi da su glavni motiv za realizovanje ovakvih programa upravo problemi sa kojima se sreću mladi na Balkanu – nezaposlenost i odlazak mladih iz država tzv. Zapadnom Balkana.

„Kulturne razmene su namenjene mladim ljudima od 18 do 30 godina i ne moraju isključivo biti studenti. Važno je takođe i solidan nivo znanja engleskog jezika, što znači da mogu sa porodicom, u kojoj će boraviti, da komuniciraju na engleskom jeziku. Često se dešava da upravo členovi te porodice imaju sličan problem kao i mi – nemaju sa kim da vežbaju jezik a zato i traže kandidate da bi uzajamno vežbali i usavršavali jezik“ – objašnjava Dragana Kasipović.

U okviru ove kulturne razmene, koju nudi Centar za afirmaciju i razvoj, svi kandidati, koji prođu, smešteni su u autentičnoj porodici. Poenta je da kroz boravak u porodici kandidat upozna kulturu, način života, svakodnevicu određene zajednice. Osim toga, kandidati prezentuju kulturu oblasti iz koje dolaze i tako predstavljaju svojevrsne ambasadore zemalja, iz kojih na razmenu dolaze. Centar za afirmaciju i razvoj sarađuje sa partnerskim organizacijama u tim zemljama, koje su zadužene za pronalazak porodice kod koje će kandidat da boravi.

Kulturna razmena i omiljene destinacije

„Programe bismo mogli klasifikovati u kategorije. Prva je Evropa, gde kandidati uglavnom imaju pokriveno hranu i smeštaj, dobijaju mesečni džeparac a troškove puta i osiguranje pokrivaju sami. Drugu kategoriju čini Kina, koja uključuje smeštaj, hranu i džeparac, kao i kurs mandarinskog jezika, osiguranje i avionske karte. Slično kao za Kinu jeste i ukoliko se kandidat odluči za Sjedinjene američke države. Umesto kursa jezika ide na koledž po izboru a trošak je procesuiranje vize“ – objašnjava Dragana Kasipović.

Iako izgleda da kandidat najviše vremena provodi u porodici s njihovom decom, Dragana kaže da nije tako.

„Često nas pitaju da li imaju obaveze prema porodici i da li će im čuvati decu. Ne, ono što oni očekuju jeste to da im pomognete sa engleskim jezikom i to je njihov glavni motiv prijavljivanja“ – konstatuje Dragana.

Kulturna razmena u Nemačkoj / Foto: Facebook/Centar za afirmaciju i razvoj

U razgovoru sa Draganom saznajemo da su motivi izbora država za boravak na razmeni različiti. Najviše interesovanja ima za Španiju i Italiju, zatim za Nemačku, Kinu i SAD.

Za Italiju i Španiju se prijavljuju najviše oni, koji su avanturističkog duha i žele tamo da provedu leto. Za Kinu se najčešće odlučuje ljudi, koji su već imali iskustvo u okviru programa Erasmus i sličnih, dok se za SAD i Nemačku prijavljuju osobe, koje tamo planiraju da upišu i studije i žele ukratko da se upoznaju sa time, šta ih očekuje.

Treba naglasiti da ovaj program nema mnogo sličnosti sa programima „radi i putuj“, sa volonterskim servisima, kao ni sa Erasmus programima, koji se pre svega odnose na studiranje.  

Svi zainteresovani, koji ispunjavaju uslove za kulturnu razmenu sa 11 zemalja, koju nudi Centar za afirmaciju i razvoj se mogu kod njih prijaviti.

Prvi korak je popunjavanje online formulara za prijavu u zavisnosti od željenog programa. Posle toga Centar kontaktira kandidata vezano za naredne korake aplikacionog procesa. 

Kandidat se prijavljuje samo za jednu država a prijaviti se mogu građani država regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Motivi izbora država za boravak na razmeni su različiti. / Foto: pixabay.com

Kandidat sve formulare dobija od nas. Potrebno je da naprave profil za upoznavanje sa porodicom, priprema se kratak video kojim se predstave, takođe pišu pismo, koje je kao neka motivaciona poruka. Od dodatne dokumentacije je potrebno uverenje o nekažnjavanju i lekarsko uverenje, ali ono se takođe sastoji od jednog formulara, koji se popunjava na osnovu zdravstvenog kartona“ – zaključuje Dragana Kasipović.

Iako je najveće interesovanje za razmenu tokom leta, programi su dostupni tokom cele godine a trenutno su otvorene prijave za ovu i narednu godinu.