Marinika Tepić: Najopasniji su honorarni desničari

Marinika Tepić na snimanju podkasta “Odgovorni onlajn” Multiradija.

Bivša narodna poslanica Marinika Tepić je idealna meta svih internet hejtera. Ona je žena – koja govori o tzv. muškim političkim temama poput trgovine oružjem; ona je opozicionarka koja žestoko kritikuje Vučićev režim i pripadnica je manjinske nacionalne zajednice koja kritikuje srpski nacionalizam.

“Zaključak nije baš obećavajući, ja mislim da će se nasilje preko društvenih mreža naročito prema nama ženama političarkama, samo usložnjavati i bivati sve agresivnije jer taj alat se režimskim partijama pokazao kao vrlo atraktivan. Naravno da i se i opozicija koristi različite onlajn alate i platforme ali mislim da postoji jedna važna razlika u podlosti i zloupotrebi društvenih mreža, da bi se politički protivnik ocrnio, eliminisao ili degradirao”, kaže za Multiradio Marinika Tepić.

Milan Savić: Kada jedna žena koja se bavi politikom u Srbiji spoznaje  da nosi etiketu državnog neprijatelja i izdajice,da li poseduje veru u državne  organe i da li u dovoljnoj meri shvata ozbiljnost pretnji?

Marinika Tepić:  Uprkos tome što imam ogromno nepoverenje u državne organe naročito u pravosuđe,pošto kad iscrpite sve zakonske norme ostaje vam čuveni pravni lek. Međutim uprkos tome, kao neko ko je više prisutan u javnosti, moje je da iscrpim sve pravosudne stepenice, pa tek onda da apelujem na druge. Međutim ono što je simptomatično za stigmatizaciju mene kao državnog neprijatelja, stranog plaćenika, izdajnika su proizvodi ekstremnih desničara koje ja zovem honorarnim desničarima.  Mnogima je idologija koja može da bude opravdana, rodoljubiva i patriotska u zadnjem planu, a zapravo stvaranje tih neprijatelja i njihovo hranjenje našim strahom koji priželjkuju, je taj tas na vagi koji njih održava politički u životu.  Ja sam za njih idealna meta. Ja sam 4 u 1. Žena koja ne odustaje, opozicionarka, vojvođanka i manjinka po mom porodičnom poreklu.  

Moram da kažem da nemam problem sa honorarnim desničarima, ja imam problem sa državom koja nema problem sa njima.

Iskreno mi je teško da poverujem da bi se bilo ko od njih usudio da mi fizički naudi, ali kroz sve te pretnje i kroz ogavnosti koji oni plasiraju javno u prvom redu na društvenim mrežama, oni utiču na javno mnjenje i oni utiču na zaista nesrećne ljude. Njima nekada može da padne roletna i da prvu metu na koju naiđu tog dana,a to mogu da budem ja, da tu svoju frustraciju i taj toksin kojim su hranjeni, da ga naprosto realizuju kroz neki fizički napad.

Ono što je za mene bilo najdrastičnije i moram da kažem da je tada tužilaštvo reagovalo po službenoj dužnosti jesu bili  otvorene pretnje to jest tekstovi tkzv.novinara iz NS Tomislava Lovrekovića gde je u nizu svojih pisanija zaključio time da sve Marinike treba zaustaviti prvo snajperski, a onda artiljerijski. Nakon toga direktne pretnje smrću prestaju, sem pretnji Vojislava Šešelj, ali i dalje taj milje dahće i sikće. 

Brinu me  šovinisti koji su honorarni i koji verovatno u jednom trenutku neće trepnuti, a da nam ne naude i fizički.

Marinika Tepić, Stranka slobode i pravde

Milan Savić: Da li se nivo straha kao majci i supruzi povećava jer strahovanje za lični život jasno je da ima proširene okvire na celu porodicu?

