Na protestu u Novom Sadu poručeno: Ovo je tek početak

Oko stotinak građana okupilo se danas u centru Novog Sada na protestu povodom nezadovoljstva i osude intervjua koji je tabloid „Informer“ objavio sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Noseći transparente „Njeno silovanje nije tvoja ekskluziva“, „Nijedna žena više“, Nisi sama“, „Nauči svog sina“ i „Pravda za 24 žrtve femicida u 2022.“ okupljeni su uputili podršku ženama žrtvama nasilja i naveli svoje zahteve, koje su potom izlepili na spomenik Svetozaru Miletiću – povlačenje intervjua, evaluacija osuđenika pred istek kazne i javno izvinjenje „Informera“.

Protest u Novom Sadu
Protest u Novom Sadu

Jedna od organizatorki protesta, Iori, poručila je da je ovo tek početak.

„Ovo je samo slučaj koji je doveo do toga da se vidi kako je silovanje jedan od najvećih problema u Srbiji, koji se stalno zanemaruje i ne primećuje se.“

Organizatori su istakli kako slučaj osuđenog silovatelja Igora Miloševića nije izolovan i da su mediji pokazali na koji način se tretira jedna ovako ozbiljna tema.

Protest je prošao mirno, u tišini, a okupljeni su svojim transparentima pokazali šta misle o celom ovom slučaju:

„Problem je u novinarima, koji nastavljaju sa svakim novim slučajem muškog nasilja nad ženama da prave spektakl od toga. Nama nije smešno, više nemamo vremena.”, objasnila je Darija, učesnica protesta.

Protest u Novom Sadu
Protest u Novom Sadu

Jedna stariji gospodin je poručio kako nije dovoljan biber sprej, već je za nasilnike potreban biber crep.

“Malo me je sramota što živim u ovakvom gradu i u ovakvoj državi. Nisam očekivao u životu da ću doživeti tako nešto. Ovo što se desilo ovih dana, to je strašno. Jedan biber sprej je nekome možda skup, ali stari biber crep može da se uzme pa da ih se nauči malo redu jer drugačije izgleda ne znaju ništa”, rekao je on.

Protest u Novom Sadu
Protest u Novom Sadu

Mina, jedna od okupljenih na protestu, rekla je za MultiRadio da je svaka reč na ovakvo dešavanje suvišna.

“Država mora nasilnike da pohapsi, da postoji zakon koji će problem femicida da reši, da se promeni krivnični zakon da nasilnici nemaju pravo na drugu šansu, da budu u zatvoru i da odatle ne izlaze.”

“Moj transparent poručuje da zaštitite svoje ćerke, ali i da naučite i vaspitavate svoje sinove”, objasnila je Nevena, učesnica protesta.

Aktivistkinja Suzana je za MultiRadio istakla kako je obaveza svakog misaonog bića u ovoj zemlji da bude protiv ovakvih tekstova i novinara, koji idu na štetu svega što je normalno.

“Podržavati ili objavljivati silovateljeve izjave je za mene dno dna. To je razlog zbog čega sam ovde, pored onog da u besmislu živimo već deset godina i da je ovo samo posledica svega toga. Vrednosti su potpuno izokrenute i mi imamo čitavu jednu garnituru vlasti koja prosto propagira te nevrednosti za vrednosti i dobili smo jednu potpuno suludu situaciju u svim porama našeg društva.”

Protest u Novom Sadu
Protest u Novom Sadu

Protest u Novom Sadu na Trgu slobode organizovala je neformalna grupa građana i građanki. 

Podsetimo, list “Informer” je u sredu, 28. septembra, objavio video intervju sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem, a dan kasnije je intervju izašao i u štampanom izdanju ovog medija.

Nakon toga su u Beogradu ispred redakcije “Informera” usledili protesti koje je organizovao neformalni feministički kolektiv “Ženska solidarnost”.

Višestrukom silovatelju Igoru Miloševiću određen je pritvor zbog ugrožavanja sigurnosti novinarki “Informera” koje su ga intervjuisale.