Nagrada “Aleksandar Lifka” dodeljena glumcu Aleksandru Berčeku

Glumcu Aleksandru Berčeku dodeljena je nagrada “Aleksandar Lifka” na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić u kategoriji domaćih stvaralaca.

Dodela nagrade Aleksandru Berčeku
Aleksandar Berček

Aleksandar Berček diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a kroz svoju pedesetogodišnju karijeru glulio je u 130 filmskih i televizijskih uloga.

Više generacija publike Berčeka pomno prati još od uloge Miška u kultnom filmu “Ko to tamo peva“. Pored te uloge pamtimo ga po ulogama u filmovima Nacionalna klasa, Jagode u grlu, Život je čudo, Šešir profesora Koste Vujića…

Ko to tamo peva – Aleksandar Berček u ulozi Miška

Znimljivo je i to da je nakon završetka gimnazije u Rumi konkurisao za Vojnu akademiju, na koju nije primljen zbog neuhranjenosti. Međutim, komplikacija je bilo i prilikom upisa na FDU u Beogradu.

Pošto nisam znao da izgovorim nemački, ja sam ga izbacio iz monologa. Profesor Milenko Maričić reče : “Ovakvu drskost još nismo videli, da balavac iz Rume štrihuje Krležu. To je nedopustivo!” Imao sam sreću da me je asistent Veca Veselinović video i čuo u Plani kako govorim Jesenjina, i tako ja upišem akademiju.

Tokom prijema nagrade “Aleksandar Lifka”, Aleksandar Berček je izjavio: “Hvala puno što ste me se setili! Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše! Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren!

ALeksandar Berček je pored nagrade “Aleksandar Lifka” dobitnik i brojnih drugih nagrada među kojima su jedan Gran prix “NAISA” za ulogu Šeširu profesora Koste Vujića (2012) i četiri “Cara Konstantina” za uloge u filmovima Ko to tamo peva (1980), za koji je dobio i “Zlatnu arenu” u Puli, Uvod u drugi život (1992), Nož i Bure baruta (1999) i film Krugovi (2013).

Nagradom “Aleksandar Lifka” Festival evropskog filma Palić nagrađuje domaće i strane filmske stvaraoce , za izuzetan doprinos kinematografiji Evrope. FEF dodeljuje ovu nagradu od 2000. godine, a među dobitnicima ove nagrade našli su se Milena Dravić, Dušan Makavejev, Emir Kusturica, Velimir Bata Živoinović, Slavko Štimac, Slobodan Šijan i drugi.

Pripremili: Mila Dragnić i Ivan Bjelić