Linčova šiška 17 – Bioskopi, Tenet i Kristofer Nolan

Divne vesti stigle su s početka septembra kada su se ponovo otvorili bioskopi u Srbiji. Tu novinu iskoristili su vaši cenjeni voditelji koji su odlučili da pogledaju novi film Kristofera Nolana „Tenet“ za koji je izdvojen veći deo ove epizode.

Pridružite nam se u novoj epizodi

TENET

Novi Nolanov film je spektakularan naučnofantastična špijunska akcija u kojoj glavne uloge glume sin legendarnog Denzela Džon Dejvid Vošington (John David Washington) i Robert Patinson (Robert Pattinson) o kom smo već u ranijim epizodama govorili. Razgovaramo o radnji, režiji, fotografiji, glumi, ali sa kritičkim okom gledamo na scenariju, a pogotovo na dijaloge u filmu.

Obojica glumca (Vošington i Patinson) se već nekoliko godina unazad pokazuju odlično u filmovima na kojima su radili. O Patinsonovom talentu i ribrendiranju posle serijala Twilight smo već ranije govorili u podkastu
Robert Patinson i Džon Dejvid Vošington u Tenetu

Iako se slažemo da je sjajan film, ukazujemo (SPOILER ALERT) na određene nejasnoće u toku radnje i smatramo da je u nekim momentima Kristofer Nolan premašio samog sebe.

Trejler za film pogledajte ovde:

O Nolanu generalno…

Kristofer Nolan poznat je svetskoj javnosti već dve decenije, otkad je izbacio film Memento sa Gajom Pirsem (Guy Pearce) u glavnoj ulozi. Od tada je uspostavio standard velike doze komplikovanja i konfuzije u svojim ostvarenjima zbog kojih je veoma zabavno gledati ih ponovo. Najveću slavu sigurno je dostigao sa svojom Betmen trilogijom (The Dark Knight Trilogy) sa čim je, kako mnogi smatraju, redefinisao žanr superherojskog filma. U njima je dao dozu ljudskosti, prizemljenosti, ali i mračni aspekt koji nismo mogli videti u ranijim strip filmovima. Ipak, ta trilogija ga je ograničila u stvaranju komplikovanije priče kakve on ume da napravi. Spominjemo i ostala ostvarenja kao što su „Insomnija“ (Insomnia, 2002) sa Alom Paćinom i Robinom Vilijamsom, Prestiž (The Prestige, 2006), Inception (2010), Interstellar (2014) i Dunkirk (2017).

Kristofer Nolan danas se smatra za jednog od najboljih režisera. Poznat je po kompleksnim pričama, sjajnom dizajnu sveta i spektakularnim akcionim scenama
Kristofer Nolan

Raspravljamo o vrlinama, manama, ali pogotovo o spektakularnim aspektima njegovih filmova. Prvenstveno mislimo na akciju, efekte i dizajn koji su takođe fenomenalni u njegovom najnovijem filmu „Tenet“. Pridružite nam se da čujete zbog čega toliko volimo Nolana i zašto smatramo da je veoma bitan za budućnost filma, kao i teorije kako Majkl Kejn (Michael Caine) uvek dospe u njegova dela. O Kejnu pričamo i detaljnije.

Majkl Kejn je bio vodeći akcioni glumac u Velikoj Britaniji sedamdesetih, a potom je postao popularan zbog brojnih sporednih uloga, pogotovo u Nolanovim filmovima, ali i šire
Majkl Kejn

Bioskopi ponovo u funkciji

Mnoge filmofile u Srbiji sigurno je obradovala vest o tome da su bioskopi ponovo u funkciji. Vaši cenjeni voditelji razgovaraju o atmosferi povodom posete ovim divnim ustanovama, ali kritikuju manjak kontrole publike koja se nije baš ponašala po propisima unutar bioskopske sale. Takođe zaključujemo da je „Tenet“ trenutno možda jedini film vredan za gledanje (sem ako nemate decu za koje filmova ima u izobilju).

Sa tim se takođe osvrćemo na novi svetski poredak što se tiče distribucije filma i kako će bioskopi dalje da funkcionišu pogotovo sada kada su se ljudi zbog pandemije navikli da sede kod kuće i sve gledaju putem striming servisa (ili piraterije). Govorimo o tome da je Nolanov novi film upravo jedan od razloga zbog kojih bioskopi i dalje treba da žive jer on upravo pravi filmske doživljaje koji moraju da se iskuse na srebrnom platnu. Razmatramo šta bi još mogli biti razlozi da se bioskopi posete i hvalimo novosadsku publiku da ume da bude mirna s obzirom da je Apostol najveći skeptik bioskopa upravo zbog nje.

Iako bioskopi ponovo rade, u podkastu zaključujemo da naše tržište nije pogodno za kvalitetne filmove.
Bioskopi ponovo rade

Kliknite ovde kako biste slušali ostale epizode: PODKAST LINČOVA ŠIŠKA

Epizodu možete pogledati ovde:

Linčovu šišku možete slušati i na Spotify