Metalween: Nekome pakao, nekome divota

Tradicionalno se na „ovim prostorima“ prvi novembar obeležava kao dan Svih svetih, kada se posećuju grobovi svojih najmilijih koji više nisu sa nama. Po ličnom sećanju, nema tu ničeg veličanstvenog ili zabavnog. U tišini bi došli do grobova i u tišini bi ih napustili. Sećam se da bi uvek bilo puno sveta i puno raznih trgovaca koji su prodavali ono što se uobičajeno prodaje na groblju. Jedino lepo čega se sećam je kolač koji se na Korčuli zove Lumblija (vrsta slatkog hleba) i koji se pravi tj. mesi samo za Sve svete. Tako je na „ovim prostorima“.

Na zapadu je to ipak malo drugačije…

Halloween je praznik za koji se veruje da je nastao od paganskog, galskog festivala Samhain, kojim se obeležavao kraj žetve i početak „tamnog dela godine“.

Naziv Halloween je nastao, veruje se, od škotskog (i Škoti su galskog porekla) izraza All Hallow’s Eve (veče pre All Hallow’s Day) gde reč Eve Škoti izgovaraju kao Even.

Ok, dosta sa uvodom.

Pogledajte celu galeriju…

Halloween je ovde poznat i kao „Noć veštica“. I ovaj praznik je morao postati konzumerski, naravno. Rekao bih da je Amerika popularizovala ovaj praznik do te mere da se obeležava i tamo gde ne biste očekivali. Zlatni novac, sva vrata otvara. Kupi! Kostime, slatkiše, vatromet…. Bilo šta, samo kupi i zabavi se trošeći. Film i popularna muzika su svakako dodatno pomogli da se Halloween raširi širom sveta. I nove generacije u Srbiji su se priključile trom trendu. Što da ne? Danas izrezbarenih bundeva koliko hoćete.

I MultiRadio će dati svoje udeo u svemu tome.

Specijal podkast „Linčova šiška“ će se emitovati u četvrtak 31.10. u 19h i biće posvećen filmskoj muzici u kultnim hororima. Apostol i Pilja su Vam pripremili sat vremena uživanja u stravi. 🙂

MultiRadionica je povodom Noći veštica pripremila sat i sedam minuta tvrde, tvrde metalčine koju više nikada nećete moći čuti na MultiRadiju.

Zašto metal? Pa setite se samo imidža i tekstova metal bendova i sve će vam biti jasno. Pogotovo osamdesetih godina prošlog veka, Heavy Metal se profilirao na taj način da vam je prva asocijacija na horore (u muzičkom smislu) bio neki metal bend (Iron Maiden, Accept, Cinderella, Helloween… još ranije Black Sabath ili Judas Priest ili Kiss).

Ne bojte se. Budite hrabri. Usudite se. Nekom će tih sat i sedam minuta biti pakao, a nekom divota.

Dakle, u četvrtak u 15h, specijal MultiRadionice „Metalween“.

Sve najbolje i sretan Halloween.