Medijska pismenost: Izborni predmet i obavezno znanje

Termin medijska pismenost postao je deo naše svakodnevnice. Sigurno znate za situaciju u kojoj dvogodišnje ili trogodišnje dete bolje “barata” pametnim telefonom od svoje bake i deke. Do pre samo par godina te priče predstavljale su porodičnu anegdotu u kojoj je dete prvo naučilo da koristi mobilni telefon a zatim da čita i piše. Ustvari, većina nas nije ni bila svesna opasnosti u kojoj je samom konekcijom na internet i bukvalno nepismeno dete izloženo ogromnoj količini informacija. 

Za Stefana Janjića iz Novosadske novinarske škole medijska pismenost predstavlja način na koji tumačimo odnosno čitamo medijske sadržaje. 

“To nije pismenost kao što je poznavanje slova i brojeva, nešto što savladate u prvom razredu osnovne škole ili predškolskog i onda znate do kraja života. Medijska pismenost se prilagođava medijskoj stvarnosti, dakle nije nešto što možete naučiti iz knjige pa da se time služite u narednih deset ili petnaest godina, već morate jednostavno da pratite na koji način mediji izveštavaju i na koji način mediji pokušavaju da manipulišu, da se prilagodite tome, da ne budete laka žrtva dezinformacija” kaže Stefan Janjić. 

Tijana Femić takođe iz Novosadske novinarske škole smatra da je uvođenje medijske pismenosti u sistem osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja obavezno. 

“Mediji su generalno nešto što nas okružuje 24 sata. Kad kažem „nas okružuje“ ne mislim samo na nas odrasle već i na decu u najranijem uzrastu, tako da medijsku pismenost treba primenjivati od najranijih dana. Treba da se uči paralelno sa svakom pismenošću koju oni uče od prvog razreda osnovne škole. Naravno da, kada se radi sa ovim nižim uzrastima, teme i primeri i generalno pristup i metodologija rada se prilagođava njihovom uzrastu. Ali ono što je sigurno jeste da većina njih danas koristi mobilne telefone, konektovana je na internet što znači da su izloženi ogromnom broju informacija što znači da svakako predstavljaju male ljude sa kojima treba raditi i pričati o medijskoj pismenosti”, kaže Tijana Femić.

Opširnije u Epizodi 6, serijala “Odgovorni onlajn”.