Marinika Tepić: Apsolutno da, vi kada ste roditelj, vi ste dvostruko ili trostruko ranjivi. Prvo razmišljate da se njima nešto nažao ne desi. Ja sam u tom ternutku najžešćih pretnji  i procesuiranja Lovrekovića bila pod nadzorom i dve policijske stanice i BIE, njihova procena bezbednosti mene i moje porodice je trajala 2-3 meseca i MUP-a i tek posle nekoliko meseci,a za vreme kojih sam se ja i preselila i živela sa spuštenim roletnama u potpunoj traumi sa porodicom. Oni su se pojavili sa izveštajem koji su imali pred sobom gde mi nisu dozvolili čak ni da ga pogledam, da mi saopšte da više nisam u opasnosti. Zanimalo me na koji način su vršili kontrolu i tu procenu i da li je to relevantno, ali nisam dobila uvid.

Milan Savić: U decembru 2017. godine jedan dan nakon objave teksta SNP 1389 „Ako država stane, mi nećemo“ osviću grafiti diljem Beograda u dve verzije „Marinika shvati,nećemo stati“ i  „Korneliu Kodreanu ,a ne Marinika Čobanu“. Reč je o eskalaciji nasilja koje se sa online platformi prenete na ulice. Koje osećanje u vama budi ta sama pomisao „neko je spreman da mi naudi“?

Marinika Tepić: Nema dileme da vam nije dobro i nema dileme da je dodatni štetni osećaj kada se vama na zgradi skupštine grada Beograda, na zgradi Doma omladine, Doma sindikata, pojave grafiti i da vi kao država ne možete da uvrdite na kamerama ko je to uradio, za mene je to poraz. Porivi ove vrste postoje zato što sam ja zagrebala u jedno vrlo ozbiljno pitanje u tom trenutku u Narodnoj skupštini. Pitala sam šta britanski fašista Džim Douson traži u Srbiji? Douson je inače označen u Velikoj Britaniji kao neko ko se može smatrati, u ideološkom pogledu, odgovornim za ubistvo Džo Koks. To prevremeno razotkrivanje nekoga ko je trebao da u tom trenutku posluži nekoj svrsi, ih je uznemirilo, a po mojim saznanjima je trebao da obučava te mlade šoviniste i u saradnji i uz saznanje Aleksandra Vučića i njegovog brata.

Milan Savić: Da li se može uporediti broj uznemirujućih i komentara podrške?

Marinika Tepić: Zavisi u mnogome od toga čime se bavite i kako komunicirate vaš rad. Neke akcije mene kao narodne poslanice na nekim temama koje se smatraju muškim,u prvom redu trgovina naoružanjem, krijumčarenje, otkrivanje brokerskih poslova na štetu ove države, jesu me negde svele u muški ešalon. U tom trenutku kreće veliki broj komentara podrške  upravo na taj račun „ni muškarci se ne bave time“ ili „iako se ne slažem ideološki sa vama,svaka vam čast za ovo što raskrinkavate“. Čak i neka rodoljubiva desničarska krila tog trenutka su reagovala pozitivno, kada sam se na toj temi pokazala doslednom. 

Dokle god i na RTS-u ne bude moglo da se čuje ono o čemu vi i ja danas govorimo biće teško,ali nećemo stati.

Opsesivnost režima Aleksandra Včića svakim našim udisajem i izdisajem, kojim može da se  komunikacijski dođe do građana, to je već patologija i nije normalno. Naročito kada radim live obraćanja, pokušavam da objasnim ljudima da se ne pecaju na te botovske komentare, jer ne pričaju sa čovekom,već izmišljenim likovima koji svakako nanose štetu.

DISKLEJMER:

Ova emisija podržana je od strane Ambasade Kraljevine Holandije. Za sadržinu ove emisije isključivo je odgovoran Multiradio Novi Sad i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Ambasade. This show was produced with the support of the Netherlands embassy in Belgrade. The content of this show is the sole responsibility of Multiradio Novi Sad and that content does not in any way express the official views of the Embassy.