Kulturni događaji, koje u julu ne treba propustiti

Letnje vrućine preko dana mame u hladne prostorije, debeli hlad ili na lokalne plaže ili kupališta. Kulturni događaji pozivaju na večerne šetnje i opuštanja, kada je napolju prijatnije. Ovih pet kulturnih akcija, koje se održavaju u Novom Sadu, Čortanovcima, na Paliću i u Kulpinu, su u našem julskom fokusu, iako su neke od njih počele već krajem juna:

INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA INFANT U NOVOM SADU

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT se održava od 25. juna do 2. jula po 46-ti put u Novom Sadu u Kulturnom centru Novog Sada, Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, kao i na više otvorenih lokacija pod sloganom „Potraga za ljudskošću“. Na festivalu se predstavljaju trupe iz Nemačke, Palestine, Južne Koreje, Češke, Italije, Švajcarske, Francuske i Srbije.

ŠEKSPIR FESTIVAL U ČORTANOVCIMA I NOVOM SADU

Internacionalni pozorišni festival Šekspir, koji se održava od 27. juna do 3. jula u Čortanovcima i Novom Sadu, osnovan 2014. godine a njegov program čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela. Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. U glavnom programu predstaviće se pozorišni ansambli iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Velike Britanije, dok prateći program čine izložba i tribina na temu Šekspirova tribina Joce Savića, master class reditelja Nikite Milivojevića i premijera filma Sve je istina (All is True).

EXIT FESTIVAL

EXIT festival se ove godina održava od 4. do 7. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pored legendarnog The Cure, na ovogodišnjem festivalu biće velikih imena i za sve druge, kao što je aktuelna grupa The Chainsmokers, DJ Snake, Tomorrowland, DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike i Lost Frequencies. Tu je jedan od najcenjenijih svetskih repera Skepta, ali i nova hip-hop princeza IAMDDB, te najčuveniji DJ svih vremena Carl Cox i danas najpopularnija DJ zvezda nove generacije Amelie Lens. Najveći trap hit ikad donosi nam lucidni Desiigner, dok će jednako zarazne melodije doneti i njujorški hit duo Sofi Tukker. Famozni kantautor moćnog glasa i vlasnik jednog od najboljih albuma ove godine Tom Walker nateraće ceo EXIT da peva njegovu himnu „Leave a Light On“, dok će bass heroji Chase&Status i Dub FX sa publikom na glavnoj bini proslaviti desetogodišnjicu čuvene muzičke kuće UKF. Njima će se na glavnoj bini pridružiti i višestruko platinasti DJ duo Filatov & Karas, elektronska zvezda koja svoj zvuk pakuje u „future funk“ ruho i koja je nedavno objavila novi album, GriZ, dok na žurku stiže i misteriozna belgijska didžejica u usponu, MATTN.

KULPIN FEST

Najveći mali festival u Vojvodini – Kulpin Fest, održaće se 13. put na fudbalskom stadionu u Kulpinu 19. i 20. jula, posle jednogodišnje pauze. Dvodnevni program će uputpuniti grupe Southlanders, Industrijski Kombinat, Alen Islamović, Riblja Čorba, 5 Minuta Slave, Epilog, Čovek Bez Sluha i Lude Krawe. U sklopu Festivala, organizovan je Kamp za posetioce, a kamperima će biti obezbeđeni topli obrok, tuševi, dnevne aktivnosti, dobra muzika uz Lego Duo. Posle glavnog programa na bini biće održan afterparty uz DJ Massivity.

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Festival evropskog filma Palić, koji će se ove godine održati po 26-ti put, priprema brojne novine za publiku koja će posetiti palićku oazu filma od 20. do 26. jula. Pored rekordnog broja filmova u 15 programskih celina, posetioci će kao i prethodnih godina moći da uživaju u muzičkim i vizuelnim događajima koji su i oblikovali specifičnu atmosferu ove manifestacije. Jedan od posebnih događaja tokom festivala biće i specijalna projekcija britanskog muzičkog dokumentarca „Man from Mo’Vax“ koji govori o turbulentnom životu i karijeri ikone underground DJ scene Džejmsa Lavela(James Lavelle).